Suroviny
Sýrová náplň:
600g sýru Philadephia
250g mascarpone
200g creme fraiche (zakysané smetany)
4 vejce
150g cukru
1 lžíce vanilkové esence
Korpus:
150 g celozrných sušenek + 8 sušenek na rozdělení náplní
120 g rozpuštěného másla
Ostatní přísady:
250 ml smetany
150g čerstvých jahod
3lžíce jahodového džemu
250g hořké čokolády
2 žloutky
3 citrony
200g cukru
40g másla
Nejprve si přpravíme citronový krém na ozdobení citronové části. Do kastrůlku nad vodní lázní dáme kůru z 1 citronu, šťávu ze dvou citronů, 100g cukru a 2 žloutky. Mícháme nad vodní lázní do zhoustnutí. Necháme vychadnout v lednici, než se upeče dort.
Dále si připravíme čokoládovou šlehačku na ozdobení čokoládové části dortu. 125g smetany přivedeme k varu. Odstavíme z ohně a zamícháme do ní 125g hořké čokolády. Mícháme do rozpuštění čokolády. Potom necháme vychladit.
Korpus: rozmixujeme sušenky spolu s máslem. Vzniklou směs lžící navrstvíme do dortové formy o průměru 26 cm. Na korpus uděláme z 8 sušenek kříž, který oddělí náplně.
Sýrová náplň: smetanový sýr, cukr, mascarpone, vejce, creme fraiche a vanilkovou esenci smícháme do hladka. Směs rozdělíme na 4 časti.
První čast, klasický cheesecake nalijeme na korpus do jedné ze 4 částí.
Druhá část, jahodový cheesecake. Do sýrové směsi zamícháme jahodový džem. Nalijeme na korpus.
Třetí část, citronový cheesecake. Do sýrové směsi přídáme kůru a šťávu z jednoho citronu. Nalijeme na korpus.
Čtvrtý díl, čokoládový cheesecake. Do směsi pomalu zamícháme 125g rozpuštěné čokolády.
Dortovou formu dáme do větší formy a zalijeme horkou vodou asi do poloviny. Pečeme v této vodní lázni při 160 stupních 60-90 minut. Směs musí být pevná, ale přesto se musí uprostřed klepat. Poté necháme dobře vychladnout.
Ozdobení. Na klasický cheesecake ušleháme dotuha 125g smetany. Na jahodovou část nakrájíme čerstvé jahody. Na citronový díl dáme citronový krém a na čokoládový cheesecake ušleháme čokoládovou šlehačku, která nám vychladla v lednici.
Dobrou chuť!