Krásný na pohled a ještě lepší je jeho chuť. Kombinace hořké čokolády s lehkým mascarpone krémem a svěžím lemon curd vás prostě dostane! Recept na čokoládový dort máme od naší čtenářky a tímto jí moc děkujeme. Teď ho můžete vyzkoušet i vy.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 170 stupňů.
V jedné míse smíchejte mouku, cukr, kakao, sůl, sodu a čokoládu nasekanou na malé kousky (nebo nastrouhanou). Ve druhé pak vejce, olej, kávu a podmáslí a do této směsi postupně přidávejte „suchou“ směs.
Těsto vylijte do formy o průměru 15–18 cm a pečte asi hodinu a půl, průběžně kontrolujte korpus špejlí. Když je korpus dostatečně propečený, vyndejte ho z trouby a nechte zcela vychladnout.
Mezitím si připravte lemon curd. Do skleněné nebo nerezové misky dejte citronovou šťávu, cukr a vejce a mísu dejte nad hrnec s vodou (voda se nesmí misky dotýkat) a za stálého míchání zahřívejte na středním plameni, dokud směs nezhoustne.
Pak přidejte na kousky pokrájené máslo, nechte rozpustit a celou směs krátce promixujte tyčovým mixérem. Misku pak přikryjte potravinovou fólií tak, aby se přímo dotýkala krému (aby se neudělal škraloup) a dejte do lednice alespoň na 2 hodiny.
Vychladlý korpus rozřežte na 3 stejně silné plátky. Pokud máte vršek korpusu hrbolatý, seřízněte ho také, ať je dort krásně rovný.
Příprava krému je velmi jednoduchá. Všechny ingredience dejte do mísy a vyšlehejte dotuha.
Korpus pak promažte vrstvou krému (nebojte se ho dát pořádnou vrstvu, ať je ho dost) a na krém naneste přibližně 2–3 lžíce lemon curd, rozmažte a takto pokračujte. Pokud vám přece jen nějaký krém zbude, můžete dort obmazat okolo a udělat „polonahý“ dort místo „nahého“ dortu, který je na fotce.
Dort pak dozdobte ovocem, já jsem použila fíky, maliny a marakuju, skvěle ale budou na dortu vypadat i jahody, borůvky nebo jedlé květy.