0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chateaubriand pečený v solné krustě s bylinkami

Chateaubriand pečený v solné krustě s bylinkami

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2375 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 288 g
Tuky 69 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Křehká svíčková pečená v solném těstě je krásně šťavnatá a provoněná čerstvými bylinkami.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
sůl mořská 100 g
vejce 1 ks
vejce 1 ks
na potření
svíčková 2 ks
2 x 480 g, nejlépe ze střední části
sůl
pepř mletý
čerstvě drcený
slunečnicový olej 2 PL
50 g
směs čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj, oregano, petrželka), nasekaných
1 Troubu předehřejte na 220 °C a připravte si solnou krustu. V míse promíchejte mouku s hrubou solí, uprostřed udělejte důlek, přidejte vejce, přilijte 175 ml ledové vody a vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat v ledničce.

2 Steaky osolte a opepřete, potřete olejem a obalte v nasekaných bylinkách. Rozpalte pánev, vložte do ní maso a opékejte ho asi 5 minut ze všech stran, aby se zatáhlo. Potom vyjměte z pánve a nechte 10 minut odpočívat a chladnout.

3 Slané těsto rozdělte na dva stejné díly a na pomoučněném vále z něj vyválejte dva čtverce o délce strany 20 cm. Do středu každého z nich položte steak a pevně ho zabalte. Okraje těsta dobře přitiskněte a povrch potřete rozšlehaným vejcem. Vložte na plech vyložený pečicím papírem přeloženými okraji nahoru.

4 Pečte 18–20 minut pro stupeň rare, anebo déle, máte-li raději maso více propečené. Balíčky vyndejte z trouby a nechte 10 minut dojít. Rozlomte krustu, vyjměte maso a nakrájejte ho přes vlákno na silnější plátky. Podávejte se salsou z pomerančů a avokáda (viz Něco navíc) a s pečivem.

NĚCO NAVÍC
Dužinu z 1 avokáda nakrájejte na kostičky. Oloupejte 2 krvavé pomeranče, z dílků vykrojte filátka a smíchejte je s avokádem. Přidejte šťávu ze zbytků pomerančů, 1 červenou cibuli, jemně nakrájenou, 2 jarní cibulky, nakrájené najemno, šťávu ze 2 limet a hrst nasekaného koriandru a estragonu. Promíchejte a dejte vychladit.

Recept je převzatý z kuchařky Paul Gayler: Steaky, Ikar.

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč