Čokoládový dort se zakysanou smetanou a malinami

Čokoládový dort se zakysanou smetanou a malinami

Hodnocení receptu
3.6 / 5. Počet hodnocení: 64
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8757 kcal
Bílkoviny 163 g
Sacharidy 834 g
Tuky 481 g
Vláknina 110 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
mouka pšeničná hladká 220 g
kakao 60 g
sůl 5 g
kypřicí prášek do pečiva 8 g
máslo 113 g
pokojové teploty
cukr 200 g
vejce 5 ks
vanilkový extrakt 1.5 ČL
zakysaná smetana 240 g
čokoláda na vaření 140 g
rozpuštěná na vodní lázni
Malinová náplň
maliny 400 g
čerstvé nebo mražené
cukr 100 g
citronová štáva 30 ml
maliny 100 g
čerstvé
Čokoládová náplň
čokoláda na vaření 160 g
smetana ke šlehání 160 g
Krém na potření
čokoláda na vaření 200 g
smetana ke šlehání 200 g
Čokoládová poleva na okraje
čokoláda na vaření 50 g
smetana ke šlehání 50 g
Na ozdobu
maliny
moučkový cukr
máta

Postup

1

KORPUS

  • Začneme přípravou korpusu. Troubu si předehřejte na 180°C. Dno dvou kulatých pečících forem, o průměru 20cm, vytřete máslem a vyložte pečícím papírem.
  • Smíchejte si mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl v jedné míse.
  • V jiné míse šlehejte máslo pokojové teploty s cukrem, dokud se obě suroviny nespojí. Přidejte po jednom vejce, vanilkový extrakt a dobře prošlehejte.
  • Pomalu do směsi přisypávejte mix s moukou na střídačku se zakysanou smetanou.
  • Přidejte rozpuštěnou hořkou čokoládu a dobře promíchejte.
  • Těsto si rovnoměrně rozdělte do forem.
  • Pečte 25 – 30 minut. Dokončení zkontrolujte pomocí špejle.
2

MALINOVÁ NÁPLŇ

  • Na malinovou náplň svařte mražené nebo čerstvé maliny s cukrem a citronovou šťávou. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 10 – 15 minut. Nechce zcela vychladnout cukrem.
3

ČOKOLÁDOVÁ NÁPLŇ

  • Čokoládu si nalámejte do misky. Přiveďte k varu smetanu a ihned odstavte ze sporáku.Smetanou přelijte čokoládu a nechte 2 minuty stát.Poté promíchejte a nechte vystydnout.

 

4

SESTAVENÍ DORTU

  • Vršky korpusu seřízněte tak aby byli rovné a poté prořízněte uprostřed. Vytvoříte tak 4 placky.
  • První potřete malinovou směsí a přiklopte druhým korpusem. Dále rozetřeme čokoládovou náplň a položíme třetí korpus. Další vrstva bude zase malinová a přiklopíme ji posledním čtvrtým korpusem.
  • Sestavený dort necháme v lednici a mezitím si připravíme krém na potření.
5

KRÉM NA POTŘENÍ

  • Čokoládu opět rozlámeme do mísy a zalijeme horkou smetanou. Po 2 minutách spojíme a necháme 60 minut vychladnout v lednici. Po hodině studenou směs dotuha vyšleháme robotem.
  • Dort potřeme ze všech stran a necháme odpočinout v chladu cca 30min.
6

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA

  • Na vodní lázni rozpustíme 50g hořké čokolády, přidáme 50g smetany a spojíme. Čokoládovou polevu necháme trochu zchladnout, aby nebyla úplně horká. Lžící nebo cukrářským sáčkem opatrně nalijeme na okraj dortu, aby poleva pomalu stékala do stran.
  • Po obvodu dortu poklademe maliny, dozdobíme mátou a lehce posypeme moučkovým
Autor: JeanneM

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit