Šťavnatý a výrazný celer se výborně spojí s neutrálnějšími bramborami. Zapečením vše získá i chuťovou soudržnost a zlatavý sýr vytvoří pověstnou ‚třešničku na dortu‘. Celerovo-bramborový gratin udělá radost všem milovníkům zeleniny a celeru zvláště. Ať už jako plnohodnotné hlavní jídlo, nebo neobvyklá zeleninová příloha třeba k pečenému masu.
Postup
Celer oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci zalijte mlékem, osolte a navrch prosijte mouku. Povařte, až plátky zkřehnou; asi pět až sedm minut. Sceďte a nechte stranou.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Zapékací formu vymažte máslem a potřete rozkrojeným stroužkem česneku. Střídavě vyložte předvařenými plátky celeru a syrovými plátky brambor. Každou vrstvu lehce osolte a opepřete.
Smetanu rozmíchejte s vývarem a směsí přelijte brambory s celerem. Formu vložte do trouby a pečte tak dlouho, až se tekutina vsákne; trvá to 30 až 35 minut. Vpichem nože vyzkoušejte, jestli už brambory a celer změkly.
Pak gratin posypte sýrem, troubu přepněte na gril a ještě dvě až tři minuty zapečte, až povrch zezlátne. Nechte krátce vychladnout a podávejte nakrájené na řezy.
Komentáře