0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový narozeninový dort s vůní pomeranče

Čokoládový narozeninový dort s vůní pomeranče

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené

Suroviny

korpus:

10 vajec

300 g hladké mouky

300 g cukru

30 g kakaa holandského typu

prášek do pečiva

vanilkový cukr

likér Cointre (po upečení)

krém:

3 tabulky kvalitní hořké čokolády

1,5 l šlehačky

130 g kakaa holandského typu

130 g cukru

na ozdobu:

hoblinky hořké čokolády (já používám Ledové kaštany)

plátky pomeranče

drobné domácí ozdoby z čokolády, čokoládové kuličky Ferrero Rocher... cokoliv dle fanazie :)

1) z vajec a cukru vyšleháme cca 10 minut hustou pěnu,do té postupně zašleháme i mouku, poté kakao a nakonec prášek do pečiva a vanilkový cukr

2) do vymazané a vysypané dortové formy a průměru cca 30 cm nalijeme těsto a pečeme na 180 st. cca 40 minut

3) uvaříme si těžký pařížský krém - v hrnci se silným dnem zahřejeme šlehačku a v ní rozpustíme veškeré kakao, cukr a nakonec na kousky nalámané tabulky čokolády; dáme řádně vychladit, po vychlazení ušleháme dotuha ručním šlehačem

4) když je korpus úplně vychladlý, podélně ho rozkrojíme na tří části a každou hojně prokapeme likérem Cointre, potom jednotlivé vrstvy naplníme čokoládovým krémem a sesadíme; ze všech stran dort dohladka obalíme krémem a dáme znovu vychladit

5) když je dort vychlazený a odpočatý (cca za hodinu po sesazení), ozdobíme ho podle fanazie - já jsem si den předem připravila drobné ozdoby, kdy jsem ve vodní lázni rozehřála tabulku hořké čokolády a na pečicí papír jsem plnicím sáčkem stříkala různé tvary. Stejným způsobem jsem ozdobila i plátky pomerančů a nechala v pokojové teplotě zatuhnout. Dále jsem použila hoblinky z Ledových kaštanů, kuličky Ferrero Rocher a zbytek pařížského krému. 

Autor: Nutella

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit