Venkovský koláč neboli cottage pie, jak jej dělají v Chile. Nenechte se odradit nezvyklými přísadami – dohromady fungují skvěle! Z koláče se při focení vyklubal redakční favorit, který zmizel pár minut po servírování, i nedůvěřivci si totiž chodili stále přidávat. Slaný koláč v chilském duchu si u nás zabodoval.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 190 °C. Připravte kukuřičnou vrstvu. V mixéru rozmixujte kukuřici, neslazené kondenzované mléko, olej, vejce, prášek do pečiva, sůl, pepř a kajenský pepř. Nemixujte úplně dohladka, směs by měla mít nějakou texturu. Vmíchejte mozzarellu.
Připravte masovou náplň: na pánev vlijte olej, a jakmile se zahřeje na střední teplotu, vsypte mleté hovězí maso, osolte a opepřete. Opékejte maso dohněda, hrudky rozbíjejte vařečkou.
Přisypte cibuli a za občasného míchání restujte dosklovita. Přidejte česnek, zaprašte paprikou a římským kmínem a za stálého míchání opékejte cca 1 minutu, až se koření rozvoní. Vmíchejte olivy a rozinky. Vlijte do pánve 1/2 hrnku vody a seškrábněte všechny přípečky ze dna pánve. Přiveďte k varu a znovu ochutnejte. Podle potřeby dosolte a dopepřete.
Hovězí směs rozprostřete do rovnoměrné vrstvy do zapékacích nádob. Na maso vyskládejte nakrájená vařená vejce. Na vejce navršte kukuřičnou směs. Vložte do trouby a pečte, až je povrch zlatohnědý a na dotek pevný, trvá to asi 30 minut. Před servírováním nechte 10 minut odpočinout. Ozdobte lístky petrželky.
NĚCO NAVÍC Koláč můžete celý připravit i ve velké pánvi vhodné do trouby.