Suroviny
Korpus:
250 g másla
100 ml plnotučného mléka
3 vejce
8 g prášku do pečiva
200 g hořké čokolády
30 g kakaa
220 g hladké mouky
230 g třtinového cukru
šálek kávy
Krém:
225 g másla pokojové teploty
1 plechovka uvařeného kondenzovaného mléka
Čokoládová ganache na pomazání dortu:
150 g hořké čokolády
100 ml smetany ke šlehání (33 %)
Na ozdobu:
100 g hořké čokolády
trochu tuku
jahody, maliny, nebo jiné ovoce, květiny, ozdoby z čokolády,...
Kondenzované mléko:
Den před pečením uvaříme na mírném plameni plechovku kondenzovaného mléka. Vaříme asi 2,5-3 hodiny a poté necháme vychladnout.
Korpus:
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, přidáme do ní máslo nakrájené na menší kousky a promícháváme, dokud nevznikne hladká, jednolitá hmota.
Dále si připravíme 2 mísy. V první vyšleháme společně vejce, mléko a cukr. Do druhé prosejeme mouku promíchanou s kypřícím práškem a kakao.
Nyní smícháme čokoládovou hmotu se směsí z vajec, cukru a mléka a postupně do toho zamícháme prosátou mouku s kakaem.
Hotové těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C. Pečeme asi hodinu.
Krém a čokoládová ganache:
Během pečení si připravíme krém a ganache.
Krém - máslo pokojové teploty vyšleháme metličkami a postupně přidáváme uvařené kondenzované mléko, dokud nevznikne hladký krém.
Ganache - na čokoládovou ganache si do misky nalámeme čokoládu, kterou přelijeme smetanou, která prošla varem. Tuto směs následně mícháme, dokud se nespojí. Necháme vychladnout a dáme cca na 45 minut do lednice.
Zhotovení dortu:
Upečený a vychladlý korpus prořízneme na pláty, které můžeme lehce pokapat uvařenou kávou a pomažeme karamelovým krémem. Pláty naskládáme na sebe, vyšleháme čokoládovou ganache a potřeme s ní boky a vršek dortu.
Nakonec si rozpustíme čokoládu s trochou tuku, aby byla akorát tekutá a vhodná pro zdobení. Čokoládu necháme stéct po bocích dortu. Ze zbylé čokolády můžeme vytvořit čkoládové ozdoby a společně s ovocem dort dozdobit podle Vaší fantazie.