0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chřestová polévka s krevetami

Chřestová polévka s krevetami

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 980 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 42 g
Tuky 20 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lze ji podávat horkou i zastudena a dá se připravit i z mraženého chřestu.

Suroviny

olivový olej 1 PL
lze nahradit máslem (lepší při podávání zatepla) + navíc na pokapání, opékání krevet
cibule 1 ks
větší, nadrobno
vývar kuřecí 500 ml
lze nahradit zeleninovým
chřest zelený 200 g
(0,5 svazku), bez dřevnatých konců, na cca 3cm kousky (lze použít baby chřest)
petrželka hrst
pořádná hrst, nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
citron 0.5 ks
šťáva
citronová kůra 0.5 ČL
najemno
krevety 6 ks
střední / velké, vařené, nejlépe oloupané, ale s ocásky
kajenský pepř špetka
nemusí být
petrželka
lze nahradit lístky řapíkatého celeru, k podávání

1 Ve velkém hrnci na mírném až středním ohni rozehřejte olej či máslo. Vsypte cibuli a opečte ji doměkka za častého míchání, trvá to asi 10 minut. Pak vlijte vývar, zesilte oheň a přiveďte k varu. Vsypte chřest (hlavičky můžete schovat na ozdobení), zmírněte oheň a vařte zhruba 10 minut, aby chřest zcela změkl. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem, vsypte petrželku a znovu promixujte jen tak, aby z petrželky byly v polévce znatelné kousíčky. Podle chuti osolte, opepřete a vlijte citronovou šťávu.

2 Chcete-li polévku jíst zatepla, prohřejte ji, ale už nevařte. Ozdobte každou porci v misce citronovou kůrou a krevetami, krátce opečenými na pánvi na trošce oleje nebo másla (můžete k nim přihodit i odložené chřestové hlavičky), kajenským pepřem a bylinkami podle chuti. Nakonec můžete pokapat troškou oleje nebo rozpuštěného másla.

3 Polévku k podávání zastudena nechte zchladnout, přiklopte a vychlaďte v lednici. Podávejte ozdobené jako výše, ale krevety přidejte vychladlé. Polévka vydrží v chladničce až 2 dny, obložte si ji ale až těsně před podáváním.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit