0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Celerovo-bramborový gratin

Celerovo-bramborový gratin

4.7 / 5. Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2223 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 188 g
Tuky 131 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnatý a výrazný celer se výborně spojí s neutrálnějšími bramborami. Zapečením vše získá i chuťovou soudržnost.

Suroviny

celer 1 ks
0,5-0,75 kg
mléko 250 ml
sůl mořská
hrubá, na dochucení
mouka pšeničná hladká 1 PL
máslo
na vymazání formy
česnek 1 stroužek
brambory 0.75 kg
pevné, nejlépe žlutomasé
pepř bílý
čerstvě mletý
smetana ke šlehání 200 ml
vývar zeleninový 60 ml
sýr 1.5 hrnku
ementál, mimolette nebo s modrou plísní

1 Celer oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci zalijte mlékem, osolte a navrch prosijte mouku. Povařte, až plátky zkřehnou; asi pět až sedm minut. Sceďte a nechte stranou.

2 Troubu předehřejte na 180 stupňů. Zapékací formu vymažte máslem a potřete rozkrojeným stroužkem česneku. Střídavě vyložte předvařenými plátky celeru a syrovými plátky brambor. Každou vrstvu lehce osolte a opepřete.

3 Smetanu rozmíchejte s vývarem a směsí přelijte brambory s celerem. Formu vložte do trouby a pečte tak dlouho, až se tekutina vsákne; trvá to 30 až 35 minut. Vpichem nože vyzkoušejte, jestli už brambory a celer změkly. Pak gratin posypte sýrem, troubu přepněte na gril a ještě dvě až tři minuty zapečte, až povrch zezlátne. Nechte krátce vychladnout a podávejte nakrájené na řezy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/11

Komentáře

Petra Drdlíková

Výborný recept, rozteklý sýr na opečených bramborách a sladkém celeru... Skvělé jídlo!

Jana Meixnerova

Naprosto skvělá kombinace, doporučuji

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit