Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Čokoládový dort s malinami

Popis receptu: 

Čokoládový dort snad miluje každý. Je plný dobrých a čerstvých malin, které se dobře doplňují s čokoládou. 

Autor: Kateřina Klabanová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    Korpus:

    7 vajec

    250 g hladké mouky

    50 g kakaa

    150 g moučkového cukru

    1 lžíce másla

    1 lžička kypřícího prášku

    špetka soli

    Krém:

    200 g čokolády (50%+)

    500 g tvarohu ve vaničce (tučného)

    120 ml smetany

    50 g kakaa

    50 g moučkového cukru

    2 vaničky malin (200-250g)

    Ganache:

    150 g čokolády 

    100 ml smetany

Příprava jídla

Jako první si připravíme dortovou formu. Na spodek formy dáme pečící papír a natřeme boky máslem a vysypeme kakaem. Poté zapneme troubu na 155°C.

Vajíčka rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky začneme šlehat s malou špetkou soli a jak se pomalu začíná tvořit pěna, začneme postupně přidávat cukr. Nakonec z toho musí vyjít pevný sníh, který i když někomu převrátíte nad hlavou zůstane v míse. Žloutky vyšleháme s máslem také do pěny. 

Když máme obě směsi hotové, začneme je spolu opatrně spojovat tak, aby nám bílky neklesly. Toho docílíme pomalými krouživými pohyby metličkou.

Mouku, kakao, sůl a kypřící prášek spolu smícháme, prosejeme a po malých částech přidáváme do vajíčkové směsi. Snažíme se co nejopatrněji tyto dvě směsi do sebe vmíchávat, jelikož pokud by nám sníh spadl, korpus by se nemusel úplně vydařit a byl by nízký a hutný.

Hotovou směs přelijeme do dortové formy a dáme do trouby přibližně na 45-50 minut. Zkoušku korpusu provádím vždy se špejlí – musí být suchá a nesmí na ní být přilepené těsto.

Jako první při přípravě krému si rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni a necháme ji zchladnout. Smetanu, tvaroh a cukr vyšleháme do trošku řidšího krému a pomalu do něj lejeme zchladlou čokoládu a pořádně zamícháme. Nakonec do krému přijde kakao. Hotový krém dáme na chvíli do lednice a mezitím si připravíme korpus.

Odebereme si z malin 50 g a rozmixujeme se s 2 lžícemi vody anebo také možnost použít marmeládu s pár kapkami vody. Tímto budeme prolévat jednotlivé korpusy.

Korpus rozdělíme na 3 části. Vrchní část dortu dáme na spodek a polejeme ho šťávou, kterou jsme si vytvořili, natřeme krém a na ten poklademe rozpůlené maliny. Tak pokračujeme i s dalším patrem. Nakonec potřeme celý dort zvenku.

Ganache připravíme tak, že do hrnce nalejeme smetanu a necháme ji sevřít. Stáhneme ze sporáku a přidáme čokoládu, která se po chvilce rozpustí. Mícháním se nám z toho stane krásná, trochu řidší konzistence krému. Ten přelejeme do cukrářského nebo obyčejného sáčku a začneme lét na dort a snažíme se i trochu tvořit stékance.

Nakonec si dort ozdobíme podle libosti. Nejlíp čerstvým ovocem, mátou, oříšky či čokoládovými hoblinami.  

TIP na hobliny: stačí asi tak 50 g čokolády, tu rozpustíme ve vodní lázni, vylejeme na plech a rozetřeme lžící. Aby mi ta čokoláda zchladla dříve, tak jsem vytáhla krabičku se zamraženým vývarem a položila plech na ni. Poté už jsem tvořila čokoládové hobliny.

Přidat komentář