Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Cizrna s datlemi, skořicí, kurkumou a mandlemi

Tohle jídlo připomíná marocké tažíny: je jednoduché, ale díky kombinaci hřejivého koření neodolatelné a jako stvořené pro první chladné večery. Podívejte se po cizrně ve sklenici s co největšími zrnky – ať je do čeho kousnout!

Vydání: 2019/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT6H
Vaření 6:00
Luštěniny Indická

Ingredience

    • 400 g konzerva celých rajčat
    • 100 g datlí, bez pecky a rozpůlených
    • 2 lžíce olivového oleje + navíc k podávání
    • 4 stroužky česneku, nasekané najemno
    • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
    • malý svazek koriandru, lístky i stonky nasekané každé zvlášť
    • 1 lžička mletého římského kmínu
    • 1 lžička mletého koriandru
    • 1 lžička mleté kurkumy
    • 1 svitek skořice
    • šťáva z 1/2 citronu + 2 proužky kůry (pouze žlutá část)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2x 400g konzerva cizrny, cizrna propláchnutá a okapaná

    K PODÁVÁNÍ

    • 40 g plátků mandlí, opražených nasucho
    • 1 malý pomeranč, nakrájený na klínky
    • uvařený kuskus

Příprava jídla

1 Pomalý hrnec nastavte na vyšší (high) nebo nízký (low) výkon podle zamýšleného času vaření.

2 Polovinu rajčat a polovinu datlí vložte do mixéru a rozmixujte na pyré, to pak vlijte do pomalého hrnce společně se zbytkem rajčat.

3 Do hrnce přidejte olej, česnek, zázvor, stonky koriandru, všechno koření, citronovou kůru a 100 ml vody, osolte a opepřete. Vsypte cizrnu a promíchejte. Vařte 1–2 hodiny na vyšší teplotu nebo 4–6 hodin na nižší teplotu.

4 Otevřete hrnec, vmíchejte zbytek datlí a nechte společně prohřát. Pak vyjměte citronovou kůru a podle chuti přidejte cit- ronovou šťávu, sůl a čerstvě mletý pepř.

5 Podávejte pokapané troškou olivového oleje a posypané opraženými plátky mandlí a lístky koriandru společně s uvařeným kuskusem a klínky pomeranče.

NĚCO NAVÍC
Jídlo bude ještě voňavější, pokud použijete římský kmín a semínka koriandru v celku. Koření opražte nasucho na pánvičce a pak je umelte nebo rozdrťte v hmoždíři.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hovězí oháňka s pomerančem, sečuánským pepřem a badyánem

Chili z černých fazolí

Klobásky na víně s ostružinami a jalovcem

Burákové kuře

REKLAMA

Přidat komentář