Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronové muffiny s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 68
Do 30 minut Velmi snadné na 12 muffinů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2710 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 321 g
Tuky 116 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Osvěžující citron a zemitý mák jsou dvojice, kterou si snadno zamilujete.

Suroviny

lze nahradit i polohrubou
mák celý 60 g
plus půl lžičky soli
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 2 ks
o pokojové teplotě
slunečnicový olej 60 ml
+ další k podávání (podle chuti)
z bio citronu
krátce povařená v sirupu, na obložení (nemusí být)

Postup

1

Troubu zahřejte na 200 °C. V misce důkladně smíchejte obě mouky, cukr, mák, sodu, prášek do pečiva a sůl.

2

V další míse pořádně prošlehejte vejce a podmáslí, pak vešlehejte olej, citronovou šťávu a kůru. Pak vmíchejte moučnou směs, aby se navlhčila (nepřemíchat!).

3

Formičky/košíčky naplňte těstem a pečte asi 20 minut, aby měly muffiny lehce zhnědlý povrch a zaoblené vršky. Špejle by měla vyjít s několika vlhkými drobečky.

Podávejte prokapané citronovou šťávou nebo potřené citronovým krémem a ozdobené plátky citronu povařenými v sirupu.

Něco navíc
Rychlý citronový krém: V misce vhodné do mikrovlnky prošlehejte dohladka 100 g moučkového cukru se 2 malými vejci. Přimíchejte strouhanou kůru ze 2 menších chemicky neošetřených citronů, 120 ml čerstvé citronové šťávy a 60 g rozpuštěného másla. Na 600 W ,mikrovlňte‘ asi šestkrát po minutě a půl; v mezičase směs vždycky promíchejte. Jakmile bude ulpívat na zadní straně lžíce, máte hotovo. Hmotu nechte zchladnout; v mrazáku vydrží až tři týdny.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...