Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čočková pomazánka à la ‚paštika‘ s cibulovým džemem
Čočková pomazánka à la ‚paštika‘ s cibulovým džemem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čočková pomazánka à la ‚paštika‘ s cibulovým džemem

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 75 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2945 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 287 g
Tuky 159 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z čeho a jak připravit veganskou pomazánku? Sáhněte po luštěninách! Čočková pomazánka à la ‚paštika‘ s cibulovým džemem bude bavit vegetariány, ale i jedlíky masa.

Související recepty

Suroviny

hnědá, propláchnutá a předem namočená ve studené vodě (stačí 2 hodiny)
tymián 3 snítky
sůl
olivový olej 3 PL
střední, na drobno
česnek 2 stroužky
podrcené
hnědé
lze nahradit sherry
pekanové ořechy 90 g
předem nasucho opražené
olivový olej 3 PL
balzamikový ocet 1,5 ČL
světlá
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý
bageta
semínková
hráškové výhonky
na ozdobení
Na cibulový džem
rostlinný olej
nakrájená na kolečka
třtinový cukr 1 PL
sušené, lze nahradit klikvou, propláchnuté v horké vodě
sůl
pepř
čerstvě mletý
balzamikový ocet
na dochucení

Postup

1

Na pomazánku zalijte čočku v hrnci čerstvou vodou tak, aby voda sahala asi 2,5 cm nad čočku. Vložte tymián a bobkový list. Přiveďte téměř k varu, pak snižte teplotu na minimum a vařte čočku pomalým varem do změknutí, asi 20 minut.

2

Odstavte z ohně, přidejte 1/4 lžičky soli, poté přikryjte a nechte 30 minut odstát.

3

Na pánvi rozehřejte 1,5 lžíce oleje, vsypte cibuli a 1/4 lžičky soli a zvolna opékejte cibuli dosklovita, trvá to asi 7–8 minut.

4

Vložte česnek a restujte ještě minutu. Přidejte houby, osolte a promíchejte, aby se houby obalily olejem, napůl přiklopte pokličkou a asi 10 minut duste, nebo dokud houby nepustí tekutinu. Poté odkryjte a opékejte, až se odpaří většina zbývající tekutiny.

5

Přidejte sherry či portské a vařte asi 1 minutu, pak sundejte z ohně.

6

Opražené pekanové ořechy rozmixujte najemno. Přidejte cibulovo-žampionovou směs z pánve a mixujte, dokud se vše nespojí, nejlépe to jde ve food processoru.

7

Čočku slijte (tekutinu z vaření uchovejte, pokud by bylo třeba doladit konzistenci pomazánky), tymián a bobkový list vyhoďte.

8

Přidejte čočku ke směsi cibule, žampionů a ořechů. Přilijte zbývající 1,5 lžíce oleje, balzamikový ocet a miso pastu.

9

Opepřete a mixujte do hladka 2–3 minuty, dokud se vše nespojí. Pomazánka by měla mít konzistenci hustšího arašídového másla – podle potřeby můžete doladit uchovanou vodou z vaření čočky.

10

Připravte cibulový džem. Na pánvi rozehřejte olej, vložte cibuli a zvolna opékejte cca 20 minut, dokud není úplně měkká. Pokud se připaluje, podlijte ji vždy stopovým množstvím vody a nechte vodu vypařit.

11

Měkkou cibuli zasypte cukrem a nechte jej zkaramelizovat, pak přidejte brusinky a víno. Vařte, až se tekutina zredukuje na sirup.

12

Osolte, opepřete, dolaďte podle chuti balzamikovým octem.

13

Nakrájejte bagetu na plátky, namažte je pomazánkou, přidejte trochu cibulového džemu a ozdobte hráškovými výhonky.

NĚCO NAVÍC:
Pomazánku můžete i tvarovat jako paštiku. Hotovou hmotu přendejte do formy vyložené potravinářskou fólií a nechte několik hodin odležet v lednici. Paštiku vyklopte na talíř, odstraňte fólii a krájejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/1

Apetit magazín