Suroviny
Postup
Troubu předehřejeme na 160, vyložíme si dortovou formu o průměru 25 cm pečícím papírem a obalíme jí do alobalu. Připravíme si vodní lázeň, do které budeme dávat formu, tak aby voda sahala zhruba do poloviny formy.
Sušenky rozmixujeme a přilejeme rozpuštěné máslo. Směs vysypeme do připravené dortové formy.
Krémový sýr dáme do mísy robota a krátce prošleháme, dále přisypeme moučkový cukr, zakysanou smetanu, citrónovou šťávu a vanilkovou esenci a šleháme na nižší otáčky.
Po jednom přidáváme vejce, vždy počkáme až se vejce zašlehá do směsy, nakonec přidáme žloutek.
Hotovou směs nalijeme na korpus a nechame chvilku odpočinout. Formu vložíme do vodní lázně a vložíme do trouby.
Pečeme zhruba 40 minut dle trouby. Poté vypneme troubu a necháme hodinu odpočívat. Nakonec necháme přes noc v lednici.
Smetanu si ohřejeme v kastrůlku s vanilkovou esencí na nízkém plamenu. Dáme stranou.
Do dalšího kastrůlku si nasypte cukr a vodu a na vysokém plamenu přiveďte k varu. Necháme vařit, dokud nebudeme mít hezkou barvu karamelu. Pozor, nepřipálit, aby nezhořkl!! Do karamelu přilévejte ohřátou smetanu a rychle míchejte metlou. Nakonec přidáme sůl.