
Čočková polévka se zimní zeleninou a rajčaty
„Mám ráda klasickou čočkovou polévku, kterou vaří moje mamka, ale zamilovala jsem si i italskou verzi,“ napsala nám čtenářka a blogerka Kristýna Šostaričová.
Ingredience
- 300 g čočky, předem namočené
- 2 mrkve, očištěné
- 1 petržel, očištěná
- 1/4 bulvy celeru, očištěná
- 1,8 litru zeleninového vývaru
- 2 snítky tymiánu
- 2 bobkové listy
- 3 stroužky česneku, oloupané
- 400 g konzerva krájených rajčat
- 70 g konzerva italského rajčatového protlaku (bez cukru)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce aceto balsamico
- 4 lžíce olivového oleje
- hrst lístků petrželky
Příprava jídla
1 Mrkev, petržel a celer nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na malé kostičky. Čočku slijte a zalijte vývarem, přidejte tymián, bobkové listy a stroužky česneku. Vařte zakryté na mírném ohni 15 minut.
2 Z polévky vylovte česnek, stonky tymiánu a bobkové listy. Česnek rozmačkejte a vraťte do hrnce. Přidejte mrkev, petržel, celer, konzervu rajčat a konzervu protlaku. Vařte 15 minut pod pokličkou.
3 Mezitím nasekejte petrželku. Osolte a opepřete, vmíchejte balsamico, olivový olej a petrželku. Polévku podávejte horkou, nejlépe s čerstvou křupavou bagetou.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Jan Čečrdle
14. Únor 2016 12:14