Čokoládový dort s malinami

Čokoládový dort s malinami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny Snadné

Suroviny

Korpus:

7 vajec

250 g hladké mouky

50 g kakaa

150 g moučkového cukru

1 lžíce másla

1 lžička kypřícího prášku

špetka soli

Krém:

200 g čokolády (50%+)

500 g tvarohu ve vaničce (tučného)

120 ml smetany

50 g kakaa

50 g moučkového cukru

2 vaničky malin (200-250g)

Ganache:

150 g čokolády 

100 ml smetany

Jako první si připravíme dortovou formu. Na spodek formy dáme pečící papír a natřeme boky máslem a vysypeme kakaem. Poté zapneme troubu na 155°C.

Vajíčka rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky začneme šlehat s malou špetkou soli a jak se pomalu začíná tvořit pěna, začneme postupně přidávat cukr. Nakonec z toho musí vyjít pevný sníh, který i když někomu převrátíte nad hlavou zůstane v míse. Žloutky vyšleháme s máslem také do pěny. 

Když máme obě směsi hotové, začneme je spolu opatrně spojovat tak, aby nám bílky neklesly. Toho docílíme pomalými krouživými pohyby metličkou.

Mouku, kakao, sůl a kypřící prášek spolu smícháme, prosejeme a po malých částech přidáváme do vajíčkové směsi. Snažíme se co nejopatrněji tyto dvě směsi do sebe vmíchávat, jelikož pokud by nám sníh spadl, korpus by se nemusel úplně vydařit a byl by nízký a hutný.

Hotovou směs přelijeme do dortové formy a dáme do trouby přibližně na 45-50 minut. Zkoušku korpusu provádím vždy se špejlí – musí být suchá a nesmí na ní být přilepené těsto.

Jako první při přípravě krému si rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni a necháme ji zchladnout. Smetanu, tvaroh a cukr vyšleháme do trošku řidšího krému a pomalu do něj lejeme zchladlou čokoládu a pořádně zamícháme. Nakonec do krému přijde kakao. Hotový krém dáme na chvíli do lednice a mezitím si připravíme korpus.

Odebereme si z malin 50 g a rozmixujeme se s 2 lžícemi vody anebo také možnost použít marmeládu s pár kapkami vody. Tímto budeme prolévat jednotlivé korpusy.

Korpus rozdělíme na 3 části. Vrchní část dortu dáme na spodek a polejeme ho šťávou, kterou jsme si vytvořili, natřeme krém a na ten poklademe rozpůlené maliny. Tak pokračujeme i s dalším patrem. Nakonec potřeme celý dort zvenku.

Ganache připravíme tak, že do hrnce nalejeme smetanu a necháme ji sevřít. Stáhneme ze sporáku a přidáme čokoládu, která se po chvilce rozpustí. Mícháním se nám z toho stane krásná, trochu řidší konzistence krému. Ten přelejeme do cukrářského nebo obyčejného sáčku a začneme lét na dort a snažíme se i trochu tvořit stékance.

Nakonec si dort ozdobíme podle libosti. Nejlíp čerstvým ovocem, mátou, oříšky či čokoládovými hoblinami.  

TIP na hobliny: stačí asi tak 50 g čokolády, tu rozpustíme ve vodní lázni, vylejeme na plech a rozetřeme lžící. Aby mi ta čokoláda zchladla dříve, tak jsem vytáhla krabičku se zamraženým vývarem a položila plech na ni. Poté už jsem tvořila čokoládové hobliny.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit