Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Citronový koláč

Citronová náplň je díky smetaně a pečení při nízké teplotě tak jemná, že úplně zapomenete na to, že mlsáte...

Vydání: 2014/11
Autor:
Hodnocení:
52 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení
PT50M
Pečení 0:50
Koláč Italská

Ingredience

    • 225 g hladké mouky
    • 125 g studeného másla, nakrájeného + kousek na formu
    • 80 g moučkového cukru + na poprášení
    • 1 lžička jemně nastrouhané kůry z biocitronu
    • 3 žloutky
    • moučkový cukr na poprášení


    NA NÁPLŇ

    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 2 vejce + 3 žloutky
    • 110 g krupicového cukru
    • 125 ml čerstvé citronové šťávy

Příprava jídla

1 V robotu zpracujte hladkou mouku, máslo, moučkový cukr a citronovou kůru na jemnou drobenku. Přidejte postupně žloutky, lžíci studené vody a ještě pár pulzy vypracujte kompaktní těsto. Na pomoučněném válu rychle vytvarujte z těsta kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice.

2 Předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou obdélníkovou formu s vyšším okrajem o rozměrech 11 x 34 cm vymažte máslem. Těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry či potravinovými fóliemi na plát o síle 3 mm a vyložte jím dno i boky formy. Okraje nechte přesahovat. Těsto propíchejte vidličkou a dejte na půl hodiny do lednice. Seřízněte přečnívající okraje těsta a formu přesuňte do trouby. Pečte do světle zlaté barvy asi 15 minut. Vyjměte a teplotu snižte na 140 °C.

3 Smíchejte všechny suroviny na náplň a vlijte ji na předpečené těsto. Uhlaďte a pečte asi 35 minut, nebo dokud náplň nezpevní. Nechte zchladnout a uložte do chladničky. Po ztuhnutí koláč poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pizza s hříbky a bazalkou

Hovězí carpaccio s nakládanými citrony a kapary

Polenta s ricottou

Špagety s plody moře a koprem

Hodujte po italsku

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den, náplň se vůbec nešlehá ani smetana?
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Kristýno,
přesně tak, nešlehá. Ušlehaná smetana by pečení stejně nepřečkala. Radíme náplň připravit ze surovin a o stejné teplotě (vyndejte je z lednice pár hodin předem). Někteří čtenáři nám dokonce napsali, že při pečení dají na dno trouby pekáček s vodou, jako se to dělá třeba při pečení cheesecaku, aby byla náplň krásně jemná. Doufáme, že si pochutnáte, a držíme palce, redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
Ahoj, tak jsem včera dělala koláč...všechno bylo ok, až do doby, kdy se mi furt zdál málo pevný a asi jsem to o 5 minut přehnala a místo žluté barvy, mám takovou tmavější žlutou :-)...I povrch popraskal trošku, ale to snad zakryju moučkovým cukrem...na chuti uvidím až přijde dneska návštěva co bude říkat :-)

Přidat komentář