Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládový mramorovaný dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7474 kcal
Bílkoviny 141 g
Sacharidy 583 g
Tuky 494 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Působí zcela profesionálním dojmem, a to i díky mramorování, které se objeví, když do něj zakrojíte. Tenhle efekt zvládne i nadšený laik – ovšem hostům to nemusíte prozrazovat...

Související recepty

Suroviny

tmavá čokoláda 150 g
s vysokým obsahem kakaové hmoty (70%)
máslo 250 g
změklé
vejce 4 ks
velká
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
mandle 100 g
mleté
lze nahradit 1 lžičkou vanilkového extraktu
k podávaní, lze vynechat
kandovaná pomerančová a citronová kůra
Na čokoládový krém
tmavá čokoláda 170 g
s vysokým obsahem kakové hmoty (70%), rozlámaná na kousky

Postup

1

Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Vymastěte formu: buď nerezovou o objemu 1,7 l, nebo nádobu z varného skla, na jejíž dno položte kolečko pečicího papíru o průměru cca 9 cm. (Můžete péct v běžné dortové formě, dezert ale nebude mít tak zajímavý tvar.)

2

Čokoládu nalámejte do ohnivzdorné misky, přidejte 20 g másla a misku dejte nad nádobu s mírně vroucí vodou, dokud se čokoláda nerozpustí (zvládne to ale i mikrovlnka, viz Tip Apetitu). Pak promíchejte dohladka.

3

Zbylé máslo, mouku, cukr, vejce, prášek do pečiva a 80 g mandlí dejte do jiné nádoby a dvě až tři minuty prošlehávejte, až je směs hladká a krémovitá. Dvě třetiny oddělte do jiné misky a přidejte k nim kakao a mléko. Do zbytku směsi vetřete zbylé mandle a vanilinový cukr nebo extrakt.

4

Do formy dejte nejprve trochu vanilkového těsta. Na něj nalijte lžíci kakaového těsta a pak – opět lžící – trochu rozpuštěné čokolády, ale tak, aby se nedostala až ke stěnám nádoby. Dál střídavě vrstvěte; jednotlivé sladké hmoty můžete lžící lehce roztírat, aby se barvy smísily. Nakonec uhlaďte povrch a směs dvakrát třikrát projeďte křížem krážem špejlí nebo koncem lžičky – tím vytvoříte mramorování. Pracujte ale lehkou rukou, abyste těsta nepromísili až příliš.

5

Pečte asi hodinu a půl až hodinu a čtyřicet minut, dokud dort trochu nevyběhne a není na dotyk pevný. Nechte ho vychladnout ve formě, pak nožem opatrně objeďte okraje a vyklopte jej na plochý talíř.

6

Na čokoládovou polevu zahřejte smetanu v kastrůlku, až se po okrajích začnou objevovat bublinky. Vsypte nalámanou čokoládu a stáhněte z ohně. S citem promíchejte, vlijte do misky a nechte stát, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte ji vychladnout; občas promíchejte.

7

Vychladlou polevou přelijte dort a rozetřete ji – nejlépe to jde obrácenou lžící nebo plochým nožem. Ještě dezert ozdobte proužky kandované citrusové kůry a pak ho uchovejte v chladu. Servírujte tenké plátky (je velmi vydatný), případně ozdobené kopečkem zakysané smetany – její svěžest krásně vyrovná sytou chuť čokolády, másla a oříšků.

TIP APETIT:
Klasicky se čokoláda rozpouští rozlámaná na kousky v nádobě, kterou postavíte či zavěsíte nad hrnec s horkou, ale nikoli vařící vodou. Rozpouštění je ale snadná práce i pro mikrovlnku: nalámané kousky vložte do příslušné suché misky. Základní rovnice zní: 100 g čokolády x 2 minuty při středním výkonu = rozpuštěno. Misku nechte ještě chvíli stát, aby mikrovlny mohly dokonat své dílo a směs byla hladká.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

23.03.2008 17:54
Někam se mi vloudila chybička. Dort vůbec nevykynul, je připosraženej a děěěěěěěěsně sladkej. Faktem je, že manžel miluje přeslazený věci a konzistenci neřeší, takže u něj má úspěch. :)
12.08.2008 11:25
Nevím, ale v receptu se o kynutí nic nepíše. Já jsem ho pekla, už ani nevim kdy, asi na moje narozeniny. dala jsem ho do klasické dortové formy a i tak měl veliký úspěch, je pravda, že je sladký, ale dala jsem k tomu kopeček zakysané smetany a čerstvé jahody a bylo to moooc dobrý. Jsem čokoholik, takže mi množství čokolády jen vyhovovalo.:)
31.08.2007 13:55
Recept se nachází v č.4/05, str.22
02.11.2006 14:08
Ňam ňam ňam ňáááááááááááááááám!
04.02.2007 11:54
Je to samá čokoláda, až to dobrý není!
14.02.2007 09:00
Máš pravdu, fúúúúúúúúúúj čokoláda, kdo vynašel něco hnusnějšího na zeměkouli? .-)))

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...