Vyzkoušejte lahodné česnekové bochánky se sýrem! Hodí se nejen jako slané pohoštění mezi vánočními svátky, ale také jako chutná a netradiční večeře pro celou rodinu. Díky našemu přehlednému receptu krok za krokem je snadno zvládnete připravit i bez předchozích zkušeností.
Suroviny
Postup
V míse smíchejte droždí, 2 lžíce olivového oleje a špetku cukru s 300 ml teplé vody, dokud se droždí nerozpustí.
Do mísy nasypte mouku a sůl a zalijte tekutinou. Hněťte v míse, dokud nevznikne bochánek, poté ho vyklopte na pomoučený vál a utvořte hladké a pružné těsto.
Dejte ho do naolejované misky a zakryjte fólií. Nechte kynout na teplém místě 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí objem.
Těsto rozdělte na 18 koulí (pokud chcete, můžete je vážit, aby byly stejné).
Každý kousek vyválejte do hladké kuličky, přičemž do středu každé zatlačte kostku mozzarelly. Těsto stiskněte, aby se sýr uzavřel.
Kuličky těsta vložte do naolejované pečící pánve nebo pekáče (cca 25 cm v průměru) a nechte mezi nimi malé rozestupy. Zakryjte naolejovanou fólií a nechte kynout dalších 30 minut.
Předehřejte troubu na 220 °C. Na bylinkové máslo rozehřejte máslo, poté mimo plamen přidejte rozmačkaný česnek a bylinky. Ochuťte solí a pepřem.
Na rajčatový dip osmažte nakrájený česnek v kapce olivového oleje asi 1 minutu, poté přidejte rajčatovou omáčku, ocet a špetku chilli vloček a cukru. Povařte 10 minut, dokud omáčka není hustá, poté vmíchejte nasekanou bazalku a nechte vychladnout.
Odkryjte těsto a potřete kuličky se 2/3 česnekového másla. Pečte 20 minut, dokud nejsou zlatavé a nadýchané.
Potřete zbylým máslem a nechte pár minut vychladnout. Podávejte s rajčatovým dipem posypaným několika bazalkovými listy, chilli a kapkou olivového oleje.