Citrusovo-mangový cheesecake – Orange lake

Citrusovo-mangový cheesecake – Orange lake

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

 Korpus:

70 g  rozpuštěného másla

70 g loupaných mandlí, mletých či sekaných

130 g ovesných sušenek, rozdrcených (bezlepkové a bez palmového tuku)

1 čajová lžička najemno strouhané kůry z bio pomeranče

1 čajová lžička strouhané bílé čokolády

máslo na vymazání formy

 

Krém:

250 g sýru Philadelphia Original

150 g smetanového jogurtu

400 g mangové dužniny  

1 pomeranč

9 plátků želatiny (15 g)

40 g moučkového cukru

 

Želé:

150 ml mandarinkové šťávy z čerstvě vymačkaných mandarinek

1 čajová lžička moučkového cukru

Velká špetka šafránových pestíků

1 a ½ plátků želatiny (cca 2,5 g)

 

Na ozdobu:

2 mandarinky

 máta

physalis

Postup: Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a na dno položte pečící papír. Všechny suroviny na korpus smíchejte. Směs by měla mít konzistenci vlhké strouhanky.

Sušenkovou směs upěchujte na dno nachystané formy a pečte v předehřáté troubě 12 min na 170. Nechte vychladnout.

 

Krém: Jogurt se sýrem a cukrem prošlehejte. Zralé mango rozmixujte na tekutou kaši a smíchejte se sýrovou směsí. Plátkovou želatinu dejte do menšího hrnce, přidejte 7 – 8 lžic vody a nechejte 10 min nabobtnat.  Pomeranč oloupejte, zbavte bílých nitek (můžete ho i vyfiletovat) a nakrájejte na kostičky 0,5 cm. Želatinu za stálého míchání zahřívejte (nesmí vařit) až do úplného rozpuštění. Okamžitě přidejte 2 lžíce krému a zamíchejte. Želatinu přidejte do krému, prošlehejte. Nakonec vmíchejte kostičky pomeranče. Krém vlijte na sušenkový základ, dejte do lednice ztuhnout.

 

Želé: Šafránové pestíky namáčejte 30 minut ve 3 lžících vody. Želatinu dejte do rendlíku se šafránem a vodou, nechte nabobtnat 10 minut. Poté za stálého míchání zahřívejte želatinu až do úplného rozpuštění. Želatinu smíchejte s mandarinkovou šťávou, ve které jste rozpustili moučkový cukr. Opatrně nalijte na ztuhlý cheesecake a nechte ztuhnout  v lednici.

 

Zdobení: Připravte si filátka z mandarinek, mátu, physalis a zddozdobte podle vlastního vkusu.

Dobrou chuť!

Autor: lenaČ

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit