Tenhle recept je nejlepší prázdninová volba; využijete v něm dokonale vyzrálá rajčata a máte navařeno za pár minut, takže můžete co nejdřív vyrazit k vodě.
Suroviny
špagety (těstoviny)
450
g
celozrnné nebo pohankové (můžete použít i obyčejné nebo linguine)
sůl
olivový olej
2
PL
česnek
4
stroužky
2–4 stroužky podle velikosti a chuti, nakrájené nadrobno
rajče
400
g
na větvičce, podle velikosti rozpůlených nebo nakrájených na čtvrtky
petrželka
2
hrsti
nakrájené nahrubo
bazalka
2
hrsti
natrhané nahrubo
citron
1,5
ks
najemno nastrouhaná kůra a šťáva (podle chuti) + další k podávání (nemusí být)
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
olivový olej panenský
k podávání
Postup
1
Špagety uvařte ve vroucí osolené vodě al dente podle návodu na obalu (asi 8 minut), sceďte (uchovejte 40 ml tekutiny). Mezitím opečte na oleji česnek skoro dozlatova (pozor, nespalte ho!).
2
Scezené špagety a uschovanou tekutinu vraťte do hrnce. Přidejte opečený česnek a ostatní přísady, podle chuti osolte a opepřete, promíchejte a ihned podávejte, pokropené panenským olivovým olejem. Podle chuti můžete přidat i citron na pokapání.