Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2223 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 188 g
Tuky 131 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnatý a výrazný celer se výborně spojí s neutrálnějšími bramborami. Zapečením vše získá i chuťovou soudržnost.

Suroviny

celer 1 ks
0,5-0,75 kg
mléko 250 ml
sůl mořská
hrubá, na dochucení
na vymazání formy
česnek 1 stroužek
pevné, nejlépe žlutomasé
pepř bílý
čerstvě mletý
vývar zeleninový 60 ml
sýr 1,5 hrnku
ementál, mimolette nebo s modrou plísní

Postup

1

Celer oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci zalijte mlékem, osolte a navrch prosijte mouku. Povařte, až plátky zkřehnou; asi pět až sedm minut. Sceďte a nechte stranou.

2

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Zapékací formu vymažte máslem a potřete rozkrojeným stroužkem česneku. Střídavě vyložte předvařenými plátky celeru a syrovými plátky brambor. Každou vrstvu lehce osolte a opepřete.

3

Smetanu rozmíchejte s vývarem a směsí přelijte brambory s celerem. Formu vložte do trouby a pečte tak dlouho, až se tekutina vsákne; trvá to 30 až 35 minut. Vpichem nože vyzkoušejte, jestli už brambory a celer změkly.

4

Pak gratin posypte sýrem, troubu přepněte na gril a ještě dvě až tři minuty zapečte, až povrch zezlátne. Nechte krátce vychladnout a podávejte nakrájené na řezy.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/11

Komentáře

13.03.2009 14:07
Naprosto skvělá kombinace, doporučuji
27.01.2009 11:47
Výborný recept, rozteklý sýr na opečených bramborách a sladkém celeru... Skvělé jídlo!

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč