Chřestová polévka s krevetami

Chřestová polévka s krevetami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 980 kcal
Bílkoviny 137 g
Cukr 42 g
Tuky 20 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lze ji podávat horkou i zastudena a dá se připravit i z mraženého chřestu.

Suroviny

olivový olej 1 PL
lze nahradit máslem (lepší při podávání zatepla) + navíc na pokapání, opékání krevet
cibule 1 ks
větší, nadrobno
vývar kuřecí 500 ml
lze nahradit zeleninovým
chřest zelený 200 g
(0,5 svazku), bez dřevnatých konců, na cca 3cm kousky (lze použít baby chřest)
petrželka hrst
pořádná hrst, nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
citron 0.5 ks
šťáva
citronová kůra 0.5 ČL
najemno
krevety 6 ks
střední / velké, vařené, nejlépe oloupané, ale s ocásky
kajenský pepř špetka
nemusí být
petrželka
lze nahradit lístky řapíkatého celeru, k podávání

1 Ve velkém hrnci na mírném až středním ohni rozehřejte olej či máslo. Vsypte cibuli a opečte ji doměkka za častého míchání, trvá to asi 10 minut. Pak vlijte vývar, zesilte oheň a přiveďte k varu. Vsypte chřest (hlavičky můžete schovat na ozdobení), zmírněte oheň a vařte zhruba 10 minut, aby chřest zcela změkl. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem, vsypte petrželku a znovu promixujte jen tak, aby z petrželky byly v polévce znatelné kousíčky. Podle chuti osolte, opepřete a vlijte citronovou šťávu.

2 Chcete-li polévku jíst zatepla, prohřejte ji, ale už nevařte. Ozdobte každou porci v misce citronovou kůrou a krevetami, krátce opečenými na pánvi na trošce oleje nebo másla (můžete k nim přihodit i odložené chřestové hlavičky), kajenským pepřem a bylinkami podle chuti. Nakonec můžete pokapat troškou oleje nebo rozpuštěného másla.

3 Polévku k podávání zastudena nechte zchladnout, přiklopte a vychlaďte v lednici. Podávejte ozdobené jako výše, ale krevety přidejte vychladlé. Polévka vydrží v chladničce až 2 dny, obložte si ji ale až těsně před podáváním.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit