Čokoládu nasekejte nadrobno a dejte do misky. V rendlíku zahřejte smetanu s máslem a cukrem, a když se cukr rozpustí, směs vlijte na čokoládu.

Čokoládové lanýže
Ingredience
NA GANACHE
- 70g smetany ke šlehání 33%
- 100g másla
- 40g třtinového cukru
- 200g kvalitní tmavé čokolády, my doporučujeme např. čokoládu na vaření Vivani
- 2 lžíce domácího vaječného nebo jiného oblíbeného likéru
NA OBALENÍ A DOKONČENÍ
- cca 1/2 hrnku kakaa holandského typu
- cca 1/2 hrnku nasekaných oříšků a mandlí (klidně různé druhy podle chuti)
- cca 1/2 hrnku strouhaného kokosu
- vločková mořská sůl (nemusí být)
Krok za krokem


Míchejte do rozpuštění a dohladka. Do směsi zapracujte likér a vzniklou ganache vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem (lesklou stranou nahoru).

Hmotu rozetřete stěrkou a překryjte potravinářskou fólií. Přitiskněte ji zlehka na čokoládu a nechte ztuhnout zhruba 4 hodiny nebo přes noc v chladu.

Ze ztuhlé čokoládové ganache vykrajujte jednou nebo dvěma lžícemi hrudky a klaďte je na plech či tác vyložený pečicím papírem.

Postupně zpracujte všechnu čokoládovou hmotu a potom dejte tác s hrudkami opět na cca 15 minut chladit. Lanýže se vám budou lépe tvarovat a potom i obalovat.

Špičkami prstů rychle formujte kuličky a ihned je obalujte v připravených posypkách, viz níže. Lanýže odkládejte v jedné vrstvě na pečicí papír nebo rovnou do malých papírových košíčků. Uchovávejte je zakryté a v chladu.

Ořechy či mandle nasekejte a nasucho krátce opražte v pánvi či v troubě na plechu. Před obalováním je nechte zchladnout.

Kakao prosejte přes jemné sítko do misky a obalujte v něm lanýže. Do kakaa můžete přidat koření, viz text na předchozí dvoustraně.

Nastrouhaný kokos opražte nasucho na pánvi dorůžova a nechte zchladnout. Pak ho nasypte do misky a obalujte v něm lanýže.

Vyloupané nesolené pistácie nasekejte nahrubo a obalte v nich lanýže. Můžete přidat i vločky mořské soli, chcete-li.










Recept na čokoládové lanýže získala Dana Obermajerová od své švagrové a ani vy už nebudete potřebovat jiný. „Jsou fakt skvělé! Když je doma dělám, musím si pár lanýžů tajně odložit stranou. Jinak je ani neochutnám, ze stolu totiž okamžitě zmizí,“ říká. Základem úspěchu jsou kvalitní suroviny. „Většinou používám čokoládu na vaření v biokvalitě. Recept funguje samozřejmě i při použití běžných surovin, záleží pouze na vašich preferencích,“ dodává.
Tradičně se čokoládová ganache obaluje v kakau nebo čokoládě (rozpuštěné nebo i v hoblinách). Pokud chcete, můžete lanýže před obalením smočit v rozehřáté čokoládě a pak teprve obalit například v jemném práškovém cukru, sekaných ořeších či mandlích, cukrovém zdobení... Do kakaa lze přidat mleté chilli, drcený pepř v různých barvách, mletou skořici, kardamom apod. Naše ganache je ochucená likérem, ale příchuť jí můžete dodat i vylouhováním přísad ve smetaně při jejím ohřívání. Zkuste svařit smetanu s vanilkovým luskem, mátou, pomerančovou kůrou apod. Stačí ji pak už jen přecedit a pokračovat dál podle receptu.
CO SE NAUČÍTE:
- připravit čokoládovou ganache
- tvarovat lanýže
- ochucovat je a obalovat
Více hříšných čokoládových dezertů najdete v naší kuchařce:
Ostatní recepty krok za krokem
- 1 z 6
- následující ›
Přidat komentář