‚Česká čína‘ s krůtím masem

‚Česká čína‘ s krůtím masem

4.6 / 5. Počet hodnocení: 22
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2727 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 405 g
Tuky 55 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dávno předtím, než byly ulice českých měst plné asijských bister a jídelen, chodilo se na čínu do jediné (mimochodem příšerně drahé) restaurace do pražské Vodičkovy ulice. Kdo měl to štěstí a povečeřel tam, pokoušel se potom doma jídlo napodobit podle svého. Receptů na pravou ‚českou čínu‘ tak existuje nespočet – tady je naše vyzkoušená verze.

Suroviny

krůtí prsa 400 g
nakrájených na proužky
zázvor (čerstvý) 2 cm
oloupaný a nakrájený najemno
česnek 2
oloupané a nakrájené najemno
žloutek 1 ks
chilli paprička 1 ks
lze nahradit 1 lžičkou chilli koření (nemusí být)
8
sójová omáčka (my jsme použili Kikkoman)
škrob 3
rostlinný olej
na opékání
pórek 1 ks
nakrájený na 5cm špalíky a z nich pak na podélné nudličky
1 ks
červená kápie nakrájená na proužky
jablko 1 ks
malé kyselejší, oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na proužky
zelí bílé 3
cca, nakrájené na proužky a spařené horkou vodou
krupicový cukr 1 PL
sůl
kešú hrst
podrcených, lze nahradit burákuy
rýže
dušená, k podávání

1 Maso promíchejte se zázvorem, česnekem, žloutkem, chilli (chcete-li pálivou verzi) a polovinou sójové omáčky. Nechte 15 minut marinovat. Potom promíchejte se 2 lžičkami solamylu a ve woku na dostatečném množství oleje opečte dozlatova – pokud nemáte dost velkou pánev, opékejte maso po částech, aby bylo v pánvi jen v jedné vrstvě. Opečené maso vyjměte a dejte stranou.

2 Do uvolněné pánve vlijte trochu oleje, na něj přidávejte postupně pórek, kapii, jablko a zelí, vše opečte do mírného změknutí, ale tak, aby vše zůstalo křupavé. Zasypte cukrem, promíchejte a zalijte zbylou sójovou omáčkou rozmíchanou se lžičkou solamylu. Podle potřeby osolte, nechte chviličku provařit, do směsi vraťte maso a podávejte s rýží, posypané podrcenými kešú či buráky. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit