‚Česká čína‘ s krůtím masem

‚Česká čína‘ s krůtím masem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2727 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 405 g
Tuky 55 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dávno předtím, než byly ulice českých měst plné asijských bister a jídelen, chodilo se na čínu do jediné (mimochodem příšerně drahé) restaurace do pražské Vodičkovy ulice. Kdo měl to štěstí a povečeřel tam, pokoušel se potom doma jídlo napodobit podle svého. Receptů na pravou ‚českou čínu‘ tak existuje nespočet – tady je naše vyzkoušená verze.

Související recepty

Suroviny

krůtí prsa 400 g
nakrájených na proužky
zázvor (čerstvý) 2 cm
oloupaný a nakrájený najemno
česnek 2
oloupané a nakrájené najemno
žloutek 1 ks
chilli paprička 1 ks
lze nahradit 1 lžičkou chilli koření (nemusí být)
8
sójová omáčka (my jsme použili Kikkoman)
škrob 3
rostlinný olej
na opékání
pórek 1 ks
nakrájený na 5cm špalíky a z nich pak na podélné nudličky
1 ks
červená kápie nakrájená na proužky
jablka 1 ks
malé kyselejší, oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na proužky
zelí bílé 3
cca, nakrájené na proužky a spařené horkou vodou
krupicový cukr 1 PL
sůl
kešú hrst
podrcených, lze nahradit burákuy
rýže
dušená, k podávání

1 Maso promíchejte se zázvorem, česnekem, žloutkem, chilli (chcete-li pálivou verzi) a polovinou sójové omáčky. Nechte 15 minut marinovat. Potom promíchejte se 2 lžičkami solamylu a ve woku na dostatečném množství oleje opečte dozlatova – pokud nemáte dost velkou pánev, opékejte maso po částech, aby bylo v pánvi jen v jedné vrstvě. Opečené maso vyjměte a dejte stranou.

2 Do uvolněné pánve vlijte trochu oleje, na něj přidávejte postupně pórek, kapii, jablko a zelí, vše opečte do mírného změknutí, ale tak, aby vše zůstalo křupavé. Zasypte cukrem, promíchejte a zalijte zbylou sójovou omáčkou rozmíchanou se lžičkou solamylu. Podle potřeby osolte, nechte chviličku provařit, do směsi vraťte maso a podávejte s rýží, posypané podrcenými kešú či buráky. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit