Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Cheesecake s červenou řepou

Popis receptu: 

Tento dezert je jak o vizuálním kontrastu barev, tak i chutí, které se nakonec navzájem doplňují. Na pohled kontrastní tříbarevný cheesecake, ve kterém se jednotlivé vrstvy na jazyku chuťově prolínají. Sladký řepovo-čokoládový základ kontrastuje s krémem, ve kterém je dominantní kyselost citrónů, společně s pomerančem se chuť červené řepy opět ozve v želatinovém  „zrcadle“. Vše je zvýrazněno pikantními červenými malinami, bez kterých by chuťový zážitek nebyl zcela kompletní.

Autor: Irena Přichystalová
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 10 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Řepovo-čokoládové sušenky

    150 g oloupané vařené červené řepy, nastrouhané najemno

    100 g másla

    3 lžíce kakaa

    80 g vlašských ořechů

    1 vejce

    100 g pšeničné hladké mouky

    80 g třtinového cukru

    ½ lžičky jedlé sody

    Malá špetka soli

     

    Korpus

    150 g řepovo-čokoládových sušenek

    70 g vlašských ořechů

    70 g másla

     

    Krém

    250 g zakysané smetany

    250 g smetanového sýra Philadelphia Original

    250 g ricotty

    2 lžíce kukuřičného škrobu

    1 velký vanilkový lusk

    šťáva a najemno nastrouhaná kůra z 1 a ½ bio citronu

    4 vejce

     

    Řepové zrcadlo

    125ml řepové šťávy

    125 ml pomerančové šťávy

     3 kusy plátkové želatiny (5 g)

    300 g malin na ozdobení

Příprava jídla

Příprava sušenek

Nejprve ve vodní lázni nechte pomalu rozpouštět čokoládu s máslem. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Mouku smíchejte se sodou a solí a prosejte do další mísy. Při nízkých otáčkách šlehače vlívejte do vyšlehaného vejce malým pramínkem směs rozpuštěné čokolády a másla. Nakonec pomalu vpracujte stejným způsobem mouku. Vlašské ořechy rozdrťte válečkem a společně s řepou a zapracujte do těsta. Vzniklé těsto dejte na 2 hodiny do lednice. Troubu předehřejte na 160 °C a plech vyložte papírem na pečení. Na pomoučeném vále vytvarujte z těsta váleček o průměru 4 cm. Z něho pak krájejte sušenky o tloušťce 0, 75 cm a pokládejte je na plech. Plech vložte do trouby a pečte asi 12 minut. Upečené sušenky nechte chvilinku chladnout na plechu, pak je přesuňte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

 

Cheesecake korpus

Teď si připravte korpus z výše uvedených sušenek.   Sušenky (150 g) a vlašské ořechy rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Sušenkovou směs natlačte do máslem vymazané formy o průměru 20 cm a pečte 10 min v předehřáté troubě na 160 °C. Korpus vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.

 

Krém

Smetanový sýr a ricottu vytáhněte z chladničky nejméně 2 hodiny před zahájením práce.

Troubu nastavte na 170 °C. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a nožem seškrábněte obsah.  Riccotu, smetanový sýr, zakysanou smetanu, cukr, kukuřičný škrob, semínka z vanilky šlehejte. Při nejnižších otáčkách šlehače postupně zašlehejte do směsi vejce. Jakmile vznikne hladký krém, přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru a zašlehejte.

Formu z venku obalte dvěma vrstvami alobalu – obal musí být zarovnaný přesně s horním okrajem formy. Do formy opatrně vlijte sýrový krém a vložte ji do plíšku s vroucí vodou (voda má být zhruba do poloviny formy). Pečte asi 75 min, hotový dort by měl být po obvodu a na povrchu ztuhlý a uprostřed  se ještě trochu třást. Dort nechte vychladnout při pokojové teplotě a pak jej přesuňte do lednice.

 

Červené zrcadlo

Na vychladlý dort připravíme červenou želatinu. Smíchejte čerstvou řepovou a pomerančovou šťávu. Plátkovou želatinu nechte se 3 lžícemi šťávy nabobtnat v hrnci asi 10 minut. Za stálého míchání želatinu zahřívejte (nesmí vařit), až do úplného rozpuštění). Pak odstavte a ihned vmícháme ovocnou šťávu. Želatinu pomalu nalijte na dort a přesuňte jej chladit do lednice. Až želatina ztuhne, ozdobte čerstvými malinami. Dobrou chuť!

REKLAMA

Přidat komentář