Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Cheesecake s pošírovanými hruškami a praliné polevou

Popis receptu: 

Cheesecake v oblíbené kombinaci hrušek, lískových ořechů a mandlí.

Autor: Veronika Krizova
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Suroviny na korpus

    150g sušenek
    30g mandlí
    30g lískových ořechů
    75g másla, rozpuštěného a zchladlého

    Suroviny na náplň

    400g hrušek (asi 3 - 4 kusy)
    400ml vody
    180g krupicového cukru (rozdělených na 100 a 80g)
    375g sýru Philadelphia
    200g mascarpone
    180g zakysané smetany
    dřeň z vanilkového lusku nebo lžička extraktu
    2 celá vejce
    1 žloutek

    Suroviny na praliné polevu

    90g lískových ořechů (rozdělených na 50g a 40g)
    50g neloupaných mandlí
    70g krupicového cukru
    3 lžíce vody (nebo tolik, aby cukr byl ponořený)
    špetka soli

Příprava jídla

Pro zdůraznění chuti všechny ořechy použité v receptu předem opražte. Troubu zapněte na vysoký výkon a jakmile dovnitř vložíte plech s ořechy nasypanými na pečicím papíru, teplotu snižte na 150°C. Nechte je v troubě okolo 15 minut a sledujte, jestli nehnědnou až moc rychle. Pak ořechy zabalte do utěrky a důkladně promněte, tak se zbavíte slupek.

Příprava korpusu

Sušenky, mandle a lískové ořechy odměřené na korpus nadrobno rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs napěchujte na dno formy a uložte do ledničky.

Příprava náplně

Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Vodu se 100 gramy cukru dejte do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte hrušky a přibližně 10 minut povařte. Hrušky změknou, ale pevnost by si měly zachovat. Ovoce sceďte, osušte a nechte vychladnout.

Troubu předehřejte na 160°C, na dno trouby položte pekáček naplněný vodou. Philadelphii a mascarpone slijte a vyšlehejte. Vmíchejte zakysanou smetanu, jedno po druhém vajíčka, žloutek a pak i vanilku a zbylý cukr. Pošírované hrušky i poleva jsou poměrně sladké, proto cukr přidávejte opatrně a podle vlastní chuti. Na korpus navrstvěte trochu náplně, pošírované hrušky a zbytek krému. Dort dejte péct přibližně na hodinu. Jakmile je okraj dortu propečený, ale jeho střed se stále lehce chvěje, je hotovo. Cheesecake nechte vychladnout.

Příprava praliné polevy

V pánvi na sporáku rozpusťte cukr s vodou, přisypte mandle a 50 gramů lískových ořechů. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, cukr bude postupně krystalizovat a karamelizovat. Použijte dřevěnou vařečku a ořechy dobře obalte v karamelu. Směs rozetřete v tenké vrstvě na plech a až vychladne, nalámejte ji na kousky a rozmixujte na hladkou polevu. Praliné nalijte na dort, odložených 40 gramů ořechů nahrubo nasekejte a ozdobte vršek dortu. Pokud vám trochu polevy zbylo, uskladněte ji a použijte na koláč nebo třeba místo čokoládové pomazánky. Dort dejte přes noc uležet do ledničky. Před podáváním okraj dortu ořízněte nožem a vyjměte z formy.

REKLAMA

Přidat komentář