0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cheesecake s červenou řepou

Cheesecake s červenou řepou

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Řepovo-čokoládové sušenky

150 g oloupané vařené červené řepy, nastrouhané najemno

100 g másla

3 lžíce kakaa

80 g vlašských ořechů

1 vejce

100 g pšeničné hladké mouky

80 g třtinového cukru

½ lžičky jedlé sody

Malá špetka soli

 

Korpus

150 g řepovo-čokoládových sušenek

70 g vlašských ořechů

70 g másla

 

Krém

250 g zakysané smetany

250 g smetanového sýra Philadelphia Original

250 g ricotty

2 lžíce kukuřičného škrobu

1 velký vanilkový lusk

šťáva a najemno nastrouhaná kůra z 1 a ½ bio citronu

4 vejce

 

Řepové zrcadlo

125ml řepové šťávy

125 ml pomerančové šťávy

 3 kusy plátkové želatiny (5 g)

300 g malin na ozdobení

Příprava sušenek

Nejprve ve vodní lázni nechte pomalu rozpouštět čokoládu s máslem. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Mouku smíchejte se sodou a solí a prosejte do další mísy. Při nízkých otáčkách šlehače vlívejte do vyšlehaného vejce malým pramínkem směs rozpuštěné čokolády a másla. Nakonec pomalu vpracujte stejným způsobem mouku. Vlašské ořechy rozdrťte válečkem a společně s řepou a zapracujte do těsta. Vzniklé těsto dejte na 2 hodiny do lednice. Troubu předehřejte na 160 °C a plech vyložte papírem na pečení. Na pomoučeném vále vytvarujte z těsta váleček o průměru 4 cm. Z něho pak krájejte sušenky o tloušťce 0, 75 cm a pokládejte je na plech. Plech vložte do trouby a pečte asi 12 minut. Upečené sušenky nechte chvilinku chladnout na plechu, pak je přesuňte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

 

Cheesecake korpus

Teď si připravte korpus z výše uvedených sušenek.   Sušenky (150 g) a vlašské ořechy rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Sušenkovou směs natlačte do máslem vymazané formy o průměru 20 cm a pečte 10 min v předehřáté troubě na 160 °C. Korpus vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.

 

Krém

Smetanový sýr a ricottu vytáhněte z chladničky nejméně 2 hodiny před zahájením práce.

Troubu nastavte na 170 °C. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a nožem seškrábněte obsah.  Riccotu, smetanový sýr, zakysanou smetanu, cukr, kukuřičný škrob, semínka z vanilky šlehejte. Při nejnižších otáčkách šlehače postupně zašlehejte do směsi vejce. Jakmile vznikne hladký krém, přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru a zašlehejte.

Formu z venku obalte dvěma vrstvami alobalu – obal musí být zarovnaný přesně s horním okrajem formy. Do formy opatrně vlijte sýrový krém a vložte ji do plíšku s vroucí vodou (voda má být zhruba do poloviny formy). Pečte asi 75 min, hotový dort by měl být po obvodu a na povrchu ztuhlý a uprostřed  se ještě trochu třást. Dort nechte vychladnout při pokojové teplotě a pak jej přesuňte do lednice.

 

Červené zrcadlo

Na vychladlý dort připravíme červenou želatinu. Smíchejte čerstvou řepovou a pomerančovou šťávu. Plátkovou želatinu nechte se 3 lžícemi šťávy nabobtnat v hrnci asi 10 minut. Za stálého míchání želatinu zahřívejte (nesmí vařit), až do úplného rozpuštění). Pak odstavte a ihned vmícháme ovocnou šťávu. Želatinu pomalu nalijte na dort a přesuňte jej chladit do lednice. Až želatina ztuhne, ozdobte čerstvými malinami. Dobrou chuť!

Autor: xirene

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit