Čokoládový cheesecake

Čokoládový cheesecake

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Více než hodinu Snadné Na 8 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5570 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 465 g
Tuky 361 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle cheesecake je tak dokonalý, že u jednoho kousku rozhodně nezůstanete...

Suroviny

čokoládové sušenky 200 g
čokoládové věnečky, Oreo zbavené náplně
máslo 60 g
rozpuštěné
Na náplň
tmavá čokoláda 175 g
70%
krémový sýr 500 g
o pokojové teplotě
zakysaná smetana 200 g
15 a více % tuku, o pokojové teplotě
smetana ke šlehání 100 ml
min. 33%
krupicový cukr 200 g
sůl 1 špetka
vejce 3 ks
velká
Na polevu
tmavá čokoláda 100 g
70%
smetana ke šlehání 80 ml
33%
Na ozdobení
kakao holandského typu
lískové oříšky
opražené a nasekané nahrubo

1 Troubu předehřejte na 180°C. Dno i boky dortové formy o průměru 20cm vyložte papírem na pečení. Sušenky nadrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou drobenku vsypte do formy upěchujte lžící. Pečte 10 minut a poté nechte alespoň 15 minut chladnout.

2 Teplotu v troubě snižte na 120°C. Čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni a odložte stranou. Krémový sýr prošlehejte se zakysanou smetanou, smetanou, cukrem a solí. Poté vešlehejte jedno po druhém i vejce. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Připravenou náplň nalijte na předpečený korpus a vložte do trouby. Na dno trouby položte pekáček a vlijte do něj vroucí vodu. Pečte 60–80 minut, nebo dokud okraje dortu nejsou pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. Nechte hodinu chladnout v pootevřené troubě. Poté nechte úplně vychladnout a uložte alespoň na 4 hodiny (nejlépe přes noc) do lednice.

3 Cheesecake vyndejte z formy. Čokoládu nalámejte a nasypte do misky. Smetanu nalijte do rendlíku, zahřejte k varu, stáhněte z plotny a zalijte jí čokoládu. Promíchejte, a pokud není poleva příliš horká, nalijte ji na cheesecake. Můžete jí ozdobit pouze střed cheesecaku nebo ji rovnoměrně rozetřete po celé vrchní ploše a dejte na 10 minut do lednice. Před podáváním poprašte kakaem a po obvodu posypte nasekanými ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Komentáře

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Siskova,
lepek je v tomto cheesecaku obsažen pouze v sušenkách, které jsou použity při přípravě korpusu. Pokud tedy použijete bezlepkové sušenky, můžete si cheesecake bez obav dát (pokud tedy netrpíte ještě jinou intolerancí či alergií – např. na laktózu, mléčný protein či ořechy). Jiné použité suroviny by lepek obsahovat neměly. Ještě bychom doporučili dát si pozor třeba na čokoládu, která může obsahovat stopy lepku, ale pokud tomu tak je, musí být tento fakt uveden na obalu.
Kdyby se Vám nepodařilo bezlepkové sušenky sehnat, můžete si upéct třeba bezlepkové pracny https://www.apetitonline.cz/recepty/7663-bezlepkove-dvoubarevne-pracny… a použít k přípravě cheesecaku je.

Držíme palce při pečení a přejeme krásný den,
redakce Apetitu

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit