Čokoládová vejce vlastní výroby mohou být luxusním dárkem pro koledníky. Návod na jejich přípravu vám dá chocolatiérka Lucie Glaister, vy už budete potřebovat jen čokoládu, formičky, čas a trochu trpělivosti.
Suroviny
Postup
Asi 500g čokoládových peciček pomalu rozpusťte nad párou nad hrncem s vodou. Neustále čokoládu míchejte, a to tak dlouho, dokud se čokoláda nerozpustí zhruba z 80%.
Misku sundejte z hrnce a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí úplně (případně ji ještě na chvíli vraťte nad hrnec). Průběžně měřte teplotu čokolády, nesmí přesáhnout 45-50°C.
Rozpuštěnou čokoládu nalijte na mramorovanou desku a začněte ji roztírat stěrkou (třeba i z Bauhausu) a zase stírat zpět, a tak pořád dokola. Čokoláda se tak začne ochlazovat.
Průběžně měřte teplotu. Ve chvíli, kdy má čokoláda 27 °C, ji vraťte do mísy (pozor, neměla by být horká, zvedla by teplotu) a pomalu ji za stálého míchání zahřejte na 31–32 °C. Abyste teplotu lépe trefili, je lepší vždy na chvíli misku z hrnce sundat kvůli přenosu teploty.
Správná teplota
Každý druh čokolády má svoji temperovací teplotu. Hořkou čokoládu rozpouštějte na nejvýše 50 °C, mléčnou a bílou max. na 40 °C. Při zchlazování musí teplota hořké čokolády klesnout na 27 °C, bílá a mléčná o stupeň méně. Při znovuohřívání musíte hořkou čokoládu rozehřát na 31–32 °C, mléčnou na 30–31 °C a bílou na 28–29 °C.
Odlévání vajíček
Temperovaná čokoláda je křupavá a fantasticky lesklá, tedy jako stvořená pro výrobu nejrůznějších ozdob nebo figurek, třeba velikonočních vajíček.
- Temperovanou čokoládou naplňte připravené formičky až po okraj.
- Formou několikrát poklepejte o pracovní desku, dostanete tak ven všechny vzduchové bublinky, a vajíčka pak budou krásně hladká.
- Nad miskou s čokoládou je obraťte dnem vzhůru a nechte přebytečnou čokoládu vytéct.
- Formičky otočte zpět, špachtlí shrňte čokoládu a případně je ještě jednou otočte dnem vzhůru a opět shrňte čokoládu.
- Čokoládou vylité formičky položte dnem vzhůru na papír na pečení a nechte ztuhnout. Trvá to zhruba hodinu až dvě.
- Pokud jste temperování zvládli správně, čokoládová vajíčka se sama postupně z formy vyloupnou (nebo jim rázným klepnutím můžete trochu pomoct).
Tipy Lucie Glaister
- Zahřívá se čokoláda při rozpouštění moc rychle? Přihoďte k ní další nadrobno nalámanou čokoládu, ta teplotu sníží.
- Pokud nemáte mramorovou desku, nevadí, postavte mísu s čokoládou do mísy se studenou (nikoli ledovou!) vodou a neustále míchejte, aby čokoláda nezačala na stěnách mísy tuhnout. Zchlazování bude trvat déle než na mramoru, ale jde to.
- Formičky (vejce či slepičky) koupíte v cukrářských potřebách, např. na www.fialapraha.cz.
4 NÁPADY, JAK ZDOBIT ČOKOLÁDOVÁ VAJÍČKA
S dárkem uvnitř
Vejce potřete po hraně čokoládou a slepte s druhou polovinou. Dovnitř můžete nasypat lentilky, gumové medvídky, pralinky, bonbony – zkrátka cokoli, co obdarovanému zachutná!
Zasněžené vajíčko
Na bílou variantu potřete vajíčko tenkou vrstvou vytemperované čokolády a obalte ho v hoblinkách z bílé čokolády. Použít můžete i strouhaný kokos nebo kokosové lupínky.
Kuřátko
Slepené vajíčko potřete čokoládou a obalte v griliáši. Bílou čokoládovou polevou mu namalujte křidýlka, zobáček a očička. Pařátky vytvarujte ze žlutého marcipánu.
Strakaté vajíčko
Barevné puntíky vyrobíte tak, že si bílou čokoládovou polevou uděláte na papír na pečení větší kolečka a posypete je barevným sypáním. Polevou pak uděláte na vajíčko malé ťupky a na některé z nich ztuhlá barevná kolečka přilepíte.