Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronová marmeláda
ZDROJ: Nikol Pouzar
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Na 6 skleniček (cca 150 ml)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4495 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 1063 g
Tuky 0 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Citronová marmeláda je u nás možná trochu exotická, ale před Vánoci by rozhodně ve vaší spíži neměla chybět. Skvěle se hodí na tousty, palačinky či sladké pečivo a perfektně doplní linecké cukroví, kterému dodá šmrnc a originální chuť.

Související recepty

Suroviny

nejlépe chemicky neošetřený
máta 1 snítka
(nemusí být)
cukr 1 kg
pektin 20 g

Postup

1

Pečlivě omyjte citrony pod horkou vodou, ideálně kartáčkem.

2

Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu. Jakmile začne vřít, vložte do ní citrony a vařte je 15 minut. Poté vodu slijte a postup zopakujte. Tento proces opakujte celkem třikrát – odstraníte tím hořkost z kůry.

3

Nakonec citrony zalijte čerstvou vodou tak, aby byly potopené, a vařte na mírném ohni asi dvě hodiny, dokud nezměknou. Pokud plody prasknou, je to v pořádku. Vodu z vaření nevylévejte, budete ji potřebovat.

4

Jakmile citrony vychladnou, rozkrojte je na čtvrtiny. Pečlivě odstraňte jadérka a citrony nakrájejte na tenké proužky – pracujte pečlivě, každý kousek bude později ve vaší marmeládě.

5

Nakrájené citrony zvažte a přidejte vyvařenou vodu, aby celková hmotnost byla 1 kg. Pokud je šťávy málo, doplňte ji vodou. Směs přiveďte k varu s 800 g cukru a snítkou máty.

6

Pektin smíchejte se zbývajícím cukrem a přidejte do vroucí směsi. Vařte 3–5 minut.

7

Poté vyjměte mátu a horkou marmeládu nalijte do čistých sklenic. Ty otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...