Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Cheesecake s pošírovanými hruškami a praliné polevou

Cheesecake s pošírovanými hruškami a praliné polevou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Suroviny na korpus

150g sušenek
30g mandlí
30g lískových ořechů
75g másla, rozpuštěného a zchladlého

Suroviny na náplň

400g hrušek (asi 3 - 4 kusy)
400ml vody
180g krupicového cukru (rozdělených na 100 a 80g)
375g sýru Philadelphia
200g mascarpone
180g zakysané smetany
dřeň z vanilkového lusku nebo lžička extraktu
2 celá vejce
1 žloutek

Suroviny na praliné polevu

90g lískových ořechů (rozdělených na 50g a 40g)
50g neloupaných mandlí
70g krupicového cukru
3 lžíce vody (nebo tolik, aby cukr byl ponořený)
špetka soli

Pro zdůraznění chuti všechny ořechy použité v receptu předem opražte. Troubu zapněte na vysoký výkon a jakmile dovnitř vložíte plech s ořechy nasypanými na pečicím papíru, teplotu snižte na 150°C. Nechte je v troubě okolo 15 minut a sledujte, jestli nehnědnou až moc rychle. Pak ořechy zabalte do utěrky a důkladně promněte, tak se zbavíte slupek.

Příprava korpusu

Sušenky, mandle a lískové ořechy odměřené na korpus nadrobno rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs napěchujte na dno formy a uložte do ledničky.

Příprava náplně

Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Vodu se 100 gramy cukru dejte do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte hrušky a přibližně 10 minut povařte. Hrušky změknou, ale pevnost by si měly zachovat. Ovoce sceďte, osušte a nechte vychladnout.

Troubu předehřejte na 160°C, na dno trouby položte pekáček naplněný vodou. Philadelphii a mascarpone slijte a vyšlehejte. Vmíchejte zakysanou smetanu, jedno po druhém vajíčka, žloutek a pak i vanilku a zbylý cukr. Pošírované hrušky i poleva jsou poměrně sladké, proto cukr přidávejte opatrně a podle vlastní chuti. Na korpus navrstvěte trochu náplně, pošírované hrušky a zbytek krému. Dort dejte péct přibližně na hodinu. Jakmile je okraj dortu propečený, ale jeho střed se stále lehce chvěje, je hotovo. Cheesecake nechte vychladnout.

Příprava praliné polevy

V pánvi na sporáku rozpusťte cukr s vodou, přisypte mandle a 50 gramů lískových ořechů. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, cukr bude postupně krystalizovat a karamelizovat. Použijte dřevěnou vařečku a ořechy dobře obalte v karamelu. Směs rozetřete v tenké vrstvě na plech a až vychladne, nalámejte ji na kousky a rozmixujte na hladkou polevu. Praliné nalijte na dort, odložených 40 gramů ořechů nahrubo nasekejte a ozdobte vršek dortu. Pokud vám trochu polevy zbylo, uskladněte ji a použijte na koláč nebo třeba místo čokoládové pomazánky. Dort dejte přes noc uležet do ledničky. Před podáváním okraj dortu ořízněte nožem a vyjměte z formy.

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit