Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronová pěna a máslové sušenky s růžovým pepřem

Citronová pěna a máslové sušenky s růžovým pepřem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6350 kcal
Bílkoviny 706 g
Sacharidy 406 g
Tuky 200 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Růžový pepř je původem z Jižní Ameriky a není příbuzný s pepřovníkem černým (piper nigrum), tropickou liánou, z níž pochází pepř černý, zelený i bílý – jde o tu samou bobuli lišící se stupněm zralosti nebo zpracováním. Růžový pepř má citrusový nádech, a výborně proto podtrhuje jídla, kde citrony hrají prim.

Suroviny

Na máslové sušenky
změklé
citron ½ ks
jemně nastrohaná kůra
škrob 25 g
sůl špetka
pepř růžový 2 ČL
nadrcený nahrubo
Na citronovou pěnu
citron 3,5 ks
velké plody - nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
vejce 3 ks
žloutky a bílky oddělené
želatina 5 plátků
smetana 300 ml
ke šlehání 40%

Postup

1

Na máslové sušenky vložte máslo do mísy a spolu s cukrem utřete dohladka. Přidejte citronovou kůru a zamíchejte. Přisypte mouku, škrob, špetku soli a podrcený pepř. Zapracujte do másla, až vznikne měkké hladké těsto. Vytvarujte jej do válečku o délce 10 cm, zabalte do potravinové fólie a vložte do mrazáku.

2

Na citronovou pěnu vložte do rendlíku cukr spolu s citronovou kůrou. Do džbánku či odměrky vymačkejte šťávu ze všech citronů (včetně té poloviny, jejíž kůru jste použili do těsta na máslové sušenky) a dolijte studenou vodou, abyste získali celkem 300 ml tekutiny. Přilijte do rendlíku k cukru s citronovou kůrou a na mírném ohni zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Přidejte žloutky a 5 minut šlehejte a držte těsně pod bodem varu. Pak přelijte do větší nádoby, aby směs trochu zchladla.

3

Želatinu namočte na 10 minut do studené vody. Jakmile citronová směs zchladne, že bude jen mírně teplá, vyjměte želatinu z vody, vymačkejte ji a přidejte ke směsi. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Potom krém volně zakryjte potravinovou fólií a uložte do chladu.

4

Bílky vyšlehejte v čisté míse do pevných špiček. Do další mísy vlijte smetanu a rovněž vyšlehejte do pevných špiček. Do šlehačky po částech vmíchejte vychlazený citronový krém a ještě chvíli šlehejte. Nakonec po částech přidejte sníh z bílků a jemně vmíchejte, až se vše spojí. Směs rozdělte do 8 sklenic a dejte do lednice vychladit minimálně na 2 hodiny.

5

Troubu rozehřejte na 170°C. Těsto na máslové sušenky vyjměte z mrazáku, vybalte a nakrájejte na kolečka o síle 5mm. Kolečka rozložte na 2 plechy vyložené pečicím papírem, nechte mezi nimi dostatek prostoru. Pečte 15 minut nebo dorůžova.

Servírujte společně s citronovou pěnou.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč