Použití amerického toustového chleba není rozmar, ale praktický tip. Je mnohem vláčnější a při stlačení se nevrací zpátky, naopak krásně kopíruje tvar formičky.
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 200 °C. Ze středu každého plátku chleba vykrojte kolečko o průměru 10 centimetrů. Můžete si ho naznačit nebo rovnou vykrojit skleničkou. Kolečka pak několikrát stlačte válečkem a obě strany potřete rozpuštěným máslem.
Chlebové placičky natlačte do plechových formiček o menším průměru a naskládejte na dva plechy. Pečte, dokud okraje nezrůžoví; trvá to zhruba deset minut. Potom je opatrně vyklopte, aby zůstaly dnem vzhůru, a dejte je ještě na pět minut péct, ať jsou pěkně křupavé a suché. Nechte je vychladnout.
Připravte si základ na holandskou majonézu. Do malé pánvičky vlijte vinný ocet, vhoďte pepř i bobkový list a zvolna přiveďte k varu. Vařte pět minut, nebo dokud se směs nezredukuje asi o lžíci. Odstavte z plamene a vyjměte bobkový list a pepř. (Přikrytá směs vydrží v ledničce zhruba dva dny.)
Rozpulte avokáda, vypeckujte je, oloupejte a nakrájejte na měsíčky. V misce je pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly.
Octovou směs nalijte do nádoby a přidejte žloutky. Máslo rozehřejte na středním plameni tak, aby se nevařilo, a přilijte ke směsi. Vše pomalu rozmíchejte tyčovým mixérem. Omáčka je hotová ve chvíli, kdy se spojí žloutky a máslo. Pak už jen přidejte byliny a podle chuti i citronovou šťávu.
Chlebové košíčky bohatě naplňte krabími tyčinkami a avokádem, přelijte holandskou majonézou a ozdobte rukolou.