Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
‚Česká čína‘ s krůtím masem
‚Česká čína‘ s krůtím masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

‚Česká čína‘ s krůtím masem

4.1/5 Počet hodnocení: 63
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1638 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 125 g
Tuky 64 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dávno předtím, než byly ulice českých měst plné asijských bister a jídelen, chodilo se na čínu do jediné (mimochodem příšerně drahé) restaurace do pražské Vodičkovy ulice. Kdo měl to štěstí a povečeřel tam, pokoušel se potom doma jídlo napodobit podle svého. Tady je náš recept na pravou ‚českou čínu‘ z krůtího masa a s rýží.

Suroviny

nakrájených na proužky
zázvor (čerstvý) 2 cm
oloupaný a nakrájený najemno
česnek 2 stroužky
oloupané a nakrájené najemno
lze nahradit 1 lžičkou chilli koření (nemusí být)
sójová omáčka 8 PL
my jsme použili Kikkoman
škrob 3 ČL
rostlinný olej
na opékání
pórek 1 ks
nakrájený na 5cm špalíky a z nich pak na podélné nudličky
červená, nakrájená na proužky
malé kyselejší, oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na proužky
nakrájené na proužky a spařené horkou vodou
sůl
kešú 1 hrst
podrcených, lze nahradit buráky
rýže dušená
k podávání

Postup

1

Maso promíchejte se zázvorem, česnekem, žloutkem, chilli (chcete-li pálivou verzi) a polovinou sójové omáčky.

2

Nechte 15 minut marinovat.

3

Potom promíchejte se 2 lžičkami solamylu a ve woku na dostatečném množství oleje opečte dozlatova – pokud nemáte dost velkou pánev, opékejte maso po částech, aby bylo v pánvi jen v jedné vrstvě. Opečené maso vyjměte a dejte stranou.

4

Do uvolněné pánve vlijte trochu oleje, na něj přidávejte postupně pórek, kapii, jablko a zelí, vše opečte do mírného změknutí, ale tak, aby vše zůstalo křupavé.

5

Zasypte cukrem, promíchejte a zalijte zbylou sójovou omáčkou rozmíchanou se lžičkou solamylu.

6

Podle potřeby osolte, nechte chviličku provařit, do směsi vraťte maso a podávejte s rýží, posypané podrcenými kešú či buráky. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín