Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Celerovo-bramborový gratin
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 33
Do hodiny Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2223 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 188 g
Tuky 131 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnatý a výrazný celer se výborně spojí s neutrálnějšími bramborami. Zapečením vše získá i chuťovou soudržnost a zlatavý sýr vytvoří pověstnou ‚třešničku na dortu‘. Celerovo-bramborový gratin udělá radost všem milovníkům zeleniny a celeru zvláště. Ať už jako plnohodnotné hlavní jídlo, nebo neobvyklá zeleninová příloha třeba k pečenému masu.

Suroviny

celer 1 ks
0,5-0,75 kg
mléko 250 ml
sůl mořská
hrubá, na dochucení
na vymazání formy
česnek 1 stroužek
pevné, nejlépe žlutomasé
pepř bílý
čerstvě mletý
vývar zeleninový 60 ml
sýr 1,5 hrnku
ementál, mimolette nebo s modrou plísní

Postup

1

Celer oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci zalijte mlékem, osolte a navrch prosijte mouku. Povařte, až plátky zkřehnou; asi pět až sedm minut. Sceďte a nechte stranou.

2

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Zapékací formu vymažte máslem a potřete rozkrojeným stroužkem česneku. Střídavě vyložte předvařenými plátky celeru a syrovými plátky brambor. Každou vrstvu lehce osolte a opepřete.

3

Smetanu rozmíchejte s vývarem a směsí přelijte brambory s celerem. Formu vložte do trouby a pečte tak dlouho, až se tekutina vsákne; trvá to 30 až 35 minut. Vpichem nože vyzkoušejte, jestli už brambory a celer změkly.

4

Pak gratin posypte sýrem, troubu přepněte na gril a ještě dvě až tři minuty zapečte, až povrch zezlátne. Nechte krátce vychladnout a podávejte nakrájené na řezy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/11

Komentáře

13.03.2009 14:07
Naprosto skvělá kombinace, doporučuji
27.01.2009 11:47
Výborný recept, rozteklý sýr na opečených bramborách a sladkém celeru... Skvělé jídlo!

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...