Čokoládový mramorovaný dort

Čokoládový mramorovaný dort

Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 ()
Více než hodinu 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7552 kcal
Bílkoviny 137 g
Cukr 638 g
Tuky 457 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Působí zcela profesionálním dojmem, a to i díky mramorování, které se objeví, když do něj zakrojíte. Tenhle efekt zvládne i nadšený laik – ovšem hostům to nemusíte prozrazovat...

Suroviny

čokoláda na vaření 150 g
s vysokým obsahem kakaové hmoty (70%)
máslo 250 g
změklé
krupicový cukr 220 g
vejce 4 ks
velké
mouka pšeničná hladká 220 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
mandle 100 g
mleté
kakao 3 PL
holadnského typu
mléko 1 PL
vanilkový cukr 1 bal
lze nahradit extraktem z vanilky
zakysaná smetana
k podávaní, lze vynechat
kandovaná citrusová kůra
Na čokoládový krém
smetana 140 ml
čokoláda 170 g
s vysokým obsahem kakové hmoty (70%)
1. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Vymastěte formu: buď nerezovou o objemu 1,7 l, nebo nádobu z varného skla, na jejíž dno položte kolečko pečicího papíru o průměru cca 9 cm. (Můžete péct v běžné dortové formě, dezert ale nebude mít tak zajímavý tvar.)

2. Čokoládu nalámejte do ohnivzdorné misky, přidejte 20 g másla a misku dejte nad nádobu s mírně vroucí vodou, dokud se čokoláda nerozpustí (zvládne to ale i mikrovlnka, viz Tip Apetitu). Pak promíchejte dohladka.

3. Zbylé máslo, mouku, cukr, vejce, prášek do pečiva a 80 g mandlí dejte do jiné nádoby a dvě až tři minuty prošlehávejte, až je směs hladká a krémovitá. Dvě třetiny oddělte do jiné misky a přidejte k nim kakao a mléko. Do zbytku směsi vetřete zbylé mandle a vanilinový cukr nebo extrakt.

4. Do formy dejte nejprve trochu vanilkového těsta. Na něj nalijte lžíci kakaového těsta a pak – opět lžící – trochu rozpuštěné čokolády, ale tak, aby se nedostala až ke stěnám nádoby. Dál střídavě vrstvěte; jednotlivé sladké hmoty můžete lžící lehce roztírat, aby se barvy smísily. Nakonec uhlaďte povrch a směs dvakrát třikrát projeďte křížem krážem špejlí nebo koncem lžičky – tím vytvoříte mramorování. Pracujte ale lehkou rukou, abyste těsta nepromísili až příliš.

5. Pečte asi hodinu a půl až hodinu a čtyřicet minut, dokud dort trochu nevyběhne a není na dotyk pevný. Nechte ho vychladnout ve formě, pak nožem opatrně objeďte okraje a vyklopte jej na plochý talíř.

6. Na čokoládovou polevu zahřejte smetanu v kastrůlku, až se po okrajích začnou objevovat bublinky. Vsypte nalámanou čokoládu a stáhněte z ohně. S citem promíchejte, vlijte do misky a nechte stát, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte ji vychladnout; občas promíchejte.

7. Vychladlou polevou přelijte dort a rozetřete ji – nejlépe to jde obrácenou lžící nebo plochým nožem. Ještě dezert ozdobte proužky kandované citrusové kůry a pak ho uchovejte v chladu. Servírujte tenké plátky (je velmi vydatný), případně ozdobené kopečkem zakysané smetany – její svěžest krásně vyrovná sytou chuť čokolády, másla a oříšků.

Tip Apetitu:
Klasicky se čokoláda rozpouští rozlámaná na kousky v nádobě, kterou postavíte či zavěsíte nad hrnec s horkou, ale nikoli vařící vodou. Rozpouštění je ale snadná práce i pro mikrovlnku: nalámané kousky vložte do příslušné suché misky. Základní rovnice zní: 100 g čokolády x 2 minuty při středním výkonu = rozpuštěno. Misku nechte ještě chvíli stát, aby mikrovlny mohly dokonat své dílo a směs byla hladká.

Tip Apetitu:
Pro správný tvar: mísa z varného skla, vyrábí Simax, k dostání v síti domácích potřeb. K mání v několika velikostech, ta o objemu 1 litr stojí 70 Kč (na dort pak bude stačit poloviční dávka těsta).

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit