Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čočkový burger
ZDROJ: Apetit
sdílet:
1.6/5 Počet hodnocení: 68
Do 20 minut Velmi snadné Na 8 miniburgerů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7416 kcal
Bílkoviny 268 g
Sacharidy 334 g
Tuky 564 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento čočkový burger je skvělou ukázkou toho, že i děti budou rády jíst luštěniny, když jim je připravíte lákavě. Funguje, když si každý může svůj burger sestavit sám, opečená slanina skvěle doplní sušší čočkovou placku. Inspiraci jsme našli v Nové biokuchařce Hanky Zemanové, která přiznává, že její luštěninové burgery vzešly z mnoha pokusů, až se podařily tyto z nevařené čočky, které se nerozpadají.

Suroviny

čočka 250 g
hnědá
sezamová semínka 30 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
majoránka (drhnutá) 2 ČL
česnek 2 stroužky
utřené
olivový olej 1,5 PL
rostlinný olej
na smažení
Na jogurtový dip
majonéza 1 PL
olivový olej 1 ČL
sůl
paprika mletá uzená ½ ČL
K podávání
polníček
nebo jiná zelenina podle chuti: hodí se římský salát, ledový salát...
na tenké plátky
na tenké plátky

Postup

1

Čočku a semínka propláchněte v jemném sítu studenou vodou, dejte do mísy a společně zalijte cca dvojnásobkem studené vody. Nechte namočené přes noc nebo celý den (namočit čočku můžete i na 24 hodin, v tom případě v polovině času vyměňte vodu).

2

Poté vodu slijte. K čočce se semínky přidejte 2 lžičky soli, utřený česnek, majoránku, opepřete a přidejte olivový olej. Vše rozmixujte tyčovým mixérem. Není třeba přidávat nic dalšího – mixováním se vytvoří hmota, ze které jdou dobře tvarovat placky. Je dobré, když pár kousků čočky zůstane v celku a není úplně rozemletá.

3

Lehce namočenýma rukama vytvarujte 8 stejně velkých placek a smažte na pánvi na středním ohni v tenké vrstvě rostlinného oleje po obou stranách dozlatova. Trvá to cca 5 minut.

4

Na dip prošlehejte jogurt s majonézou a olejem, osolte, přidejte pár kapek citronové šťávy a mletou uzenou papriku.

5

Bulky rozkrojte a řeznou stranou na sucho opečte na pánvi dozlatova. Slaninu opečte na sucho na pánvi nebo v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem.

6

Spodní část bulky natřete silnou vrstvou jogurtového dipu, vyskládejte plátky cibule a okurky, položte opečenou placku z čočky a opečenou slaninu, vrstvu polníčku nebo jiné zeleniny a přiklopte druhou části bulky.

NĚCO NAVÍC
Zbylé placičky můžete druhý den nakrájet do zeleninového salátu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/6

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...