0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronové muffiny s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 53
Do 30 minut Velmi snadné na 12 muffinů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2710 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 321 g
Tuky 116 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Osvěžující citron a zemitý mák jsou dvojice, kterou si snadno zamilujete.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
lze nahradit i polohrubou
mouka kukuřičná 80 g
krupicový cukr 100 g
mák celý 60 g
jedlá soda 2 ČL
plus půl lžičky soli
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 2 ks
o pokojové teplotě
podmáslí 250 ml
slunečnicový olej 60 ml
citronová štáva 125 ml
+ další k podávání (podle chuti)
citronová kůra 2 PL
z bio citronu
citron
krátce povařená v sirupu, na obložení (nemusí být)
citronový krém
lemon curd viz Něco navíc

Postup

1

Troubu zahřejte na 200 °C. V misce důkladně smíchejte obě mouky, cukr, mák, sodu, prášek do pečiva a sůl.

2

V další míse pořádně prošlehejte vejce a podmáslí, pak vešlehejte olej, citronovou šťávu a kůru. Pak vmíchejte moučnou směs, aby se navlhčila (nepřemíchat!).

3

Formičky/košíčky naplňte těstem a pečte asi 20 minut, aby měly muffiny lehce zhnědlý povrch a zaoblené vršky. Špejle by měla vyjít s několika vlhkými drobečky.

Podávejte prokapané citronovou šťávou nebo potřené citronovým krémem a ozdobené plátky citronu povařenými v sirupu.

Něco navíc
Rychlý citronový krém: V misce vhodné do mikrovlnky prošlehejte dohladka 100 g moučkového cukru se 2 malými vejci. Přimíchejte strouhanou kůru ze 2 menších chemicky neošetřených citronů, 120 ml čerstvé citronové šťávy a 60 g rozpuštěného másla. Na 600 W ,mikrovlňte‘ asi šestkrát po minutě a půl; v mezičase směs vždycky promíchejte. Jakmile bude ulpívat na zadní straně lžíce, máte hotovo. Hmotu nechte zchladnout; v mrazáku vydrží až tři týdny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit