Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Čokoládovo-karamelový dort k 15. narozeninám Apetitu

Popis receptu: 

Dort určený nejen pro všechny milovníky karamelu a čokolády. Kombinace těchto dvou surovin je naprosto neodolatelná.

Autor: Kristýna Šilhavá
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8-12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    250 g másla

    100 ml plnotučného mléka

    3 vejce

    8 g prášku do pečiva

    200 g hořké čokolády

    30 g kakaa

    220 g hladké mouky

    230 g třtinového cukru

    šálek kávy

    Krém:

    225 g másla pokojové teploty

    1 plechovka uvařeného kondenzovaného mléka

    Čokoládová ganache na pomazání dortu:

    150 g hořké čokolády

    100 ml smetany ke šlehání (33 %)

    Na ozdobu:

    100 g hořké čokolády

    trochu tuku 

    jahody, maliny, nebo jiné ovoce, květiny, ozdoby z čokolády,...

Příprava jídla

Kondenzované mléko:

Den před pečením uvaříme na mírném plameni plechovku kondenzovaného mléka. Vaříme asi 2,5-3 hodiny a poté necháme vychladnout.

Korpus:

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, přidáme do ní máslo nakrájené na menší kousky a promícháváme, dokud nevznikne hladká, jednolitá hmota.

Dále si připravíme 2 mísy. V první vyšleháme společně vejce, mléko a cukr. Do druhé prosejeme mouku promíchanou s kypřícím práškem a kakao. 

Nyní smícháme čokoládovou hmotu se směsí z vajec, cukru a mléka a postupně do toho zamícháme prosátou mouku s kakaem. 

Hotové těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C. Pečeme asi hodinu. 

Krém a čokoládová ganache:

Během pečení si připravíme krém a ganache.

Krém - máslo pokojové teploty vyšleháme metličkami a postupně přidáváme uvařené kondenzované mléko, dokud nevznikne hladký krém.

Ganache - na čokoládovou ganache si do misky nalámeme čokoládu, kterou přelijeme smetanou, která prošla varem. Tuto směs následně mícháme, dokud se nespojí. Necháme vychladnout a dáme cca na 45 minut do lednice. 

Zhotovení dortu:

Upečený a vychladlý korpus prořízneme na pláty, které můžeme lehce pokapat uvařenou kávou a pomažeme karamelovým krémem. Pláty naskládáme na sebe, vyšleháme čokoládovou ganache a potřeme s ní boky a vršek dortu.

Nakonec si rozpustíme čokoládu s trochou tuku, aby byla akorát tekutá a vhodná pro zdobení. Čokoládu necháme stéct po bocích dortu. Ze zbylé čokolády můžeme vytvořit čkoládové ozdoby a společně s ovocem dort dozdobit podle Vaší fantazie.

 

 

 

Přidat komentář