Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládové dortíky s želé a vanilkovým krémem
Čokoládové dortíky s želé a vanilkovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládové dortíky s želé a vanilkovým krémem

3.9/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4600 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 513 g
Tuky 227 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Malé čokoládové dortíky jsou zlatým hřebem celé hostiny. Uvnitř totiž skrývají překvapení v podobě želé a vanilkového krému (ten můžete vyměnit za zahuštěný vaječný likér). Doporučujeme udělat dortíků rovnou dvojnásobnou dávku!

Suroviny

máslo 125 g
nakrájené
tmavá čokoláda 100 g
70%
mléko 160 ml
třtinový cukr 90 g
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 1 ks
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
ovocný likér 60 ml
Chambord
pudink 150 ml
uvařený, lze použít i anglický krém nebo hotové šodó
Na želé
želatina 1,25 ČL
prášková
voda 375 ml
mražené lesní ovoce 350 g
lze nahradit mraženými borůvkami
Na dokončení
ovoce
čerstvé, na ozdobu (borůvky, maliny, ostružiny)
lyofilizované, na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C. Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a promíchejte. Mléko, oba cukry a vanilkový extrakt dejte do mísy a promíchejte. Vmíchejte čokoládu s máslem a potom i vejce. Přisypte mouku, kypřicí prášek a kakao a promíchejte.

2

Směs rozdělte do 6 formiček na dortíky (nebo větších formiček na muffiny). Pečte 35 minut, nebo až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Dortíky vyjměte z formy, nechte vychladnout. Poté z každého shora odřízněte asi 0,5cm silné kolečko.

3

Na želé promíchejte želatinu se 2 lžícemi vody a dejte stranou. Zbylou vodu vlijte do hrnce, přidejte cukr, ovoce a přiveďte vše k varu. Vařte asi 6 minut a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Směs přelijte přes síto a vlijte do hranaté dortové formy o hraně 20cm. Nechte ztuhnout.

4

Pomocí kulatého vykrajovátka (cca 5cm) vykrojte ze seříznutých dortíků otvory, vznikne tak prostor na krém. Měl by sahat zhruba do poloviny výšky dortíku. Kolečka o stejném průměru vykrájejte ze želatiny.

5

Každý z dortíků pokropte likérem, do dortíku vložte kolečko ze želé a na něj dejte 1–2 lžíce hotové vanilkové omáčky nebo šodó (tak, aby byl dortík naplněný po okraj). Na dortíky vraťte seříznuté části.

6

Smetanu a moučkový cukr dejte do mísy a ušlehejte měkkou smetanu, vmíchejte zakysanou smetanu. Hotovým krémem potřete strany a vršky dortíků. Každý dortík potřete nadvakrát – napoprvé tenkou vrstvou, která zafixuje drobečky. Dortíky dejte ztuhnout do lednice a poté je znova přetřete krémem. Tím bude povrch krásně bílý a čistý. Nakonec ozdobte čerstvým a lyofilizovaným ovocem a nechte v lednici do doby podávání. V lednici vydrží až 2 dny.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč