0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronovomandlová kolečka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5 / 5. Počet hodnocení: 72
Více než hodinu Velmi snadné na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2878 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 330 g
Tuky 142 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Obligátní linecké pečivo letos vyměňte za tohle, se kterým přišla naše redaktorka Darina. Inspiraci našla na australském blogu Cookrepublic.

Suroviny

máslo 90 g
změklé
třtinový cukr 220 g
jemný
mandle 120 g
mleté
mouka pšeničná hladká 150 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
citronová kůra 2 ČL
najemno nastrouhaná z biocitronu
vanilkový extrakt 1 ČL
citronová štáva 60 ml
moučkový cukr
na poprášení

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Máslo a cukr vyšlehejte (nejlépe elektrickým šlehačem) do světlé pěny. Pak přisypte mleté mandle, mouku prosátou s kypřicím práškem a citronovou kůru, přilijte vanilkový extrakt, citronovou šťávu a šlehejte, dokud se vše nespojí.

2 Těsto vyválejte mezi fólií či pečicím papírem na sílu asi 0,5 cm a dejte na 30 minut chladit. Z těsta vykrájejte kytičky s kolečkem uprostřed, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10–12 minut dozlatova.

3 Nechte vychladnout na mřížce a pak poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Komentáře

Anonym

Recepty vymýšlí redakce, popř. čtenáři. Z tohoto těsta upečete vynikající cukroví, které je chuťově velmi zajímavé a nevšední. Patří mezi naše stálice. Doporučuji recept nejdříve vyzkoušet, a pak teprve komentovat.

Maria Vozar

Mila redakcia,mozem len potvrdit komentar pani Krejcovej. A ano,vyskusala som ho. Zrejme preto,ze to cesto nema co "drzat pohromade" kedze tam podla rozpisu ingrediencii nie je ziadne vajce...

Anonym

Tak tahle kolečka, to byl velký propadák. Z předepsaných ingrediencí se nedalo vyrobit pohromadě držící těsto, když jsem se mi přeci jen podařilo jaksi uplácat kolečka a upéci je, bylo to tvrdé jako kámen. A dnes 27. ledna jsou tvrdá stále, čekají marně v krabici, že snad po uležení změknou. V receptu musí být chyba, ano vejce tam postrádám také .

Marta Křížová

Taky se přidávám s negativním komentářem - kolečka jsem zkoušela upéct dvakrát. S těstem se fakt špatně pracuje, po upečení jsou hrozně tvrdá a při pečení se roztékají. Rozhodně z nich nelze vytvořit nic vzdáleně podobného ilustračnímu obrázku. Nemohla by redakce tenhle recept vyzkoušet a opravit? Nebo jestli poradí někdo z čtenářů...

Jitka Fingerová

Dobrý den, taky bych ráda kdyby někdo znova vysvětlil recept na tato kolečka.
Těsto s pomocí pečícího papíru a chlazení v lednici nebyl až takový problém zvládnout. Ale upéct to už problém byl . Těsto nedrží tvar ani strukturu a kolečka opravdu nejsou podobná těm na obrázku. Škoda, že jsem si dŕív nepřečetla komentáŕe.

Lucie Velek

Dobrý den, mrzí nás, že recept nevyšel. Zeptáme se redaktorky Darinky, která je autorkou, zda má nějaké tipy, aby se kolečka povedla, a recept případně upravíme. Předběžně si myslím, že problém může být v mouce. Každá je jinak nasákavá, někdy je třeba, pokud se těsto drobí, přidat máslo. Vejce, respektive žloutek v křehkých těstech tohoto typu úplně nezbytný není, ale pokud ho přidáte, samozřejmě se těsto bude spojovat lépe, pokud by bylo příliš řídké, lze pak přidat trochu mouky. Zásadní je u křehkých těst chlazení (30 minut je minimum, čím déle, tím lépe), v průběhu pečení je pak dobré minimalizovat čas, kdy se s těstem pracuje v teplé místnosti (například pokud rozválíte jen část těsta, zbytek je dobré vložit do lednice, vykrájená kolečka na plechu, nejdou-li hned do trouby, uložit do chladné spíže, na balkon, do lednice... v tomto případě mají výhodu lidé ve studených bytech, majitelé chladných komor, čistých balkonů, zimních zahrad, domů s verandou či nevytopeným pokojem atd.)

Lucie Velek

Ještě mě napadlo dodat, že roli hraje i teplota trouby, v receptu ji neuvádíme, já bych pekla určitě na nižší teplotu, u lineckého dávám přednost 150 stupňům a této hodnoty bych se držela i koleček výše.

Lucie Velek

Dobrý den, paní Valentovicova, porovnala jsem oba recepty, a máte pravdu, jsou totožné. Pokud se inspirujeme u blogerů, obvykle zdroj přiznáváme – nevím, proč se tak v tomto případě nestalo. Vzhledem k tomu, že se jedná o recept z prosince 2012, už nedohledám, proč tomu tak tentokrát nebylo.
Pokud vám jde o přiznání autorství, není problém upravit úvodní text u receptu tak, aby byl kredit přiznán paní Sneh.
Nicméně z komentářů vyplývá, že bohužel recept není příliš funkční, takže nedělá dobré jméno ani nám, ani blogerce z Cookrepublic...
Patrně budeme muset časem kolečka opět upéct a recept upravit.

Terezie Vojtová

Dobrý den,
právě jsem dobojovala a je to 1:0 pro mě vs. kolečka :)
Takže kdo by se chtěl inspirovat mojí úspěšnou variací:
Jde de facto o stejný recept, jen jsem navíc přidala 2 žloutky, mouku (poměrně hodně mouky, intuitivně, nevážila jsem, ale hlavně při válení jí padlo dost...) a chia semínka, vypadají zajímavě a taky trochu zahustí... + jenom z vlastních preferencí jsem půlku cukru vyměnila za med. A to je vše. Těsto jsem nechala v zimě na parapetu, to pomohlo hodně, a teplota trouby 150 stupňů.
Sušenky jsou poměrně dost citronové, měla jsem dát míň šťávy, ale finální pocukrování tu kyselost nakonec vyrovná... dobrota :)

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit