Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Cataplana

Představujeme vám typické jídlo s jižním šmrncem. Možná vám trochu připomene zarzuelu nebo bujabézu – a pak jste na správné stopě. Jídla z jednoho hrnce s různorodými živočichy, které darovalo moře, sytila po staletí rybáře a jejich rodiny z přímořského kraje Algarve.

Vydání: 2016/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M
Vaření 0:30
Ryby a mořské plody

Ingredience

    NA LISABONSKOU OMÁČKU

    • 1 velká červená kapie
    • 100 ml panenského olivového oleje
    • 4 stroužky česneku, na plátky
    • mořská sůl

    NA ZÁKLAD

    • 1–2 klobásy chorizo (cca 200–250 g), oloupané a nakrájené na kostičky
    • 50 ml olivového oleje
    • 4 velká rajčata, zbavená semínek a nakrájená nahrubo
    • 1 velká cibule, nakrájená na klínky
    • 2 bobkové listy
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • špetka drcené sušené chilli papričky (nebo podle chuti)
    • 500 ml drůbežího vývaru

    NA DOKONČENÍ

    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 velká cibule, nakrájená na klínky
    • 3 stroužky česneku, drcené
    • 250 g mušlí slávek, očištěných 
(viz rámeček dole)
    • 250 g mušlí zaděnek nebo tapesek (vongole), očištěných
    • 1 velký kalamár (sépie), cca 500 g, očištěný, nakrájený na kolečka 
(lze použít i hotové kroužky)
    • 12 krevet, vyloupaných, ocásky ponechané
    • 200 ml suchého bílého vína
    • 50 ml rajčatového protlaku
    • 2 citrony, nakrájené na klínky
    • svazek hladkolisté petrželky, lístky nasekané
    • bageta k podávání

Příprava jídla

1 Začněte lisabonskou omáčkou. V troubě pod grilem opečte kapii, až se na slupce udělají černé puchýře. Ihned ji vložte do plastového sáčku a nechte 10 minut zapařit. Pak ji oloupejte, zbavte stopky a semínek. Kapii dejte do mixéru společně s olivovým olejem a česnekem, 
osolte a rozmixujte na hladkou pastu. Odložte stranou.

2 Chorizo na základ opečte na pánvi na polovině olivového oleje dozlatova. Vyberte jej z pánve děrovanou sběračkou. Výpek z choriza ponechte v pánvi, vsypte do něj rajčata a vlijte zbylý olivový olej, opékejte asi 3 minuty. Potom vsypte cibuli a nechte vše změknout. Pak vraťte zpět do pánve opečené chorizo, přidejte bobkové listy, česnek, drcenou sušenou chilli papričku podle chuti (záleží na pálivosti choriza) a vše zalijte drůbežím vývarem. Nechte na plotně svařit asi na poloviční objem, trvá to zhruba 7–8 minut. Podle chuti dosolte.

3 V nízkém širokém hrnci s poklicí rozehřejte olej, přidejte cibuli a česnek a asi 30 sekund opékejte, pak přidejte očištěné mořské plody v tomto pořadí: nejprve oba druhy mušlí, pak kalamára, vše zalijte připravenou lisabonskou omáčkou, bílým vínem a směsí z pánve, přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Duste pod pokličkou 10 minut, mušle by se měly v teple otevřít (neotevřené vyhoďte).

4 Navrch rozložte krevety a klínky citronu a nechte dusit ještě asi 2 minuty. Před podáváním posypte hladkolistou petrželkou a doplňte bagetou.

 

TIPY & TRIKY

  • MOŘSKÉ PLODY patří k nejrychleji se kazícím potravinám, proto se vyplatí dodržovat několik zásad. U svého prodejce se vyptejte, který den se vozí čerstvé, a v ten den je kupte. Doma je uchovávejte v chladu, a to maximálně 24 hodin. Nejlepší je sníst je hned v ten samý den.
  • MUŠLE nejdříve prohlédněte a oddělte všechny otevřené. S každou otevřenou poklepejte – když se sama uzavře, můžete ji vrátit mezi nezávadné. Ty, které zůstanou otevřené, vyhoďte. Pak odtrhněte přečnívající vousky a mušle očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou. Po tepelné úpravě je postup opačný – vyhoďte ty, které se neotevřely.
  • KREVETY pro náš recept kupte v celku. Nejdříve odlomte hlavu – pohybem v opačném směru, než je přirozené stočení krevety. Pak nožíkem nařízněte krunýř a odloupněte ho (můžete odříznout i ocásek) a nakonec vytáhněte střívko. Když získáte ten správný grif, jde loupání raz dva. Krevety pak opláchněte v ledové vodě a osušte.
  • OLIHNĚ, v gastronomii zvané také KALAMÁRY, jsou hlavonožci blízcí sépiím. Jejich maso je velmi měkké, bílé a lehce nasládlé. Kalamáry krájené napříč na kroužky se mohou péct či smažit, tuby bez chapadel se plní nádivkou a následně pečou. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sardinky v sušené šunce s cizrnou a rajčatovým čatní

Pečené slávky s rajčaty a kapary

Krevety v pivním těstíčku s citronovou majonézou

Hřebenatky s koprovým olejem

Nadívané kalamáry

30 receptů s rybami a mořskými plody

Vůně Středomoří

REKLAMA

Přidat komentář