Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládové dortíky s želé a vanilkovým krémem
Čokoládové dortíky s želé a vanilkovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládové dortíky s želé a vanilkovým krémem

3.9/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4600 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 513 g
Tuky 227 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Malé čokoládové dortíky jsou zlatým hřebem celé hostiny. Uvnitř totiž skrývají překvapení v podobě želé a vanilkového krému (ten můžete vyměnit za zahuštěný vaječný likér). Doporučujeme udělat dortíků rovnou dvojnásobnou dávku!

Související recepty

Suroviny

máslo 125 g
nakrájené
tmavá čokoláda 100 g
70%
mléko 160 ml
třtinový cukr 90 g
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 1 ks
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
ovocný likér 60 ml
Chambord
pudink 150 ml
uvařený, lze použít i anglický krém nebo hotové šodó
Na želé
želatina 1,25 ČL
prášková
voda 375 ml
mražené lesní ovoce 350 g
lze nahradit mraženými borůvkami
Na dokončení
ovoce
čerstvé, na ozdobu (borůvky, maliny, ostružiny)
lyofilizované, na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C. Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a promíchejte. Mléko, oba cukry a vanilkový extrakt dejte do mísy a promíchejte. Vmíchejte čokoládu s máslem a potom i vejce. Přisypte mouku, kypřicí prášek a kakao a promíchejte.

2

Směs rozdělte do 6 formiček na dortíky (nebo větších formiček na muffiny). Pečte 35 minut, nebo až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Dortíky vyjměte z formy, nechte vychladnout. Poté z každého shora odřízněte asi 0,5cm silné kolečko.

3

Na želé promíchejte želatinu se 2 lžícemi vody a dejte stranou. Zbylou vodu vlijte do hrnce, přidejte cukr, ovoce a přiveďte vše k varu. Vařte asi 6 minut a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Směs přelijte přes síto a vlijte do hranaté dortové formy o hraně 20cm. Nechte ztuhnout.

4

Pomocí kulatého vykrajovátka (cca 5cm) vykrojte ze seříznutých dortíků otvory, vznikne tak prostor na krém. Měl by sahat zhruba do poloviny výšky dortíku. Kolečka o stejném průměru vykrájejte ze želatiny.

5

Každý z dortíků pokropte likérem, do dortíku vložte kolečko ze želé a na něj dejte 1–2 lžíce hotové vanilkové omáčky nebo šodó (tak, aby byl dortík naplněný po okraj). Na dortíky vraťte seříznuté části.

6

Smetanu a moučkový cukr dejte do mísy a ušlehejte měkkou smetanu, vmíchejte zakysanou smetanu. Hotovým krémem potřete strany a vršky dortíků. Každý dortík potřete nadvakrát – napoprvé tenkou vrstvou, která zafixuje drobečky. Dortíky dejte ztuhnout do lednice a poté je znova přetřete krémem. Tím bude povrch krásně bílý a čistý. Nakonec ozdobte čerstvým a lyofilizovaným ovocem a nechte v lednici do doby podávání. V lednici vydrží až 2 dny.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...