Čokoládové dortíky s želé a vanilkovým krémem

Čokoládové dortíky s želé a vanilkovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (4)
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4547 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 513 g
Tuky 227 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Malé čokoládové dortíky jsou zlatým hřebem celé hostiny. Uvnitř totiž skrývají překvapení v podobě želé a vanilkového krému (ten můžete vyměnit za zahuštěný vaječný likér). Doporučujeme udělat dortíků rovnou dvojnásobnou dávku!

Související recepty

Suroviny

máslo 125 g
nakrájeného
tmavá čokoláda 100 g
70%
mléko 160 ml
krupicový cukr 110 g
třtinový cukr 90 g
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 150 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
kakao holandského typu 25 g
likér 60 ml
Chambord
pudink 150 ml
anglického krému nebo hotového šodó
Na želé
1.25 ČL
prášková želatina
voda 375 ml
krupicový cukr 75 g
mražené lesní ovoce 350 g
lze nahradit borůvkami
Na dokončení
smetana ke šlehání 125 ml
33%
moučkový cukr 40 g
zakysaná smetana 120 g
ovoce
na ozdobu (borůvky, maliny, ostružiny)
lyofilizované maliny na ozdobu

1 Troubu předehřejte na 160°C. Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a promíchejte. Mléko, oba cukry a vanilkový extrakt dejte do mísy a promíchejte. Vmíchejte čokoládu s máslem a potom i vejce. Přisypte mouku, kypřicí prášek a kakao a promíchejte.

2 Směs rozdělte do 6 formiček na dortíky (nebo větších formiček na muffiny). Pečte 35 minut, nebo až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Dortíky vyjměte z formy, nechte vychladnout. Poté z každého shora odřízněte asi 0,5cm silné kolečko.

3 Na želé promíchejte želatinu se 2 lžícemi vody a dejte stranou. Zbylou vodu vlijte do hrnce, přidejte cukr, ovoce a přiveďte vše k varu. Vařte asi 6 minut a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Směs přelijte přes síto a vlijte do hranaté dortové formy o hraně 20cm. Nechte ztuhnout.

4 Pomocí kulatého vykrajovátka (cca 5cm) vykrojte ze seříznutých dortíků otvory, vznikne tak prostor na krém. Měl by sahat zhruba do poloviny výšky dortíku. Kolečka o stejném průměru vykrájejte ze želatiny.

5 Každý z dortíků pokropte likérem, do dortíku vložte kolečko ze želé a na něj dejte 1–2 lžíce hotové vanilkové omáčky nebo šodó (tak, aby byl dortík naplněný po okraj). Na dortíky vraťte seříznuté části.

6 Smetanu a moučkový cukr dejte do mísy a ušlehejte měkkou smetanu, vmíchejte zakysanou smetanu. Hotovým krémem potřete strany a vršky dortíků. Každý dortík potřete nadvakrát – napoprvé tenkou vrstvou, která zafixuje drobečky. Dortíky dejte ztuhnout do lednice a poté je znova přetřete krémem. Tím bude povrch krásně bílý a čistý. Nakonec ozdobte čerstvým a lyofilizovaným ovocem a nechte v lednici do doby podávání. V lednici vydrží až 2 dny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit