Křehká svíčková pečená v solném těstě je krásně šťavnatá a provoněná čerstvými bylinkami.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
450
g
sůl mořská
100
g
vejce
1
ks
vejce
1
ks
na potření
hovězí svíčková
2
ks
2 x 480 g, nejlépe ze střední části
sůl
pepř mletý
čerstvě drcený
slunečnicový olej
2
PL
50
g
směs čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj, oregano, petrželka), nasekaných
Postup
1
1 Troubu předehřejte na 220 °C a připravte si solnou krustu. V míse promíchejte mouku s hrubou solí, uprostřed udělejte důlek, přidejte vejce, přilijte 175 ml ledové vody a vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat v ledničce.
2 Steaky osolte a opepřete, potřete olejem a obalte v nasekaných bylinkách. Rozpalte pánev, vložte do ní maso a opékejte ho asi 5 minut ze všech stran, aby se zatáhlo. Potom vyjměte z pánve a nechte 10 minut odpočívat a chladnout.
3 Slané těsto rozdělte na dva stejné díly a na pomoučněném vále z něj vyválejte dva čtverce o délce strany 20 cm. Do středu každého z nich položte steak a pevně ho zabalte. Okraje těsta dobře přitiskněte a povrch potřete rozšlehaným vejcem. Vložte na plech vyložený pečicím papírem přeloženými okraji nahoru.
4 Pečte 18-20 minut pro stupeň rare, anebo déle, máte-li raději maso více propečené. Balíčky vyndejte z trouby a nechte 10 minut dojít. Rozlomte krustu, vyjměte maso a nakrájejte ho přes vlákno na silnější plátky. Podávejte se salsou z pomerančů a avokáda (viz Něco navíc) a s pečivem.
NŇCO NAVíC
Dužinu z 1 avokáda nakrájejte na kostičky. Oloupejte 2 krvavé pomeranče, z dílků vykrojte filátka a smíchejte je s avokádem. Přidejte šťávu ze zbytků pomerančů, 1 červenou cibuli, jemně nakrájenou, 2 jarní cibulky, nakrájené najemno, šťávu ze 2 limet a hrst nasekaného koriandru a estragonu. Promíchejte a dejte vychladit.
Recept je převzatý z kuchařky Paul Gayler: Steaky, Ikar.
2 Steaky osolte a opepřete, potřete olejem a obalte v nasekaných bylinkách. Rozpalte pánev, vložte do ní maso a opékejte ho asi 5 minut ze všech stran, aby se zatáhlo. Potom vyjměte z pánve a nechte 10 minut odpočívat a chladnout.
3 Slané těsto rozdělte na dva stejné díly a na pomoučněném vále z něj vyválejte dva čtverce o délce strany 20 cm. Do středu každého z nich položte steak a pevně ho zabalte. Okraje těsta dobře přitiskněte a povrch potřete rozšlehaným vejcem. Vložte na plech vyložený pečicím papírem přeloženými okraji nahoru.
4 Pečte 18-20 minut pro stupeň rare, anebo déle, máte-li raději maso více propečené. Balíčky vyndejte z trouby a nechte 10 minut dojít. Rozlomte krustu, vyjměte maso a nakrájejte ho přes vlákno na silnější plátky. Podávejte se salsou z pomerančů a avokáda (viz Něco navíc) a s pečivem.
NŇCO NAVíC
Dužinu z 1 avokáda nakrájejte na kostičky. Oloupejte 2 krvavé pomeranče, z dílků vykrojte filátka a smíchejte je s avokádem. Přidejte šťávu ze zbytků pomerančů, 1 červenou cibuli, jemně nakrájenou, 2 jarní cibulky, nakrájené najemno, šťávu ze 2 limet a hrst nasekaného koriandru a estragonu. Promíchejte a dejte vychladit.
Recept je převzatý z kuchařky Paul Gayler: Steaky, Ikar.