Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (4)
Více než hodinu dle velikosti formiček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 0 kcal
Bílkoviny 0 g
Cukr 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Čokoládová vejce vlastní výroby mohou být luxusním dárkem pro koledníky. Návod na jejich přípravu vám dá chocolatiérka Lucie Glaister, vy už budete potřebovat jen čokoládu, formičky, čas a trochu trpělivosti.

Suroviny

čokoládové pecičky 500 g
Na ozdobu
barevné sypání
bílá čokoláda
hoblinky
kokos strouhaný
kokosové lupínky
marcipán
griliáš
lze nahradit nasekanými oříšky
ozdobná mašle


1
Asi 500g čokoládových peciček pomalu rozpusťte nad párou nad hrncem s vodou. Neustále čokoládu míchejte, a to tak dlouho, dokud se čokoláda nerozpustí zhruba z 80%.

2 Misku sundejte z hrnce a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí úplně (případně ji ještě na chvíli vraťte nad hrnec). Průběžně měřte teplotu čokolády, nesmí přesáhnout 45-50°C.

3 Rozpuštěnou čokoládu nalijte na mramorovanou desku a začněte ji roztírat stěrkou (třeba i z Bauhausu) a zase stírat zpět, a tak pořád dokola. Čokoláda se tak začne ochlazovat.

4 Průběžně měřte teplotu. Ve chvíli, kdy má čokoláda 27 °C, ji vraťte do mísy (pozor, neměla by být horká, zvedla by teplotu) a pomalu ji za stálého míchání zahřejte na 31–32 °C. Abyste teplotu lépe trefili, je lepší vždy na chvíli misku  z hrnce sundat kvůli přenosu teploty.

Správná teplota
Každý druh čokolády má svoji temperovací teplotu. Hořkou čokoládu rozpouštějte na nejvýše 50 °C, mléčnou a bílou max. na 40 °C. Při zchlazování musí teplota hořké čokolády klesnout na 27 °C, bílá a mléčná o stupeň méně. Při znovuohřívání musíte hořkou čokoládu rozehřát na 31–32 °C, mléčnou na 30–31 °C a bílou na 28–29 °C.

Odlévání vajíček

Temperovaná čokoláda je křupavá a fantasticky lesklá, tedy jako stvořená pro výrobu nejrůznějších ozdob nebo figurek, třeba velikonočních vajíček.



1 Temperovanou čokoládou naplňte připravené formičky až po okraj.

2 Formou několikrát poklepejte o pracovní desku, dostanete tak ven všechny vzduchové bublinky, a vajíčka pak budou krásně hladká.

3 Nad miskou s čokoládou je obraťte dnem vzhůru a nechte přebytečnou čokoládu vytéct.

4 Formičky otočte zpět, špachtlí shrňte čokoládu a případně je ještě jednou otočte dnem vzhůru a opět shrňte čokoládu.

5 Čokoládou vylité formičky položte dnem vzhůru na papír na pečení a nechte ztuhnout. Trvá to zhruba hodinu až dvě.

6 Pokud jste temperování zvládli správně, čokoládová vajíčka se sama postupně z formy vyloupnou (nebo jim rázným klepnutím můžete trochu pomoct).

Tipy Lucie Glaister
  • Zahřívá se čokoláda při rozpouštění moc rychle? Přihoďte k ní další nadrobno nalámanou čokoládu, ta teplotu sníží.
  • Pokud nemáte mramorovou desku, nevadí, postavte mísu s čokoládou do mísy se studenou (nikoli ledovou!) vodou a neustále míchejte, aby čokoláda nezačala na stěnách mísy tuhnout. Zchlazování bude trvat déle než na mramoru, ale jde to.
  • Formičky (vejce či slepičky) koupíte v cukrářských potřebách, např. na www.fialapraha.cz.


4 NÁPADY, JAK ZDOBIT ČOKOLÁDOVÁ VAJÍČKA

S dárkem uvnitř
Vejce potřete po hraně čokoládou a slepte s druhou polovinou. Dovnitř můžete nasypat lentilky, gumové medvídky, pralinky, bonbony – zkrátka cokoli, co obdarovanému zachutná!

Zasněžené vajíčko
Na bílou variantu potřete vajíčko tenkou vrstvou vytemperované čokolády a obalte ho v hoblinkách z bílé čokolády. Použít můžete i strouhaný kokos nebo kokosové lupínky.

Kuřátko
Slepené vajíčko potřete čokoládou a obalte v griliáši. Bílou čokoládovou polevou mu namalujte křidýlka, zobáček a očička. Pařátky vytvarujte ze žlutého marcipánu.

Strakaté vajíčko
Barevné puntíky vyrobíte tak, že si bílou čokoládovou polevou uděláte na papír na pečení větší kolečka a posypete je barevným sypáním. Polevou pak uděláte na vajíčko malé ťupky a na některé z nich ztuhlá barevná kolečka přilepíte.



Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit