Osvěžující citron a zemitý mák jsou dvojice, kterou si snadno zamilujete. Sami se přesvědčíte, až tyto citronové muffiny s mákem ochutnáte. Jednoduchý recept a tak luxusní chuť!
Suroviny
Postup
Troubu zahřejte na 200 °C. V misce důkladně smíchejte obě mouky, cukr, mák, sodu, prášek do pečiva a sůl.
V další míse pořádně prošlehejte vejce a podmáslí, pak vešlehejte olej, citronovou šťávu a kůru. Pak vmíchejte moučnou směs, aby se navlhčila (nepřemíchat!).
Formičky/košíčky naplňte těstem a pečte asi 20 minut, aby měly muffiny lehce zhnědlý povrch a zaoblené vršky. Špejle by měla vyjít s několika vlhkými drobečky.
Podávejte prokapané citronovou šťávou nebo potřené citronovým krémem a ozdobené plátky citronu povařenými v sirupu.
Něco navíc
Rychlý citronový krém: V misce vhodné do mikrovlnky prošlehejte dohladka 100 g moučkového cukru se 2 malými vejci. Přimíchejte strouhanou kůru ze 2 menších chemicky neošetřených citronů, 120 ml čerstvé citronové šťávy a 60 g rozpuštěného másla. Na 600 W ,mikrovlňte‘ asi šestkrát po minutě a půl; v mezičase směs vždycky promíchejte. Jakmile bude ulpívat na zadní straně lžíce, máte hotovo. Hmotu nechte zchladnout; v mrazáku vydrží až tři týdny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Muffiny – 1 těsto, 10 variant(10 receptů )
- 38 sladkých makových receptů(38 receptů )