Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4/5 Počet hodnocení: 72
Více než hodinu Snadné 10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11228 kcal
Bílkoviny 179 g
Sacharidy 914 g
Tuky 746 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krásný na pohled a ještě lepší je jeho chuť. Kombinace hořké čokolády s lehkým mascarpone krémem a svěžím lemon curd vás prostě dostane! Recept na čokoládový dort máme od naší čtenářky a tímto jí moc děkujeme. Teď ho můžete vyzkoušet i vy.

Suroviny

Korpus
kakao 60 g
sůl 1 špetka
kvalitní, 70%
vejce 3 ks
rostlinný olej 225 ml
káva 260 ml
silná, studená
Lemon curd
vejce 2 ks
máslo 150 g
Krém
např. Philadelphia
vanilkový extrakt 1 ČL
ovoce
libovolné na ozdobu

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 stupňů.

2

V jedné míse smíchejte mouku, cukr, kakao, sůl, sodu a čokoládu nasekanou na malé kousky (nebo nastrouhanou). Ve druhé pak vejce, olej, kávu a podmáslí a do této směsi postupně přidávejte „suchou“ směs.

3

Těsto vylijte do formy o průměru 15–18 cm a pečte asi hodinu a půl, průběžně kontrolujte korpus špejlí. Když je korpus dostatečně propečený, vyndejte ho z trouby a nechte zcela vychladnout. 

4

Mezitím si připravte lemon curd. Do skleněné nebo nerezové misky dejte citronovou šťávu, cukr a vejce a mísu dejte nad hrnec s vodou (voda se nesmí misky dotýkat) a za stálého míchání zahřívejte na středním plameni, dokud směs nezhoustne.

5

Pak přidejte na kousky pokrájené máslo, nechte rozpustit a celou směs krátce promixujte tyčovým mixérem. Misku pak přikryjte potravinovou fólií tak, aby se přímo dotýkala krému (aby se neudělal škraloup) a dejte do lednice alespoň na 2 hodiny.

6

Vychladlý korpus rozřežte na 3 stejně silné plátky. Pokud máte vršek korpusu hrbolatý, seřízněte ho také, ať je dort krásně rovný.

7

Příprava krému je velmi jednoduchá. Všechny ingredience dejte do mísy a vyšlehejte dotuha.

8

Korpus pak promažte vrstvou krému (nebojte se ho dát pořádnou vrstvu, ať je ho dost) a na krém naneste přibližně 2–3 lžíce lemon curd, rozmažte a takto pokračujte. Pokud vám přece jen nějaký krém zbude, můžete dort obmazat okolo a udělat „polonahý“ dort místo „nahého“ dortu, který je na fotce.

9

Dort pak dozdobte ovocem, já jsem použila fíky, maliny a marakuju, skvěle ale budou na dortu vypadat i jahody, borůvky nebo jedlé květy.

Autor: janathebaker

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...