0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronové muffiny s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 63
Do 30 minut Velmi snadné na 12 muffinů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2710 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 321 g
Tuky 116 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Osvěžující citron a zemitý mák jsou dvojice, kterou si snadno zamilujete.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
lze nahradit i polohrubou
krupicový cukr 100 g
mák celý 60 g
jedlá soda 2 ČL
plus půl lžičky soli
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 2 ks
o pokojové teplotě
slunečnicový olej 60 ml
citronová šťáva 125 ml
+ další k podávání (podle chuti)
citronová kůra 2 PL
z bio citronu
krátce povařená v sirupu, na obložení (nemusí být)
citronový krém lemon curd
viz Něco navíc

Postup

1

Troubu zahřejte na 200 °C. V misce důkladně smíchejte obě mouky, cukr, mák, sodu, prášek do pečiva a sůl.

2

V další míse pořádně prošlehejte vejce a podmáslí, pak vešlehejte olej, citronovou šťávu a kůru. Pak vmíchejte moučnou směs, aby se navlhčila (nepřemíchat!).

3

Formičky/košíčky naplňte těstem a pečte asi 20 minut, aby měly muffiny lehce zhnědlý povrch a zaoblené vršky. Špejle by měla vyjít s několika vlhkými drobečky.

Podávejte prokapané citronovou šťávou nebo potřené citronovým krémem a ozdobené plátky citronu povařenými v sirupu.

Něco navíc
Rychlý citronový krém: V misce vhodné do mikrovlnky prošlehejte dohladka 100 g moučkového cukru se 2 malými vejci. Přimíchejte strouhanou kůru ze 2 menších chemicky neošetřených citronů, 120 ml čerstvé citronové šťávy a 60 g rozpuštěného másla. Na 600 W ,mikrovlňte‘ asi šestkrát po minutě a půl; v mezičase směs vždycky promíchejte. Jakmile bude ulpívat na zadní straně lžíce, máte hotovo. Hmotu nechte zchladnout; v mrazáku vydrží až tři týdny.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč