
Česnekový králík
Jednoduchý recept jsme okoukali v ukrajinské kuchyni. Chutnal všem hned po prvních soustech.
Ingredience
- 80g másla
- 1 menší králík (asi 1,25kg), naporcovaný
- 16 malých stroužků česneku, nakrájených na tenké plátky
- 250ml zakysané smetany (30%) nebo crème fraîche
- 300ml drůbežího vývaru nebo vody
- vločková mořská sůl
- 2 lžíce rostlinného oleje
- vařené těstoviny, rýže, pečivo nebo knedlík k podávání
Příprava jídla
1 Na dno kastrolu dejte máslo. Na něj položte naporcovaného králíka a posypte ho plátky česneku (plátky zhruba ze 2 stroužků si odložte na později).
2 Zakysanou smetanu smíchejte s vývarem či vodou a pořádně osolte. Směsí zalijte králíka a přiveďte k varu, pak zmírněte oheň, přiklopte a zvolna duste 1,5 hodiny, až maso začne odpadávat od kostí (zbývá-li vám ke konci příliš mnoho tekutiny, odklopte).
3 Mezitím opečte odložený česnek na oleji do světle zlaté barvy (pozor, nesmí ztmavnout, zhořkl by). Pak ho vyjměte a osušte na papírových utěrkách.
4 Králíka podávejte se zvolenou přílohou, ale hlavně posypaného opečeným česnekem.
NĚCO NAVÍC
Králíka můžete také upéct v troubě při 180/160°C, volně zakrytého alobalem.
Přidat komentář