0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládovo-malinová sopka

Čokoládovo-malinová sopka

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1570 kcal
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 235 g
Tuky 52 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zázrak z páry. Ano, vaření v páře je u dortu tak trochu netypické – výsledku však přidá na jemnosti i na zajímavosti!

Suroviny

Na těsto
tmavá čokoláda 60 g
vejce 1 ks
moučkový cukr 80 g
máslo 1 PL
rozpuštěné, zchladlé, + na vymazání misky
mouka pšeničná polohrubá 120 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
mléko 125 ml
Na malinovou omáčku
maliny 200 g
krupicový cukr 1 PL

1Čokoládu rozpusťte a nechte chladnout. Vajíčko našlehejte do pěny, postupně přisypávejte cukr a šlehejte, aby byla směs hustá a nadýchaná. Zašlehejte rozpuštěnou čokoládu a rozpuštěné máslo.

2Mouku smíchejte s práškem do pečiva a společně prosijte. Ve třech dávkách tuto směs přišlehejte k vajíčku; prostřídejte ji s mlékem, taktéž rozděleným na tři části.

3Misku o průměru 20 cm vymažte máslem a nalijte do ní těsto. Pak misku přikryjte voskovým papírem nebo alobalem, který jste zespodu potřeli olejem, zavažte provázkem nebo upevněte gumičkou. Na hrnec s trochou vroucí vody posaďte pařáček, na něj postavte misku s těstem, přiklopte a hodinu vařte. Nechte zchladnout a pak vyklopte na talíř.

4K podávání uvařte malinovou omáčku: částečně rozmrazené maliny smíchejte s cukrem a v malém kastrůlku přiveďte k varu. Jakmile se cukr rozpustí a maliny prohřejí, je uvařeno; omáčku odstavte a nechte trochu zchladnout.

5Dort nahoře lžící trochu vydlabejte a před podáváním do prohlubně nalijte malinovou omáčku. Část jí nechte svůdně stékat po povrchu dolů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Komentáře

Jana Harazimová

výborný recept! sopka se povedla a celé rodině moc chutnala..

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit