Malé čokoládové dortíky jsou zlatým hřebem celé hostiny. Uvnitř totiž skrývají překvapení v podobě želé a vanilkového krému (ten můžete vyměnit za zahuštěný vaječný likér). Doporučujeme udělat dortíků rovnou dvojnásobnou dávku!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160°C. Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a promíchejte. Mléko, oba cukry a vanilkový extrakt dejte do mísy a promíchejte. Vmíchejte čokoládu s máslem a potom i vejce. Přisypte mouku, kypřicí prášek a kakao a promíchejte.
Směs rozdělte do 6 formiček na dortíky (nebo větších formiček na muffiny). Pečte 35 minut, nebo až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Dortíky vyjměte z formy, nechte vychladnout. Poté z každého shora odřízněte asi 0,5cm silné kolečko.
Na želé promíchejte želatinu se 2 lžícemi vody a dejte stranou. Zbylou vodu vlijte do hrnce, přidejte cukr, ovoce a přiveďte vše k varu. Vařte asi 6 minut a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Směs přelijte přes síto a vlijte do hranaté dortové formy o hraně 20cm. Nechte ztuhnout.
Pomocí kulatého vykrajovátka (cca 5cm) vykrojte ze seříznutých dortíků otvory, vznikne tak prostor na krém. Měl by sahat zhruba do poloviny výšky dortíku. Kolečka o stejném průměru vykrájejte ze želatiny.
Každý z dortíků pokropte likérem, do dortíku vložte kolečko ze želé a na něj dejte 1–2 lžíce hotové vanilkové omáčky nebo šodó (tak, aby byl dortík naplněný po okraj). Na dortíky vraťte seříznuté části.
Smetanu a moučkový cukr dejte do mísy a ušlehejte měkkou smetanu, vmíchejte zakysanou smetanu. Hotovým krémem potřete strany a vršky dortíků. Každý dortík potřete nadvakrát – napoprvé tenkou vrstvou, která zafixuje drobečky. Dortíky dejte ztuhnout do lednice a poté je znova přetřete krémem. Tím bude povrch krásně bílý a čistý. Nakonec ozdobte čerstvým a lyofilizovaným ovocem a nechte v lednici do doby podávání. V lednici vydrží až 2 dny.