Suroviny
Postup
Jako první si připravíme dortovou formu. Na spodek formy dáme pečící papír a natřeme boky máslem a vysypeme kakaem. Poté zapneme troubu na 155°C.
Vajíčka rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky začneme šlehat s malou špetkou soli a jak se pomalu začíná tvořit pěna, začneme postupně přidávat cukr. Nakonec z toho musí vyjít pevný sníh, který i když někomu převrátíte nad hlavou zůstane v míse. Žloutky vyšleháme s máslem také do pěny.
Když máme obě směsi hotové, začneme je spolu opatrně spojovat tak, aby nám bílky neklesly. Toho docílíme pomalými krouživými pohyby metličkou.
Mouku, kakao, sůl a kypřící prášek spolu smícháme, prosejeme a po malých částech přidáváme do vajíčkové směsi. Snažíme se co nejopatrněji tyto dvě směsi do sebe vmíchávat, jelikož pokud by nám sníh spadl, korpus by se nemusel úplně vydařit a byl by nízký a hutný.
Hotovou směs přelijeme do dortové formy a dáme do trouby přibližně na 45-50 minut. Zkoušku korpusu provádím vždy se špejlí – musí být suchá a nesmí na ní být přilepené těsto.
Jako první při přípravě krému si rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni a necháme ji zchladnout. Smetanu, tvaroh a cukr vyšleháme do trošku řidšího krému a pomalu do něj lejeme zchladlou čokoládu a pořádně zamícháme. Nakonec do krému přijde kakao. Hotový krém dáme na chvíli do lednice a mezitím si připravíme korpus.
Odebereme si z malin 50 g a rozmixujeme se s 2 lžícemi vody anebo také možnost použít marmeládu s pár kapkami vody. Tímto budeme prolévat jednotlivé korpusy.
Korpus rozdělíme na 3 části. Vrchní část dortu dáme na spodek a polejeme ho šťávou, kterou jsme si vytvořili, natřeme krém a na ten poklademe rozpůlené maliny. Tak pokračujeme i s dalším patrem. Nakonec potřeme celý dort zvenku.
Ganache připravíme tak, že do hrnce nalejeme smetanu a necháme ji sevřít. Stáhneme ze sporáku a přidáme čokoládu, která se po chvilce rozpustí. Mícháním se nám z toho stane krásná, trochu řidší konzistence krému. Ten přelejeme do cukrářského nebo obyčejného sáčku a začneme lét na dort a snažíme se i trochu tvořit stékance.
Nakonec si dort ozdobíme podle libosti. Nejlíp čerstvým ovocem, mátou, oříšky či čokoládovými hoblinami.
TIP na hobliny: stačí asi tak 50 g čokolády, tu rozpustíme ve vodní lázni, vylejeme na plech a rozetřeme lžící. Aby mi ta čokoláda zchladla dříve, tak jsem vytáhla krabičku se zamraženým vývarem a položila plech na ni. Poté už jsem tvořila čokoládové hobliny.