Z čeho a jak připravit veganskou pomazánku? Sáhněte po luštěninách! Čočková pomazánka à la ‚paštika‘ s cibulovým džemem bude bavit vegetariány, ale i jedlíky masa.
Suroviny
Postup
Na pomazánku zalijte čočku v hrnci čerstvou vodou tak, aby voda sahala asi 2,5 cm nad čočku. Vložte tymián a bobkový list. Přiveďte téměř k varu, pak snižte teplotu na minimum a vařte čočku pomalým varem do změknutí, asi 20 minut.
Odstavte z ohně, přidejte 1/4 lžičky soli, poté přikryjte a nechte 30 minut odstát.
Na pánvi rozehřejte 1,5 lžíce oleje, vsypte cibuli a 1/4 lžičky soli a zvolna opékejte cibuli dosklovita, trvá to asi 7–8 minut.
Vložte česnek a restujte ještě minutu. Přidejte houby, osolte a promíchejte, aby se houby obalily olejem, napůl přiklopte pokličkou a asi 10 minut duste, nebo dokud houby nepustí tekutinu. Poté odkryjte a opékejte, až se odpaří většina zbývající tekutiny.
Přidejte sherry či portské a vařte asi 1 minutu, pak sundejte z ohně.
Opražené pekanové ořechy rozmixujte najemno. Přidejte cibulovo-žampionovou směs z pánve a mixujte, dokud se vše nespojí, nejlépe to jde ve food processoru.
Čočku slijte (tekutinu z vaření uchovejte, pokud by bylo třeba doladit konzistenci pomazánky), tymián a bobkový list vyhoďte.
Přidejte čočku ke směsi cibule, žampionů a ořechů. Přilijte zbývající 1,5 lžíce oleje, balzamikový ocet a miso pastu.
Opepřete a mixujte do hladka 2–3 minuty, dokud se vše nespojí. Pomazánka by měla mít konzistenci hustšího arašídového másla – podle potřeby můžete doladit uchovanou vodou z vaření čočky.
Připravte cibulový džem. Na pánvi rozehřejte olej, vložte cibuli a zvolna opékejte cca 20 minut, dokud není úplně měkká. Pokud se připaluje, podlijte ji vždy stopovým množstvím vody a nechte vodu vypařit.
Měkkou cibuli zasypte cukrem a nechte jej zkaramelizovat, pak přidejte brusinky a víno. Vařte, až se tekutina zredukuje na sirup.
Osolte, opepřete, dolaďte podle chuti balzamikovým octem.
Nakrájejte bagetu na plátky, namažte je pomazánkou, přidejte trochu cibulového džemu a ozdobte hráškovými výhonky.
NĚCO NAVÍC:
Pomazánku můžete i tvarovat jako paštiku. Hotovou hmotu přendejte do formy vyložené potravinářskou fólií a nechte několik hodin odležet v lednici. Paštiku vyklopte na talíř, odstraňte fólii a krájejte.