Čokoládový dort s mascarpone a lemon curd

Čokoládový dort s mascarpone a lemon curd

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny



Korpus:
350g hladké mouky
370g krupicového cukru
60g kakaa
150g kvalitní 70% čokolády
260ml podmáslí
260ml studené silné kávy
225ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
3 vejce
1 lžička sody
špetka soli
 
Lemon curd:


70g citronové šťávy
120g krupicového cukru
2 vejce
150g másla
 
NKrém:
 
 


 
400g mascarpone
250g philadelphie
250ml smetany (33% a více)
5 lžic moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu

Troubu předehřejeme na 170 stupňů. V jedné míse smícháme mouku, cukr, kakao, sůl, sodu a čokoládu nasekanou na malé kousky (nebo nastrouhanou). Ve druhé pak vejce, olej, kávu a podmáslí a do této směsi postupně přidáváme „suchou“ směs. Těsto vylijeme do formy o průměru 15-18 cm a pečeme asi hodinu a půl, průběžně kontrolujte korpus špejlí. Když je korpus dostatečně propečený, vyndejte ho z trouby a nechte zcela vychladnout. 

 

Mezitím si připravíme lemon curd. Do skleněné nebo nerezové misky dáme citronovou šťávu, cukr a vejce a mísu dáme nad hrnec s vodou (voda se nesmí misky dotýkat) a za stálého míchání zahříváme na středním plameni dokud směs nezhoustne. Pak přideáme na kousky pokrájené máslo, necháme rozpustit a celou směs krátce promixujeme tyčovým mixérem. Misku pak přikryjeme potravinovou fólií tak, aby se přímo dotýkala krému (aby se neudělal škraloup) a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny.

 

Vychladlý korpus rozřežeme na 3 stejně silné plátky. Pokud máte vršek korpusu hrbolatý, seřízněte ho také, ať je dort krásně rovný.

 

Příprava krému je velmi jednoduchá. Všechny ingredience dáme do mísy a vyšleháme dotuha.

 

Korpus pak promažeme vrstvou krému (nebojte se ho dát pořádnou vrstvu je ho dost) a na krém naneseme přibližně 2-3 lžíce lemon curd, rozmažeme a takto pokračujeme. Pokud vám přece jen nějaký krém zbyde, můžete dort obmazat okolo a udělat „polonahý“ dort místo „nahého“ dortu jako je na fotce. Dort pak dozdobíme ovocem, já jsem použila fíky, maliny a marakuju, skvěle ale budou na dortu vypadat i jahody, borůvky nebo jedlé květy.
Tak dobrou chuť :)

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...
  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Obchod Apetit