Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čočková polévka neboli Linsensuppe
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4273 kcal
Bílkoviny 205 g
Sacharidy 488 g
Tuky 158 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čočková polévka je základem poctivé kuchyně a důkazem, že jednoduchost slaví úspěch. Provoňte svou kuchyni kombinací restované slaniny, zeleniny a čočky v bohatém vývaru. Recept se hodí nejen na nový rok, ale i jako sytá večeře kdykoliv během zimy! Pokud použijete čočku z konzervy, polévka je hotová za pár minut.

Související recepty

Suroviny

středně velké
mrkev 2 ks
celer ¼ ks
pórek 1 ks
malý
slanina 100 g
rostlinný olej 1 PL
čočka 1,5 hrnku
hnědá
vývar zeleninový 1,5 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
hladkolistá, nasekaná, k podávání

Postup

1

Očištěné brambory a celer nakrájejte na kostičky, mrkev na kolečka. Pórek nakrájejte na půlkolečka, properte ho v tekoucí vodě, nechte okapat.

2

Cibuli a slaninu nakrájejte nadrobno, párky na kolečka.

3

V hrnci rozehřejte olej a vsypte slaninu, zvolna opékejte, aby pustila tuk. Vsypte cibuli a opékejte, aby zesklovatěla.

4

Přidejte mrkev, brambory, celer a pórek, párky a opékejte ještě asi 5 minut.

5

Čočku propláchněte a přisypte do hrnce. Přilijte vývar, přidejte bobkový list a přiveďte k varu, stáhněte plamen, přiklopte a vařte 30 minut nebo až bude čočka měkká. Dochuťte solí a pepřem a podávejte zdobené petrželkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/12

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...