Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čočkový salát s pečenou cibulí a ricottou

Podle tradic by se čočka měla jíst první den v roce. Ovšem tenhle salát si budete s chutí připravovat daleko častěji než pouze jednou ročně. 

Vydání: 2015/1
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 - 6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
PT20M
Vaření 0:20
Salát

Ingredience

    • 2 červené cibule, oloupané a nakrájené na klínky
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 60 ml červeného vinného octa
    • 2 lžíce tymiánových lístků
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 300 g drobné zelené čočky
    • 2 mladé hlívy královské nebo pár pevných krémových žampionů, nakrájených na tenoučké plátky (viz Něco navíc)
    • 60 g ricotty, rozdrobené + další k podávání

    NA ZÁLIVKU

    • 80 ml extra panenského olivového oleje
    • 60ml červeného vinného octa
    • velká hrst míchaných jemných bylinek (petrželka, máta, bazalka...)
    • 1 sardelové filátko, nasekané najemno
    • 1 lžíce kaparů, nasekaných
    • 1/2 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
    • 1/2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
    • 1/2 stroužku česneku, nakrájeného nadrobno
    • 1/2 lžičky dijonské hořčice 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na středním plameni rozpalte grilovací pánev. Klínky cibule pokapejte olivovým olejem a opékejte 4–5 minut po každé straně. Přendejte do pekáčku, pokapejte vinným octem, posypte tymiá- nem, osolte a opepřete. Pečte 20–25 minut, vyjměte a odložte.

2 Mezitím vařte čočku ve větším množství vroucí vody 15–18 minut doměkka. Sceďte, nechte dobře okapat a rozprostřete na plech, aby vychladla. Prošlehejte přísady na zálivku, osolte a opepřete.

3 Smíchejte čočku, pečenou cibuli, tenké houbové plátky a ricottu. Přidejte zálivku a znovu promíchejte, případně dosolte. Podávejte posypané další rozdrobenou ricottou.

 

NĚCO NAVÍC

Hlívu královskou (správněji nazývanou hlíva máčková) koupíte u asijských zelinářů. Pokud použijete žampiony, oloupejte je. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rýžovo-čočkový salát s červenou řepou

Pečená perlička s čočkou

Krůtí polévka s čočkou a kopřivami

Čočkový salát se zeleninou, fetou a koriandrem

Novoroční hostina

REKLAMA

Přidat komentář