Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Citronová pěna a máslové sušenky s růžovým pepřem

Růžový pepř je původem z Jižní Ameriky a není příbuzný s pepřovníkem černým (piper nigrum), tropickou liánou, z níž pochází pepř černý, zelený i bílý – jde o tu samou bobuli lišící se stupněm zralosti nebo zpracováním. Růžový pepř má citrusový nádech, a výborně proto podtrhuje jídla, kde citrony hrají prim.

Vydání: 2020/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení a mražení
PT15M
Pečení 0:15
Zmrzlina

Ingredience

    NA MÁSLOVÉ SUŠENKY

    • 90 g másla, změklého
    • 50 g krupicového cukru
    • 1/2 citronu, jemně strouhaná kůra
    • 75 g hladké mouky
    • 25 g kukuřičného škrobu
    • špetka soli
    • 2 lžičky kuliček růžového pepře, podrcených nahrubo

    NA CITRONOVOU PĚNU

    • 250g krupicového cukru
    • 3 a 1/2 velkých citronů, strouhaná kůra a vymačkaná šťáva
    • 3 vejce, žloutky a bílky oddělené
    • 5 plátků želatiny
    • 300 ml smetany ke šlehání (40%)

Příprava jídla

Na máslové sušenky vložte máslo do mísy a spolu s cukrem utřete dohladka. Přidejte citronovou kůru a zamíchejte. Přisypte mouku, škrob, špetku soli a podrcený pepř. Zapracujte do másla, až vznikne měkké hladké těsto. Vytvarujte jej do válečku o délce 10 cm, zabalte do potravinové fólie a vložte do mrazáku.

2 Na citronovou pěnu vložte do rendlíku cukr spolu s citronovou kůrou. Do džbánku či odměrky vymačkejte šťávu ze všech citronů (včetně té poloviny, jejíž kůru jste použili do těsta na máslové sušenky) a dolijte studenou vodou, abyste získali celkem 300 ml tekutiny. Přilijte do rendlíku k cukru s citronovou kůrou a na mírném ohni zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Přidejte žloutky a 5 minut šlehejte a držte těsně pod bodem varu. Pak přelijte do větší nádoby, aby směs trochu zchladla.

3 Želatinu namočte na 10 minut do studené vody. Jakmile citronová směs zchladne, že bude jen mírně teplá, vyjměte želatinu z vody, vymačkejte ji a přidejte ke směsi. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Potom krém volně zakryjte potravinovou fólií a uložte do chladu.

Bílky vyšlehejte v čisté míse do pevných špiček. Do další mísy vlijte smetanu a rovněž vyšlehejte do pevných špiček. Do šlehačky po částech vmíchejte vychlazený citronový krém a ještě chvíli šlehejte. Nakonec po částech přidejte sníh z bílků a jemně vmíchejte, až se vše spojí. Směs rozdělte do 8 sklenic a dejte do lednice vychladit minimálně na 2 hodiny.

5 Troubu rozehřejte na 170°C. Těsto na máslové sušenky vyjměte z mrazáku, vybalte a nakrájejte na kolečka o síle 5mm. Kolečka rozložte na 2 plechy vyložené pečicím papírem, nechte mezi nimi dostatek prostoru. Pečte 15 minut nebo dorůžova.

Servírujte společně s citronovou pěnou.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Stir fry s krevetami, zeleným pepřem a zázvorem

Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem

Fíky ve filo těstě s kozím sýrem a černým pepřem

Masové kuličky se sýrem a bílým pepřem pečené na batátech

Čokoládová zmrzlina s černým pepřem

Přidat komentář