Dávno předtím, než byly ulice českých měst plné asijských bister a jídelen, chodilo se na čínu do jediné (mimochodem příšerně drahé) restaurace do pražské Vodičkovy ulice. Kdo měl to štěstí a povečeřel tam, pokoušel se potom doma jídlo napodobit podle svého. Tady je náš recept na pravou ‚českou čínu‘ z krůtího masa a s rýží.
Suroviny
Postup
Maso promíchejte se zázvorem, česnekem, žloutkem, chilli (chcete-li pálivou verzi) a polovinou sójové omáčky.
Nechte 15 minut marinovat.
Potom promíchejte se 2 lžičkami škrobu a ve woku na dostatečném množství oleje opečte dozlatova – pokud nemáte dost velkou pánev, opékejte maso po částech, aby bylo v pánvi jen v jedné vrstvě. Opečené maso vyjměte a dejte stranou.
Do uvolněné pánve vlijte trochu oleje, na něj přidávejte postupně pórek, kapii, jablko a zelí, vše opečte do mírného změknutí, ale tak, aby vše zůstalo křupavé.
Zasypte cukrem, promíchejte a zalijte zbylou sójovou omáčkou rozmíchanou se lžičkou škrobu.
Podle potřeby osolte, nechte chviličku provařit, do směsi vraťte maso a podávejte s rýží, posypané podrcenými kešú či buráky.