
Čokoládový cheesecake
Tenhle cheesecake je tak dokonalý, že u jednoho kousku rozhodně nezůstanete...
Ingredience
- 200 g čokoládových sušenek (čokoládové věnečky, Oreo zbavené náplně)
- 60 g másla, rozpuštěného
- 175 g tmavé čokolády (70%)
- 500 g krémového sýra, o pokojové teplotě
- 200 g zakysané smetany, o pokojové teplotě (15 a více % tuku)
- 100 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
- 200 g krupicového cukru
- špetka soli
- 3 velká vejce
- 100 g tmavé čokolády (70%)
- 80 ml smetany ke šlehání (33%)
- kakao holandského typu
- lískové ořechy, opražené a nasekané nahrubo
NA NÁPLŇ
NA POLEVU
NA OZDOBENÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180°C. Dno i boky dortové formy o průměru 20cm vyložte papírem na pečení. Sušenky nadrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou drobenku vsypte do formy upěchujte lžící. Pečte 10 minut a poté nechte alespoň 15 minut chladnout.
2 Teplotu v troubě snižte na 120°C. Čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni a odložte stranou. Krémový sýr prošlehejte se zakysanou smetanou, smetanou, cukrem a solí. Poté vešlehejte jedno po druhém i vejce. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Připravenou náplň nalijte na předpečený korpus a vložte do trouby. Na dno trouby položte pekáček a vlijte do něj vroucí vodu. Pečte 60–80 minut, nebo dokud okraje dortu nejsou pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. Nechte hodinu chladnout v pootevřené troubě. Poté nechte úplně vychladnout a uložte alespoň na 4 hodiny (nejlépe přes noc) do lednice.
3 Cheesecake vyndejte z formy. Čokoládu nalámejte a nasypte do misky. Smetanu nalijte do rendlíku, zahřejte k varu, stáhněte z plotny a zalijte jí čokoládu. Promíchejte, a pokud není poleva příliš horká, nalijte ji na cheesecake. Můžete jí ozdobit pouze střed cheesecaku nebo ji rovnoměrně rozetřete po celé vrchní ploše a dejte na 10 minut do lednice. Před podáváním poprašte kakaem a po obvodu posypte nasekanými ořechy.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Daniela Siskova
5. Březen 2020 09:03
Martina Zajícová
5. Březen 2020 11:44
lepek je v tomto cheesecaku obsažen pouze v sušenkách, které jsou použity při přípravě korpusu. Pokud tedy použijete bezlepkové sušenky, můžete si cheesecake bez obav dát (pokud tedy netrpíte ještě jinou intolerancí či alergií – např. na laktózu, mléčný protein či ořechy). Jiné použité suroviny by lepek obsahovat neměly. Ještě bychom doporučili dát si pozor třeba na čokoládu, která může obsahovat stopy lepku, ale pokud tomu tak je, musí být tento fakt uveden na obalu.
Kdyby se Vám nepodařilo bezlepkové sušenky sehnat, můžete si upéct třeba bezlepkové pracny https://www.apetitonline.cz/recepty/7663-bezlepkove-dvoubarevne-pracny.html a použít k přípravě cheesecaku je.
Držíme palce při pečení a přejeme krásný den,
redakce Apetitu
Daniela Siskova
5. Březen 2020 14:17