Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronovomandlová kolečka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.4/5 Počet hodnocení: 77
Více než hodinu Velmi snadné na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2878 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 330 g
Tuky 142 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Obligátní linecké pečivo letos vyměňte za tohle, se kterým přišla naše redaktorka Darina. Inspiraci našla na australském blogu Cookrepublic.

Související recepty

Suroviny

změklé
třtinový cukr 220 g
jemný
mandle 120 g
mleté
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
najemno nastrouhaná z biocitronu
vanilkový extrakt 1 ČL
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Máslo a cukr vyšlehejte (nejlépe elektrickým šlehačem) do světlé pěny. Pak přisypte mleté mandle, mouku prosátou s kypřicím práškem a citronovou kůru, přilijte vanilkový extrakt, citronovou šťávu a šlehejte, dokud se vše nespojí.

2

Těsto vyválejte mezi fólií či pečicím papírem na sílu asi 0,5 cm a dejte na 30 minut chladit. Z těsta vykrájejte kytičky s kolečkem uprostřed, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10–12 minut dozlatova.

3

Nechte vychladnout na mřížce a pak poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Komentáře

17.12.2018 18:27

Dobrý den,
právě jsem dobojovala a je to 1:0 pro mě vs. kolečka :)
Takže kdo by se chtěl inspirovat mojí úspěšnou variací:
Jde de facto o stejný recept, jen jsem navíc přidala 2 žloutky, mouku (poměrně hodně mouky, intuitivně, nevážila jsem, ale hlavně při válení jí padlo dost...) a chia semínka, vypadají zajímavě a taky trochu zahustí... + jenom z vlastních preferencí jsem půlku cukru vyměnila za med. A to je vše. Těsto jsem nechala v zimě na parapetu, to pomohlo hodně, a teplota trouby 150 stupňů.
Sušenky jsou poměrně dost citronové, měla jsem dát míň šťávy, ale finální pocukrování tu kyselost nakonec vyrovná... dobrota :)

18.12.2018 08:49

Dobrý den,
paní Vojtová, moc děkujeme za tip :-)! Vaše variace zní skvěle, vyzkoušíme.

17.12.2018 10:04

Dobrý den, paní Valentovicova, porovnala jsem oba recepty, a máte pravdu, jsou totožné. Pokud se inspirujeme u blogerů, obvykle zdroj přiznáváme – nevím, proč se tak v tomto případě nestalo. Vzhledem k tomu, že se jedná o recept z prosince 2012, už nedohledám, proč tomu tak tentokrát nebylo.
Pokud vám jde o přiznání autorství, není problém upravit úvodní text u receptu tak, aby byl kredit přiznán paní Sneh.
Nicméně z komentářů vyplývá, že bohužel recept není příliš funkční, takže nedělá dobré jméno ani nám, ani blogerce z Cookrepublic...
Patrně budeme muset časem kolečka opět upéct a recept upravit.

30.11.2018 14:55

Dobrý den, taky bych ráda kdyby někdo znova vysvětlil recept na tato kolečka.
Těsto s pomocí pečícího papíru a chlazení v lednici nebyl až takový problém zvládnout. Ale upéct to už problém byl . Těsto nedrží tvar ani strukturu a kolečka opravdu nejsou podobná těm na obrázku. Škoda, že jsem si dŕív nepřečetla komentáŕe.

03.12.2018 12:15

Dobrý den, mrzí nás, že recept nevyšel. Zeptáme se redaktorky Darinky, která je autorkou, zda má nějaké tipy, aby se kolečka povedla, a recept případně upravíme. Předběžně si myslím, že problém může být v mouce. Každá je jinak nasákavá, někdy je třeba, pokud se těsto drobí, přidat máslo. Vejce, respektive žloutek v křehkých těstech tohoto typu úplně nezbytný není, ale pokud ho přidáte, samozřejmě se těsto bude spojovat lépe, pokud by bylo příliš řídké, lze pak přidat trochu mouky. Zásadní je u křehkých těst chlazení (30 minut je minimum, čím déle, tím lépe), v průběhu pečení je pak dobré minimalizovat čas, kdy se s těstem pracuje v teplé místnosti (například pokud rozválíte jen část těsta, zbytek je dobré vložit do lednice, vykrájená kolečka na plechu, nejdou-li hned do trouby, uložit do chladné spíže, na balkon, do lednice... v tomto případě mají výhodu lidé ve studených bytech, majitelé chladných komor, čistých balkonů, zimních zahrad, domů s verandou či nevytopeným pokojem atd.)

03.12.2018 12:27

Ještě mě napadlo dodat, že roli hraje i teplota trouby, v receptu ji neuvádíme, já bych pekla určitě na nižší teplotu, u lineckého dávám přednost 150 stupňům a této hodnoty bych se držela i koleček výše.

17.12.2017 15:52

Taky se přidávám s negativním komentářem - kolečka jsem zkoušela upéct dvakrát. S těstem se fakt špatně pracuje, po upečení jsou hrozně tvrdá a při pečení se roztékají. Rozhodně z nich nelze vytvořit nic vzdáleně podobného ilustračnímu obrázku. Nemohla by redakce tenhle recept vyzkoušet a opravit? Nebo jestli poradí někdo z čtenářů...

28.01.2016 12:55

Tak tahle kolečka, to byl velký propadák. Z předepsaných ingrediencí se nedalo vyrobit pohromadě držící těsto, když jsem se mi přeci jen podařilo jaksi uplácat kolečka a upéci je, bylo to tvrdé jako kámen. A dnes 27. ledna jsou tvrdá stále, čekají marně v krabici, že snad po uležení změknou. V receptu musí být chyba, ano vejce tam postrádám také .

25.01.2016 21:49

Mila redakcia,mozem len potvrdit komentar pani Krejcovej. A ano,vyskusala som ho. Zrejme preto,ze to cesto nema co "drzat pohromade" kedze tam podla rozpisu ingrediencii nie je ziadne vajce...

16.12.2015 09:30

Recepty vymýšlí redakce, popř. čtenáři. Z tohoto těsta upečete vynikající cukroví, které je chuťově velmi zajímavé a nevšední. Patří mezi naše stálice. Doporučuji recept nejdříve vyzkoušet, a pak teprve komentovat.

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...