Chřestový závin s rebarborou vyvolal v redakci rozporuplné reakce – mnohým moc chutnal, jiným spojení hořké, kyselé a sladké chuti vadilo.
Náš tip: Jak na rebarboru?
Suroviny
Postup
V míse smíchejte jahody, nakrájený vařený chřest a mleté mandle. Dochuťte cukrem a skořicí. Troubu předehřejte na 180 °C.
Těsto rozválejte na dva pláty, rozdělte na něj připravenou směs jahod a chřestu a zabalte jako jablečný závin. Zpracujte suroviny na drobenku. Závin potřete žloutkem, posypte drobenkou a pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.
Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm kousky rebarbory. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte nakrájené jahody a pomalu, za občasného míchání rozvařte; bude to trvat asi 20 minut, pak dochuťte nasekanou mátou.
Hotový závin přelijte omáčkou z rebarbory a jahod a ozdobte mátou.