Celer připravený jako řízek nadchne skoro každého, dokonce i odpůrce této zeleniny. Podzimní recept za pár korun, ke kterému jen stačí uvařit brambory.
Suroviny
Postup
Odložte hrstku petrželky s pažitkou a zbývající bylinky promíchejte s tvarohem a jogurtem podle chuti. Osolte a opepřete. Experimentátoři mohou použít i sůl kala namak.
Ocet osolte, opepřete a ochuťte medem, vešlehejte do něj 4 lžíce oleje. Vzniklou zálivku odložte.
Celer povařte ve vroucí osolené vodě asi 5 minut, aby byl al dente. Vejce prošlehejte se 3 lžícemi vody. Nakrouhejte hobliny z 25 g sýra a odložte je do chladu. Zbývající sýr nastrouhejte najemno a promíchejte se strouhankou. Celer vyjměte, osvěžte studenou vodou a osušte papírovou utěrkou.
Celer postupně obalte nejprve v mouce, pak ve vejci a nakonec v sýrové strouhance, tu přitiskněte.
V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a opečte či osmažte na něm po dávkách celerové řízky z obou stran dozlatova (cca 2 minuty z každé). Hotové celerové řízky udržujte teplé.
Zálivku prošlehejte či protřepejte ve skleničce a promíchejte s polníčkem, řepou a vlašskými ořechy. Podávejte posypané hoblinami sýra a odloženými bylinkami, doplněné ochuceným tvarohem.