0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chřestovo-jahodový závin s rebarborou

Chřestovo-jahodový závin s rebarborou

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5240 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 578 g
Tuky 282 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chřestový závin s rebarborou vyvolal v redakci rozporuplné reakce – mnohým moc chutnal, jiným spojení hořké, kyselé a sladké chuti vadilo.

Suroviny

jahody 400 g
překrájené
chřest bílý 400 g
vařený
mandle 100 g
mleté
krystalový cukr 80 g
skořice
na dochucení
listové těsto 500 g
žloutek
na potření těsta
máta hrst
čerstvá plus na ozdobu
Na drobenku
máslo 100 g
mouka pšeničná hrubá 100 g
krupicový cukr 100 g
Na rebarboru
rebarbora 4
oloupaná, na kousky
jahody 400 g
překrájené
máslo
krupicový cukr 4 PL

Postup

1

V míse smíchejte jahody, nakrájený vařený chřest a mleté mandle. Dochuťte cukrem a skořicí. Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Těsto rozválejte na dva pláty, rozdělte na něj připravenou směs jahod a chřestu a zabalte jako jablečný závin. Zpracujte suroviny na drobenku. Závin potřete žloutkem, posypte drobenkou a pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.

3

Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm kousky rebarbory. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte nakrájené jahody a pomalu, za občasného míchání rozvařte; bude to trvat asi 20 minut, pak dochuťte nasekanou mátou.

4

Hotový závin přelijte omáčkou z rebarbory a jahod a ozdobte mátou.

Recept je převzatý z kuchařky Jiří Štift: Šéfkuchařův rok.

Související články

Jak připravit dokonalý chřest
  • Tipy a triky

Jak připravit dokonalý chřest

Chřest má sám o sobě příjemnou chuť a při kousnutí krásně křupne, a tak ho můžete podávat prakticky jen tak. Slavnostně působí politý rozpuštěným máslem a posypaný opraženou strouhankou nebo s holandskou omáčkou. Jak zpracovat bílý a...
Chřest s holandskou omáčkou
  • Zajímavosti

Chřest s holandskou omáčkou

Spojení čerstvého chřestu s holandskou omáčkou je zážitek, na který nikdy nezapomenete. Díky THOMY si můžete tuto delikátní kombinaci vychutnat snadno a rychle, a to v pohodlí domova! Inspirujte se lahodnými THOMY recepty a vychutnejte si...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit