Tento čočkový burger je skvělou ukázkou toho, že i děti budou rády jíst luštěniny, když jim je připravíte lákavě. Funguje, když si každý může svůj burger sestavit sám, opečená slanina skvěle doplní sušší čočkovou placku. Inspiraci jsme našli v Nové biokuchařce Hanky Zemanové, která přiznává, že její luštěninové burgery vzešly z mnoha pokusů, až se podařily tyto z nevařené čočky, které se nerozpadají.
Suroviny
Postup
Čočku a semínka propláchněte v jemném sítu studenou vodou, dejte do mísy a společně zalijte cca dvojnásobkem studené vody. Nechte namočené přes noc nebo celý den (namočit čočku můžete i na 24 hodin, v tom případě v polovině času vyměňte vodu).
Poté vodu slijte. K čočce se semínky přidejte 2 lžičky soli, utřený česnek, majoránku, opepřete a přidejte olivový olej. Vše rozmixujte tyčovým mixérem. Není třeba přidávat nic dalšího – mixováním se vytvoří hmota, ze které jdou dobře tvarovat placky. Je dobré, když pár kousků čočky zůstane v celku a není úplně rozemletá.
Lehce namočenýma rukama vytvarujte 8 stejně velkých placek a smažte na pánvi na středním ohni v tenké vrstvě rostlinného oleje po obou stranách dozlatova. Trvá to cca 5 minut.
Na dip prošlehejte jogurt s majonézou a olejem, osolte, přidejte pár kapek citronové šťávy a mletou uzenou papriku.
Bulky rozkrojte a řeznou stranou na sucho opečte na pánvi dozlatova. Slaninu opečte na sucho na pánvi nebo v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem.
Spodní část bulky natřete silnou vrstvou jogurtového dipu, vyskládejte plátky cibule a okurky, položte opečenou placku z čočky a opečenou slaninu, vrstvu polníčku nebo jiné zeleniny a přiklopte druhou části bulky.
NĚCO NAVÍC
Zbylé placičky můžete druhý den nakrájet do zeleninového salátu.