Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chilský kukuřičný slaný koláč (Pastel de choclo)
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 75 minut Velmi snadné na 2 zapékací misky o průměru 18 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3762 kcal
Bílkoviny 230 g
Sacharidy 256 g
Tuky 220 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Venkovský koláč neboli cottage pie, jak jej dělají v Chile. Nenechte se odradit nezvyklými přísadami – dohromady fungují skvěle! Z koláče se při focení vyklubal redakční favorit, který zmizel pár minut po servírování, i nedůvěřivci si totiž chodili stále přidávat. Slaný koláč v chilském duchu si u nás zabodoval.

Suroviny

(může být i mražená, povolená)
neslazené
řepkový olej 3 PL
vejce 1 ks
velké
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
kajenský pepř ¼ ČL
na strouhání, nastrouhaná
Na masovou vrstvu
rostlinný olej 1 PL
neutrální chuti
sůl
pepř
čerstvě mletý
středně velká, nakrájená najemno
česnek 6 stroužků
podrcených
paprika mletá pálivá 2 ČL
římský kmín 2 ČL
mletý
bez pecky, nahrubo nasekaných
propláchnuté
vejce 3 ks
uvařená natvrdo, oloupaná a nakrájená na kolečka
petrželka
hladkolistá, lístky na posypání

Postup

1

Troubu předehřejte na 190 °C. Připravte kukuřičnou vrstvu. V mixéru rozmixujte kukuřici, neslazené kondenzované mléko, olej, vejce, prášek do pečiva, sůl, pepř a kajenský pepř. Nemixujte úplně dohladka, směs by měla mít nějakou texturu. Vmíchejte mozzarellu.

2

Připravte masovou náplň: na pánev vlijte olej, a jakmile se zahřeje na střední teplotu, vsypte mleté hovězí maso, osolte a opepřete. Opékejte maso dohněda, hrudky rozbíjejte vařečkou.

3

Přisypte cibuli a za občasného míchání restujte dosklovita. Přidejte česnek, zaprašte paprikou a římským kmínem a za stálého míchání opékejte cca 1 minutu, až se koření rozvoní. Vmíchejte olivy a rozinky. Vlijte do pánve 1/2 hrnku vody a seškrábněte všechny přípečky ze dna pánve. Přiveďte k varu a znovu ochutnejte. Podle potřeby dosolte a dopepřete.

4

Hovězí směs rozprostřete do rovnoměrné vrstvy do zapékacích nádob. Na maso vyskládejte nakrájená vařená vejce. Na vejce navršte kukuřičnou směs. Vložte do trouby a pečte, až je povrch zlatohnědý a na dotek pevný, trvá to asi 30 minut. Před servírováním nechte 10 minut odpočinout. Ozdobte lístky petrželky.

NĚCO NAVÍC Koláč můžete celý připravit i ve velké pánvi vhodné do trouby.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín