Čokoládový dort s malinami

Čokoládový dort s malinami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6300 kcal
Bílkoviny 215 g
Sacharidy 589 g
Tuky 303 g
Vláknina 88 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
vejce 7 ks
mouka pšeničná hladká 250 g
kakao 50 g
moučkový cukr 150 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl špetka
Krém
čokoláda 200 g
tvaroh 500 g
tučný, ve vaničce
smetana 120 ml
kakao 50 g
moučkový cukr 50 g
maliny 250 g
Ganache
čokoláda 150 g
smetana 100 ml

Postup

1

Jako první si připravíme dortovou formu. Na spodek formy dáme pečící papír a natřeme boky máslem a vysypeme kakaem. Poté zapneme troubu na 155°C.

2

Vajíčka rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky začneme šlehat s malou špetkou soli a jak se pomalu začíná tvořit pěna, začneme postupně přidávat cukr. Nakonec z toho musí vyjít pevný sníh, který i když někomu převrátíte nad hlavou zůstane v míse. Žloutky vyšleháme s máslem také do pěny. 

3

Když máme obě směsi hotové, začneme je spolu opatrně spojovat tak, aby nám bílky neklesly. Toho docílíme pomalými krouživými pohyby metličkou.

4

Mouku, kakao, sůl a kypřící prášek spolu smícháme, prosejeme a po malých částech přidáváme do vajíčkové směsi. Snažíme se co nejopatrněji tyto dvě směsi do sebe vmíchávat, jelikož pokud by nám sníh spadl, korpus by se nemusel úplně vydařit a byl by nízký a hutný.

5

Hotovou směs přelijeme do dortové formy a dáme do trouby přibližně na 45-50 minut. Zkoušku korpusu provádím vždy se špejlí – musí být suchá a nesmí na ní být přilepené těsto.

6

Jako první při přípravě krému si rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni a necháme ji zchladnout. Smetanu, tvaroh a cukr vyšleháme do trošku řidšího krému a pomalu do něj lejeme zchladlou čokoládu a pořádně zamícháme. Nakonec do krému přijde kakao. Hotový krém dáme na chvíli do lednice a mezitím si připravíme korpus.

7

Odebereme si z malin 50 g a rozmixujeme se s 2 lžícemi vody anebo také možnost použít marmeládu s pár kapkami vody. Tímto budeme prolévat jednotlivé korpusy.

8

Korpus rozdělíme na 3 části. Vrchní část dortu dáme na spodek a polejeme ho šťávou, kterou jsme si vytvořili, natřeme krém a na ten poklademe rozpůlené maliny. Tak pokračujeme i s dalším patrem. Nakonec potřeme celý dort zvenku.

9

Ganache připravíme tak, že do hrnce nalejeme smetanu a necháme ji sevřít. Stáhneme ze sporáku a přidáme čokoládu, která se po chvilce rozpustí. Mícháním se nám z toho stane krásná, trochu řidší konzistence krému. Ten přelejeme do cukrářského nebo obyčejného sáčku a začneme lét na dort a snažíme se i trochu tvořit stékance.

10

Nakonec si dort ozdobíme podle libosti. Nejlíp čerstvým ovocem, mátou, oříšky či čokoládovými hoblinami.  

TIP na hobliny: stačí asi tak 50 g čokolády, tu rozpustíme ve vodní lázni, vylejeme na plech a rozetřeme lžící. Aby mi ta čokoláda zchladla dříve, tak jsem vytáhla krabičku se zamraženým vývarem a položila plech na ni. Poté už jsem tvořila čokoládové hobliny.

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit