Čokoládovo-karamelový dort k 15. narozeninám Apetitu

Čokoládovo-karamelový dort k 15. narozeninám Apetitu

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

250 g másla

100 ml plnotučného mléka

3 vejce

8 g prášku do pečiva

200 g hořké čokolády

30 g kakaa

220 g hladké mouky

230 g třtinového cukru

šálek kávy

Krém:

225 g másla pokojové teploty

1 plechovka uvařeného kondenzovaného mléka

Čokoládová ganache na pomazání dortu:

150 g hořké čokolády

100 ml smetany ke šlehání (33 %)

Na ozdobu:

100 g hořké čokolády

trochu tuku 

jahody, maliny, nebo jiné ovoce, květiny, ozdoby z čokolády,...

Kondenzované mléko:

Den před pečením uvaříme na mírném plameni plechovku kondenzovaného mléka. Vaříme asi 2,5-3 hodiny a poté necháme vychladnout.

Korpus:

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, přidáme do ní máslo nakrájené na menší kousky a promícháváme, dokud nevznikne hladká, jednolitá hmota.

Dále si připravíme 2 mísy. V první vyšleháme společně vejce, mléko a cukr. Do druhé prosejeme mouku promíchanou s kypřícím práškem a kakao. 

Nyní smícháme čokoládovou hmotu se směsí z vajec, cukru a mléka a postupně do toho zamícháme prosátou mouku s kakaem. 

Hotové těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C. Pečeme asi hodinu. 

Krém a čokoládová ganache:

Během pečení si připravíme krém a ganache.

Krém - máslo pokojové teploty vyšleháme metličkami a postupně přidáváme uvařené kondenzované mléko, dokud nevznikne hladký krém.

Ganache - na čokoládovou ganache si do misky nalámeme čokoládu, kterou přelijeme smetanou, která prošla varem. Tuto směs následně mícháme, dokud se nespojí. Necháme vychladnout a dáme cca na 45 minut do lednice. 

Zhotovení dortu:

Upečený a vychladlý korpus prořízneme na pláty, které můžeme lehce pokapat uvařenou kávou a pomažeme karamelovým krémem. Pláty naskládáme na sebe, vyšleháme čokoládovou ganache a potřeme s ní boky a vršek dortu.

Nakonec si rozpustíme čokoládu s trochou tuku, aby byla akorát tekutá a vhodná pro zdobení. Čokoládu necháme stéct po bocích dortu. Ze zbylé čokolády můžeme vytvořit čkoládové ozdoby a společně s ovocem dort dozdobit podle Vaší fantazie.

 

 

 

Autor: TynkaSilhava

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit