Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chateaubriand pečený v solné krustě s bylinkami

Chateaubriand pečený v solné krustě s bylinkami

5/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2375 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 288 g
Tuky 69 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Křehká svíčková pečená v solném těstě je krásně šťavnatá a provoněná čerstvými bylinkami.

Suroviny

sůl mořská 100 g
vejce 1 ks
vejce 1 ks
na potření
2 x 480 g, nejlépe ze střední části
sůl
pepř mletý
čerstvě drcený
slunečnicový olej 2 PL
50 g
směs čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj, oregano, petrželka), nasekaných

Postup

1
1 Troubu předehřejte na 220 °C a připravte si solnou krustu. V míse promíchejte mouku s hrubou solí, uprostřed udělejte důlek, přidejte vejce, přilijte 175 ml ledové vody a vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat v ledničce.

2 Steaky osolte a opepřete, potřete olejem a obalte v nasekaných bylinkách. Rozpalte pánev, vložte do ní maso a opékejte ho asi 5 minut ze všech stran, aby se zatáhlo. Potom vyjměte z pánve a nechte 10 minut odpočívat a chladnout.

3 Slané těsto rozdělte na dva stejné díly a na pomoučněném vále z něj vyválejte dva čtverce o délce strany 20 cm. Do středu každého z nich položte steak a pevně ho zabalte. Okraje těsta dobře přitiskněte a povrch potřete rozšlehaným vejcem. Vložte na plech vyložený pečicím papírem přeloženými okraji nahoru.

4 Pečte 18-20 minut pro stupeň rare, anebo déle, máte-li raději maso více propečené. Balíčky vyndejte z trouby a nechte 10 minut dojít. Rozlomte krustu, vyjměte maso a nakrájejte ho přes vlákno na silnější plátky. Podávejte se salsou z pomerančů a avokáda (viz Něco navíc) a s pečivem.

NŇCO NAVíC
Dužinu z 1 avokáda nakrájejte na kostičky. Oloupejte 2 krvavé pomeranče, z dílků vykrojte filátka a smíchejte je s avokádem. Přidejte šťávu ze zbytků pomerančů, 1 červenou cibuli, jemně nakrájenou, 2 jarní cibulky, nakrájené najemno, šťávu ze 2 limet a hrst nasekaného koriandru a estragonu. Promíchejte a dejte vychladit.

Recept je převzatý z kuchařky Paul Gayler: Steaky, Ikar.

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...