
Čočkový salát s mrkvičkami a brynzou
Když zrovna neseženete dobrou brynzu, dejte si k tomuhle salátu fetu nebo opečený sýr haloumi.
Ingredience
- 350 g baby mrkviček, krátce spařených v horké vodě
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 50 g másla, nakrájeného
- 1/2 červené cibule, nakrájená nadrobno
- 50 ml jablečného octa
- 150 g drobné zelené čočky
- svazeček kopru (15 g), lístky nakrájené nadrobno
- 40 g piniových oříšků, opražených
- 1–2 lžíce panenského olivového oleje
- 150–200 g brynzy (když ne ,májové‘ ovčí, tak aspoň hodně ovčí)
- 1 balení směsi salátových lístků (s rukolou, řepnými listy apod.)
- 1/2 citronu
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 190°C. Spařené mrkvičky sceďte, nechte okapat, osolte a opepřete a v pekáčku vyloženém pečicím papírem promíchejte s máslem. Pečte zhruba 20–25 minut.
2 Cibuli namočte v misce do octa a odložte, zatímco budete vařit čočku.
3 V rendlíku uvařte čočku podle návodu na obalu tak, aby byla ještě trochu pevná na skus. Pak ji sceďte a přesuňte do mísy. Vmíchejte pečené mrkvičky, kopr, cibuli i s octem a piniové oříšky. Osolte, opepřete a pokapejte olejem.
4 Rozdělte na 4 talíře, posypte rozdrobenou brynzou a podávejte se salátem jemně pokapaným citronovou šťávou, osolené a opepřené.
Přidat komentář