Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čertovská/andělská zmrzlina
Čertovská/andělská zmrzlina
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čertovská/andělská zmrzlina

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2787 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 263 g
Tuky 164 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z jedné dávky surovin, pokud ji rozpůlíte, připravíte jak černou, čertovskou, tak bílou, andělskou, verzi. Kokosová příchuť zmrzliny je jemná (zvlášť pokud nepoužijete tresť) a v černé verzi ji trochu zastře uhlí.

Suroviny

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (např. Salko)
kokosový (např. Malibu) nebo pár kapek kokosové tresti
vanilkový extrakt 1 PL
33%, vychlazená
1 plechovka – přes noc vychlazená v lednici, pouze ztuhlá vrchní část
14 g
aktivní uhlí v prášku (viz Něco navíc)
zmrzlinové kornouty
vaflové, k podávání
Na ozdobení
bonbóny
kyselý jahodový nebo pomerančový pásek (např. Pedro) + pendrek s jahodovou příchutí
na křídla

Postup

1

Do mísy dejte kondenzované mléko a rozmíchejte s likérem či kokosovou trestí a vanilkovým extraktem. Do vyšší nádoby vlijte smetanu ke šlehání, přidejte tuhou vrstvu z kokosového mléka (pokud vyrábíte čertovskou, přisypte aktivní uhlí) a vyšlehejte do měkkých špiček. Šlehačku jemně promíchejte s kondenzovaným mlékem – tak, aby směs zůstala nadýchaná. Nalijte do mrazuvzdorné nádoby a dejte přes noc do mrazáku.

2

Na čerta ořízněte pendrek a ohněte do tvaru rohů, z jahodového plátku vyřízněte nožem jazyk. Na anděla vyrazte z pomerančového plátku pomocí formičky hvězdičku. Křídla vytvořte z oplatky pomocí formičky ve tvaru srdce. Naberte kopeček zmrzliny do kornoutku a ozdobte.

NĚCO NAVÍC
Aktivní uhlí koupíte v lékárně, jen se mu už neříká živočišné, protože se vyrábí z kokosových skořápek. Prodává se ve formě prášku nebo tablet (ty se dají na prášek lehce rozdrtit). Nezapomeňte, že vlastnosti uhlí jsou stejné, jako když je koupíte coby lék na neduhy. Nepřehánějte to proto s konzumací černých produktů a dostatečně pijte vodu, abyste předešli riziku dehydratace. Ve větším množství uhlí také pořádně barví – jazyk, zuby i vaši kuchyň – i to mějte při přípravě a konzumaci černých receptů na paměti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín