Tento jednoduchý čokoládový dort s malinami je recept od naší čtenářky Adély. Tmavý korpus a čokoládový krém skvěle ladí s lehce kyselými malinami. Pokud máte raději sladší ovoce, můžete místo malin přidat borůvky nebo jahody. Úžasný narozeninový dort zvládnou i začátečníci.
Suroviny
Postup
Na krém: Čokoládu s máslem a smetanou nalijte do hrnce a na mírném plameni za občasného míchaní rozpusťte. Nechejte ztuhnout (nejlépe přes noc, abyste si na druhý den ušetřili práci, a navíc se bude s krémem lépe pracovat).
Na dort vyšlehejte z bílků a špetky soli tuhý sníh, dejte stranou.
Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte zakysanou smetanu, kakao, mouku s kypřícím práškem, olej a zamíchejte.
Ručně po částech vmíchejte sníh.
Dortovou formu o průměru 20 cm lehce vymažte máslem a boky i dno vyložte pečícím papírem.
Těsto přelijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 175 °C asi 45 minut.
Po upečení přendejte na mřížku, sundejte ráfek dortové formy a nechte pořádně vychladnout (asi dvě hodiny).
Do poloviny krému opatrně vmícháte maliny. Dort nadvakrát rozkrojte a promažte krémem s malinami. Dort zvenku obmažte zbylým krémem bez malin. Nechte asi dvě hodiny ztuhnout a potom můžete dozdobit malinami.