Čočková polévka je základem poctivé kuchyně a důkazem, že jednoduchost slaví úspěch. Provoňte svou kuchyni kombinací restované slaniny, zeleniny a čočky v bohatém vývaru. Recept se hodí nejen na nový rok, ale i jako sytá večeře kdykoliv během zimy! Pokud použijete čočku z konzervy, polévka je hotová za pár minut.
Postup
Očištěné brambory a celer nakrájejte na kostičky, mrkev na kolečka. Pórek nakrájejte na půlkolečka, properte ho v tekoucí vodě, nechte okapat.
Cibuli a slaninu nakrájejte nadrobno, párky na kolečka.
V hrnci rozehřejte olej a vsypte slaninu, zvolna opékejte, aby pustila tuk. Vsypte cibuli a opékejte, aby zesklovatěla.
Přidejte mrkev, brambory, celer a pórek, párky a opékejte ještě asi 5 minut.
Čočku propláchněte a přisypte do hrnce. Přilijte vývar, přidejte bobkový list a přiveďte k varu, stáhněte plamen, přiklopte a vařte 30 minut nebo až bude čočka měkká. Dochuťte solí a pepřem a podávejte zdobené petrželkou.