Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Celerové řízky v sýrové strouhance
Celerové řízky v sýrové strouhance
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Celerové řízky v sýrové strouhance

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Do 50 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3884 kcal
Bílkoviny 176 g
Sacharidy 308 g
Tuky 192 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Celer připravený jako řízek nadchne skoro každého, dokonce i odpůrce této zeleniny. Podzimní recept za pár korun, ke kterému jen stačí uvařit brambory.

Související recepty

Suroviny

petrželka 1 svazek
nadrobno nakrájená
pažitka 1 svazek
nadrobno nakrájený (lze přidat i čerstvou bazalku, oregano)
ve vaničce (nízko či středně tučný)
až 100 g (dle potřeby)
sůl
pepř
čerstvě mletý
sůl
kala namak, podle chuti (nemusí být)
balzamikový ocet 3 PL
bílý
tekutý, pár kapek, podle chuti
olivový olej panenský 7 PL
nebo dle potřeby
celer 800 g
oloupaný, omytý, rozpůlený a nakrájený na cca 5mm silné plátky
vejce 1 ks
velké
rozmixované na strouhanku
polníček 150 g
omytý a okapaný
nakládaná, pečená či vařená, okapané a podle potřeby nakrájené
nakrájené nahrubo

Postup

1

Odložte hrstku petrželky s pažitkou a zbývající bylinky promíchejte s tvarohem a jogurtem podle chuti. Osolte a opepřete. Experimentátoři mohou použít i sůl kala namak.

2

Ocet osolte, opepřete a ochuťte medem, vešlehejte do něj 4 lžíce oleje. Vzniklou zálivku odložte.

3

Celer povařte ve vroucí osolené vodě asi 5 minut, aby byl al dente. Vejce prošlehejte se 3 lžícemi vody. Nakrouhejte hobliny z 25 g sýra a odložte je do chladu. Zbývající sýr nastrouhejte najemno a promíchejte se strouhankou. Celer vyjměte, osvěžte studenou vodou a osušte papírovou utěrkou.

4

Celer postupně obalte nejprve v mouce, pak ve vejci a nakonec v sýrové strouhance, tu přitiskněte.

5

V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a opečte či osmažte na něm po dávkách celerové řízky z obou stran dozlatova (cca 2 minuty z každé). Hotové celerové řízky udržujte teplé.

6

Zálivku prošlehejte či protřepejte ve skleničce a promíchejte s polníčkem, řepou a vlašskými ořechy. Podávejte posypané hoblinami sýra a odloženými bylinkami, doplněné ochuceným tvarohem. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/11

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...