Čokoládový narozeninový dort s vůní pomeranče

Čokoládový narozeninový dort s vůní pomeranče

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené

Suroviny

korpus:

10 vajec

300 g hladké mouky

300 g cukru

30 g kakaa holandského typu

prášek do pečiva

vanilkový cukr

likér Cointre (po upečení)

krém:

3 tabulky kvalitní hořké čokolády

1,5 l šlehačky

130 g kakaa holandského typu

130 g cukru

na ozdobu:

hoblinky hořké čokolády (já používám Ledové kaštany)

plátky pomeranče

drobné domácí ozdoby z čokolády, čokoládové kuličky Ferrero Rocher... cokoliv dle fanazie :)

1) z vajec a cukru vyšleháme cca 10 minut hustou pěnu,do té postupně zašleháme i mouku, poté kakao a nakonec prášek do pečiva a vanilkový cukr

2) do vymazané a vysypané dortové formy a průměru cca 30 cm nalijeme těsto a pečeme na 180 st. cca 40 minut

3) uvaříme si těžký pařížský krém - v hrnci se silným dnem zahřejeme šlehačku a v ní rozpustíme veškeré kakao, cukr a nakonec na kousky nalámané tabulky čokolády; dáme řádně vychladit, po vychlazení ušleháme dotuha ručním šlehačem

4) když je korpus úplně vychladlý, podélně ho rozkrojíme na tří části a každou hojně prokapeme likérem Cointre, potom jednotlivé vrstvy naplníme čokoládovým krémem a sesadíme; ze všech stran dort dohladka obalíme krémem a dáme znovu vychladit

5) když je dort vychlazený a odpočatý (cca za hodinu po sesazení), ozdobíme ho podle fanazie - já jsem si den předem připravila drobné ozdoby, kdy jsem ve vodní lázni rozehřála tabulku hořké čokolády a na pečicí papír jsem plnicím sáčkem stříkala různé tvary. Stejným způsobem jsem ozdobila i plátky pomerančů a nechala v pokojové teplotě zatuhnout. Dále jsem použila hoblinky z Ledových kaštanů, kuličky Ferrero Rocher a zbytek pařížského krému. 

Autor: Nutella

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit