Citronovomandlová kolečka

Citronovomandlová kolečka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (71)
Do hodiny Velmi snadné na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2114 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 322 g
Tuky 78 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Obligátní linecké pečivo letos vyměňte za tohle, se kterým přišla naše redaktorka Darina. Inspiraci našla na australském blogu Cookrepublic.

Suroviny

máslo 90 g
změklé
třtinový cukr 220 g
jemný
120 g
mleté mandle
mouka pšeničná hladká 150 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
citronová kůra 2 ČL
najemno nastrouhaná z 1 biocitronu
vanilkový extrakt 1 ČL
citronová štáva 60 ml
moučkový cukr
na poprášení

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Máslo a cukr vyšlehejte (nejlépe elektrickým šlehačem) do světlé pěny. Pak přisypte mleté mandle, mouku prosátou s kypřicím práškem a citronovou kůru, přilijte vanilkový extrakt, citronovou šťávu a šlehejte, dokud se vše nespojí.

2 Těsto vyválejte mezi fólií či pečicím papírem na sílu asi 0,5 cm a dejte na 30 minut chladit. Z těsta vykrájejte kytičky s kolečkem uprostřed, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10–12 minut dozlatova.

3 Nechte vychladnout na mřížce a pak poprašte moučkovým cukrem.

 

Komentáře

Anonym

Recepty vymýšlí redakce, popř. čtenáři. Z tohoto těsta upečete vynikající cukroví, které je chuťově velmi zajímavé a nevšední. Patří mezi naše stálice. Doporučuji recept nejdříve vyzkoušet, a pak teprve komentovat.

Maria Vozar

Mila redakcia,mozem len potvrdit komentar pani Krejcovej. A ano,vyskusala som ho. Zrejme preto,ze to cesto nema co "drzat pohromade" kedze tam podla rozpisu ingrediencii nie je ziadne vajce...

Anonym

Tak tahle kolečka, to byl velký propadák. Z předepsaných ingrediencí se nedalo vyrobit pohromadě držící těsto, když jsem se mi přeci jen podařilo jaksi uplácat kolečka a upéci je, bylo to tvrdé jako kámen. A dnes 27. ledna jsou tvrdá stále, čekají marně v krabici, že snad po uležení změknou. V receptu musí být chyba, ano vejce tam postrádám také .

Marta Křížová

Taky se přidávám s negativním komentářem - kolečka jsem zkoušela upéct dvakrát. S těstem se fakt špatně pracuje, po upečení jsou hrozně tvrdá a při pečení se roztékají. Rozhodně z nich nelze vytvořit nic vzdáleně podobného ilustračnímu obrázku. Nemohla by redakce tenhle recept vyzkoušet a opravit? Nebo jestli poradí někdo z čtenářů...

Jitka Fingerová

Dobrý den, taky bych ráda kdyby někdo znova vysvětlil recept na tato kolečka.
Těsto s pomocí pečícího papíru a chlazení v lednici nebyl až takový problém zvládnout. Ale upéct to už problém byl . Těsto nedrží tvar ani strukturu a kolečka opravdu nejsou podobná těm na obrázku. Škoda, že jsem si dŕív nepřečetla komentáŕe.

Lucie Velek

Dobrý den, mrzí nás, že recept nevyšel. Zeptáme se redaktorky Darinky, která je autorkou, zda má nějaké tipy, aby se kolečka povedla, a recept případně upravíme. Předběžně si myslím, že problém může být v mouce. Každá je jinak nasákavá, někdy je třeba, pokud se těsto drobí, přidat máslo. Vejce, respektive žloutek v křehkých těstech tohoto typu úplně nezbytný není, ale pokud ho přidáte, samozřejmě se těsto bude spojovat lépe, pokud by bylo příliš řídké, lze pak přidat trochu mouky. Zásadní je u křehkých těst chlazení (30 minut je minimum, čím déle, tím lépe), v průběhu pečení je pak dobré minimalizovat čas, kdy se s těstem pracuje v teplé místnosti (například pokud rozválíte jen část těsta, zbytek je dobré vložit do lednice, vykrájená kolečka na plechu, nejdou-li hned do trouby, uložit do chladné spíže, na balkon, do lednice... v tomto případě mají výhodu lidé ve studených bytech, majitelé chladných komor, čistých balkonů, zimních zahrad, domů s verandou či nevytopeným pokojem atd.)

Lucie Velek

Ještě mě napadlo dodat, že roli hraje i teplota trouby, v receptu ji neuvádíme, já bych pekla určitě na nižší teplotu, u lineckého dávám přednost 150 stupňům a této hodnoty bych se držela i koleček výše.

Lucie Velek

Dobrý den, paní Valentovicova, porovnala jsem oba recepty, a máte pravdu, jsou totožné. Pokud se inspirujeme u blogerů, obvykle zdroj přiznáváme – nevím, proč se tak v tomto případě nestalo. Vzhledem k tomu, že se jedná o recept z prosince 2012, už nedohledám, proč tomu tak tentokrát nebylo.
Pokud vám jde o přiznání autorství, není problém upravit úvodní text u receptu tak, aby byl kredit přiznán paní Sneh.
Nicméně z komentářů vyplývá, že bohužel recept není příliš funkční, takže nedělá dobré jméno ani nám, ani blogerce z Cookrepublic...
Patrně budeme muset časem kolečka opět upéct a recept upravit.

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit