Čokoládový narozeninový dort s vůní pomeranče

Čokoládový narozeninový dort s vůní pomeranče

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené

Suroviny

korpus:

10 vajec

300 g hladké mouky

300 g cukru

30 g kakaa holandského typu

prášek do pečiva

vanilkový cukr

likér Cointre (po upečení)

krém:

3 tabulky kvalitní hořké čokolády

1,5 l šlehačky

130 g kakaa holandského typu

130 g cukru

na ozdobu:

hoblinky hořké čokolády (já používám Ledové kaštany)

plátky pomeranče

drobné domácí ozdoby z čokolády, čokoládové kuličky Ferrero Rocher... cokoliv dle fanazie :)

1) z vajec a cukru vyšleháme cca 10 minut hustou pěnu,do té postupně zašleháme i mouku, poté kakao a nakonec prášek do pečiva a vanilkový cukr

2) do vymazané a vysypané dortové formy a průměru cca 30 cm nalijeme těsto a pečeme na 180 st. cca 40 minut

3) uvaříme si těžký pařížský krém - v hrnci se silným dnem zahřejeme šlehačku a v ní rozpustíme veškeré kakao, cukr a nakonec na kousky nalámané tabulky čokolády; dáme řádně vychladit, po vychlazení ušleháme dotuha ručním šlehačem

4) když je korpus úplně vychladlý, podélně ho rozkrojíme na tří části a každou hojně prokapeme likérem Cointre, potom jednotlivé vrstvy naplníme čokoládovým krémem a sesadíme; ze všech stran dort dohladka obalíme krémem a dáme znovu vychladit

5) když je dort vychlazený a odpočatý (cca za hodinu po sesazení), ozdobíme ho podle fanazie - já jsem si den předem připravila drobné ozdoby, kdy jsem ve vodní lázni rozehřála tabulku hořké čokolády a na pečicí papír jsem plnicím sáčkem stříkala různé tvary. Stejným způsobem jsem ozdobila i plátky pomerančů a nechala v pokojové teplotě zatuhnout. Dále jsem použila hoblinky z Ledových kaštanů, kuličky Ferrero Rocher a zbytek pařížského krému. 

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit