
Chlazená polévka z kukuřice, paprik a rajčat
Téhle polévce na způsob španělského gazpacha dodává jemnost cukrová kukuřice a také žluté či oranžové papriky, které mají ze všech paprik nejjemnější chuť.
Ingredience
- 3 klasy cukrové kukuřice, zrna ořezaná a tupou stranou nože vytlačené zbytky z klasu (lze použít i 350 g mražené cukrové kukuřice, prolité v cedníku horkou vodou a okapané)
- 3 velké žluté papriky (nebo víc menších, cca 500 g) nebo směs žlutých a oranžových
- 250 g žlutých a/nebo oranžových třešňových či jiných rajčat (podstatná je barva)
- 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
- 4–5 lžic kvalitního panenského
- olivového oleje + k podávání
- 1–2 lžíce dobrého jablečného nebo bílého vinného octa
- 1/2 lžičky mořské soli nebo podle chuti
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře nebo
- podle chuti
- 1/2 salátové okurky, nakrájená na drobné kostičky
- 1/2 malé červené cibule, nakrájená na drobné kostičky
- 2 hrsti nadrobno nasekané petrželky
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- šťáva z 1 citronu
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
NA OKURKOVOU POSYPKU
Příprava jídla
1 V míse promíchejte všechny suroviny na polévku, osolte a opepřete. Zakryjte a nechte stát asi 30 minut.
2 Pak rozmixujte dohladka (nemáte-li vysoce výkonný mixér, pracujte po dávkách). Poté polévku protřete přes jemné síto a uložte na 4 hodiny do chladničky.
3 Před podáváním polévky smíchejte všechny přísady na okurkovou posypku.
4 Vychlazenou polévku rozdělte do misek či talířů a podávejte s okurkovou posypkou, dalším olivovým olejem a pepřem podle chuti.
NĚCO NAVÍC
Pokud netrváte na extra jemné a hladké polévce, nemusíte ji protírat přes síto, stačí jen rozmixovat.
Přidat komentář