
Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy
Pšeničný salát má svěží chuť, dá se jíst samotný i jako příloha. Doplnit ho můžete sýrem – nabízí se třeba feta – nebo i opečenou klobáskou. Jste-li celiaci, nahraďte pšenici divokou rýží.
Ingredience
- 200g červené pšenice (my jsme použili tu z řady Naše biofarma od firmy ProBio), propláchnuté
- 750ml zeleninového vývaru
- 1 malá dýně hokkaido nebo máslová, zbavená semen a nakrájená na kostičky
- 30ml + 2 lžíce panenského olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 1 malá cibule, nakrájená nahrubo
- 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
- cca 50g sušených (proslazovaných) brusinek
- 1 lžíce červeného vinného octa
- kůra z 1/2 biocitronu
- 1/4 lžičky mletého římského kmínu
- 2 špetky mletého kardamomu
- 2 špetky mleté skořice
- 30ml čerstvé citronové šťávy
- 30ml čerstvé pomerančové šťávy
- 1/2 lžíce nadrobno nakrájeného čerstvého zázvoru
- 50g opražených vlašských ořechů, nasekaných
- 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
Příprava jídla
1 Pšenici uvařte podle návodu na obalu (namísto vody ale použijte vývar), aby byla al dente (cca 30 minut). Pak sceďte.
2 Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Dýni na plechu pokropte 1 lžící oleje, osolte a opepřete. Upečte doměkka, a aby začala hnědnout (asi 20 minut, podle velikosti kousků).
3 V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středním ohni a 3–4 minuty opékejte cibuli a česnek.
4 Brusinky zalijte v misce teplou vodou, aby byly sotva ponořené, přidejte ocet. Nechte stát 10 minut, sceďte.
5 V misce prošlehejte 30ml olivového oleje, citrono- vou kůru, římský kmín, kardamom, skořici, citronovou a pomerančovou šťávu a zázvor.
6 Do teplého zrní zamíchejte zálivku, brusinky, ořechy. Jemně vmíchejte upečenou dýni. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, posypané petrželkou.
Přidat komentář