Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chřestová polévka s krevetami

Lze ji podávat horkou i zastudena a dá se připravit i z mraženého chřestu.

Vydání: 2019/5
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka

Ingredience

    • 1 lžíce olivového oleje nebo másla (máslo je lepší při podávání zatepla) + navíc na opékání krevet a pokapání
    • 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
    • 500 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
    • 200–250 g (1/2 svazku) zeleného chřestu, zbaveného dřevnatých konců a nakrájeného na cca 3cm kusy (lze také použít baby chřest)
    • pořádná hrst hladkolisté petrželky, nasekaná nahrubo
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • šťáva z cca 1/2 citronu
    • 1/2 lžičky najemno nastrouhané citronové kůry
    • 6 středních nebo velkých vařených krevet, nejlépe vyloupaných, ale s ocásky
    • špetka kajenského pepře (nemusí být)
    • hladkolistá petrželka nebo lístky z řapíkatého celeru k podávání

Příprava jídla

1 Ve velkém hrnci na mírném až středním ohni rozehřejte olej či máslo. Vsypte cibuli a opečte ji doměkka za častého míchání, trvá to asi 10 minut. Pak vlijte vývar, zesilte oheň a přiveďte k varu. Vsypte chřest (hlavičky můžete schovat na ozdobení), zmírněte oheň a vařte zhruba 10 minut, aby chřest zcela změkl. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem, vsypte petrželku a znovu promixujte jen tak, aby z petrželky byly v polévce znatelné kousíčky. Podle chuti osolte, opepřete a vlijte citronovou šťávu.

2 Chcete-li polévku jíst zatepla, prohřejte ji, ale už nevařte. Ozdobte každou porci v misce citronovou kůrou a krevetami, krátce opečenými na pánvi na trošce oleje nebo másla (můžete k nim přihodit i odložené chřestové hlavičky), kajenským pepřem a bylinkami podle chuti. Nakonec můžete pokapat troškou oleje nebo rozpuštěného másla.

3 Polévku k podávání zastudena nechte zchladnout, přiklopte a vychlaďte v lednici. Podávejte ozdobené jako výše, ale krevety přidejte vychladlé. Polévka vydrží v chladničce až 2 dny, obložte si ji ale až těsně před podáváním.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hummus z černookých fazolí s chřestem a ředkvičkami

Dva odstíny chřestu

Kuskus s haloumi a ztraceným vejcem

REKLAMA

Přidat komentář