Čokoládovo-karamelový dort k 15. narozeninám Apetitu

Čokoládovo-karamelový dort k 15. narozeninám Apetitu

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

250 g másla

100 ml plnotučného mléka

3 vejce

8 g prášku do pečiva

200 g hořké čokolády

30 g kakaa

220 g hladké mouky

230 g třtinového cukru

šálek kávy

Krém:

225 g másla pokojové teploty

1 plechovka uvařeného kondenzovaného mléka

Čokoládová ganache na pomazání dortu:

150 g hořké čokolády

100 ml smetany ke šlehání (33 %)

Na ozdobu:

100 g hořké čokolády

trochu tuku 

jahody, maliny, nebo jiné ovoce, květiny, ozdoby z čokolády,...

Kondenzované mléko:

Den před pečením uvaříme na mírném plameni plechovku kondenzovaného mléka. Vaříme asi 2,5-3 hodiny a poté necháme vychladnout.

Korpus:

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, přidáme do ní máslo nakrájené na menší kousky a promícháváme, dokud nevznikne hladká, jednolitá hmota.

Dále si připravíme 2 mísy. V první vyšleháme společně vejce, mléko a cukr. Do druhé prosejeme mouku promíchanou s kypřícím práškem a kakao. 

Nyní smícháme čokoládovou hmotu se směsí z vajec, cukru a mléka a postupně do toho zamícháme prosátou mouku s kakaem. 

Hotové těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C. Pečeme asi hodinu. 

Krém a čokoládová ganache:

Během pečení si připravíme krém a ganache.

Krém - máslo pokojové teploty vyšleháme metličkami a postupně přidáváme uvařené kondenzované mléko, dokud nevznikne hladký krém.

Ganache - na čokoládovou ganache si do misky nalámeme čokoládu, kterou přelijeme smetanou, která prošla varem. Tuto směs následně mícháme, dokud se nespojí. Necháme vychladnout a dáme cca na 45 minut do lednice. 

Zhotovení dortu:

Upečený a vychladlý korpus prořízneme na pláty, které můžeme lehce pokapat uvařenou kávou a pomažeme karamelovým krémem. Pláty naskládáme na sebe, vyšleháme čokoládovou ganache a potřeme s ní boky a vršek dortu.

Nakonec si rozpustíme čokoládu s trochou tuku, aby byla akorát tekutá a vhodná pro zdobení. Čokoládu necháme stéct po bocích dortu. Ze zbylé čokolády můžeme vytvořit čkoládové ozdoby a společně s ovocem dort dozdobit podle Vaší fantazie.

 

 

 

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit