Růžový pepř je původem z Jižní Ameriky a není příbuzný s pepřovníkem černým (piper nigrum), tropickou liánou, z níž pochází pepř černý, zelený i bílý – jde o tu samou bobuli lišící se stupněm zralosti nebo zpracováním. Růžový pepř má citrusový nádech, a výborně proto podtrhuje jídla, kde citrony hrají prim.
Suroviny
Postup
Na máslové sušenky vložte máslo do mísy a spolu s cukrem utřete dohladka. Přidejte citronovou kůru a zamíchejte. Přisypte mouku, škrob, špetku soli a podrcený pepř. Zapracujte do másla, až vznikne měkké hladké těsto. Vytvarujte jej do válečku o délce 10 cm, zabalte do potravinové fólie a vložte do mrazáku.
Na citronovou pěnu vložte do rendlíku cukr spolu s citronovou kůrou. Do džbánku či odměrky vymačkejte šťávu ze všech citronů (včetně té poloviny, jejíž kůru jste použili do těsta na máslové sušenky) a dolijte studenou vodou, abyste získali celkem 300 ml tekutiny. Přilijte do rendlíku k cukru s citronovou kůrou a na mírném ohni zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Přidejte žloutky a 5 minut šlehejte a držte těsně pod bodem varu. Pak přelijte do větší nádoby, aby směs trochu zchladla.
Želatinu namočte na 10 minut do studené vody. Jakmile citronová směs zchladne, že bude jen mírně teplá, vyjměte želatinu z vody, vymačkejte ji a přidejte ke směsi. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Potom krém volně zakryjte potravinovou fólií a uložte do chladu.
Bílky vyšlehejte v čisté míse do pevných špiček. Do další mísy vlijte smetanu a rovněž vyšlehejte do pevných špiček. Do šlehačky po částech vmíchejte vychlazený citronový krém a ještě chvíli šlehejte. Nakonec po částech přidejte sníh z bílků a jemně vmíchejte, až se vše spojí. Směs rozdělte do 8 sklenic a dejte do lednice vychladit minimálně na 2 hodiny.
Troubu rozehřejte na 170°C. Těsto na máslové sušenky vyjměte z mrazáku, vybalte a nakrájejte na kolečka o síle 5mm. Kolečka rozložte na 2 plechy vyložené pečicím papírem, nechte mezi nimi dostatek prostoru. Pečte 15 minut nebo dorůžova.
Servírujte společně s citronovou pěnou.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media