Fantastický čokoládový dort, který tak trochu připomíná brownies. Podávejte ho se šlehačkou, s kávou nebo se zmrzlinou. Čokoláda jde ke všemu!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem. Ve velkém kastrolu se silným dnem na mírném plameni pomalu a za častého míchání zahřívejte čokoládu, cukr, smetanu a máslo. Až se vše rozpustí a spojí v hladkou směs, odstavte hrnec z ohně.
Ve velké skleněné míse prošlehejte pomocí metličky vejce tak, aby se rozbila struktura bílků a dobře se spojily se žloutky (nemusíte je však vyšlehat až do pěny).
K našlehaným vejcím přilijte čokoládovou směs (neměla by být úplně horká). Důkladně promíchejte metličkou. Pak směs vlijte do připravené formy a dejte péct.
Pečte zhruba 30 minut, dokud nebude špejle zapíchnutá kousek od kraje korpusu skoro suchá.
Upečený korpus nechte zhruba 2 hodiny vychladnout a teprve pak vyjměte z formy. Nelekejte se, když korpus během pečení popraská či spadne - koláči to na kráse neubere. Stačí ho jen poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem, a můžete jej servírovat.
Komentáře
Dort vynikající a snadná příprava!
Trochu jsem se přípravy bála, ale dort je opravdu vynikající! Na oslavě se po něm jen zaprášilo. Jen se musí nechat v troubě určitě déle než jen 30 minut. Já ho tam měla skoro hodinu a čtvrt, než se upekl úplně.
Mohu jen doporučit - je to rychlodort :-) S trochou obav (skrz dotazy v komentářích) jaký bude jsem ho připravila dle receptu a je super. Netekl při pečení ani mouka neschází.
Nechybí mouka?
Lucko, koláč má být bez mouky, ale prověříme, zda v něm nechybí nějaké další netučné pojivo.
něco musí být v receptu špatně, máslo z něj přímo vytékalo, neztuhl. drahá sranda.