0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový dort s mascarpone a lemon curd

Čokoládový dort s mascarpone a lemon curd

Hodnocení receptu
3.5 / 5. Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11228 kcal
Bílkoviny 179 g
Sacharidy 914 g
Tuky 746 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
mouka pšeničná hladká 350 g
krupicový cukr 370 g
kakao 60 g
čokoláda 150 g
kvalitní, 70%
podmáslí 260 ml
káva 260 ml
silná, studená
rostlinný olej 225 ml
vejce 3 ks
jedlá soda 1 ČL
sůl špetka
Lemon curd
citronová štáva 70 g
krupicový cukr 120 g
vejce 2 ks
máslo 150 g
Krém
mascarpone 400 g
krémový sýr 250 g
smetana ke šlehání 250 ml
moučkový cukr 5 PL
vanilkový extrakt 1 ČL

Postup

1

Troubu předehřejeme na 170 stupňů.

2

V jedné míse smícháme mouku, cukr, kakao, sůl, sodu a čokoládu nasekanou na malé kousky (nebo nastrouhanou). Ve druhé pak vejce, olej, kávu a podmáslí a do této směsi postupně přidáváme „suchou“ směs.

3

Těsto vylijeme do formy o průměru 15-18 cm a pečeme asi hodinu a půl, průběžně kontrolujte korpus špejlí. Když je korpus dostatečně propečený, vyndejte ho z trouby a nechte zcela vychladnout. 

4

Mezitím si připravíme lemon curd. Do skleněné nebo nerezové misky dáme citronovou šťávu, cukr a vejce a mísu dáme nad hrnec s vodou (voda se nesmí misky dotýkat) a za stálého míchání zahříváme na středním plameni dokud směs nezhoustne.

5

Pak přideáme na kousky pokrájené máslo, necháme rozpustit a celou směs krátce promixujeme tyčovým mixérem. Misku pak přikryjeme potravinovou fólií tak, aby se přímo dotýkala krému (aby se neudělal škraloup) a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny.

6

Vychladlý korpus rozřežeme na 3 stejně silné plátky. Pokud máte vršek korpusu hrbolatý, seřízněte ho také, ať je dort krásně rovný.

7

Příprava krému je velmi jednoduchá. Všechny ingredience dáme do mísy a vyšleháme dotuha.

8

Korpus pak promažeme vrstvou krému (nebojte se ho dát pořádnou vrstvu je ho dost) a na krém naneseme přibližně 2-3 lžíce lemon curd, rozmažeme a takto pokračujeme. Pokud vám přece jen nějaký krém zbyde, můžete dort obmazat okolo a udělat „polonahý“ dort místo „nahého“ dortu jako je na fotce.

9

Dort pak dozdobíme ovocem, já jsem použila fíky, maliny a marakuju, skvěle ale budou na dortu vypadat i jahody, borůvky nebo jedlé květy.

Autor: janathebaker

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit