Croque monsieur není žádný obyčejný toust. Kvalitní sýr, spousta bylinek a jemný bešamel povýší plátky toustového chleba na luxusní večeři. Vše zapečte a ještě teplé tousty podávejte s nakládanou okurkou nebo kapary.
Suroviny
Postup
Máslo rozpusťte v menším rendlíku, když zpění, zasypte ho moukou a umíchejte jíšku.
Po částech zapracujte mléko, každou dávku řádně zašlehejte, jen tak získáte hladký bešamel. Za častého míchání vařte na středním plameni zhruba 5 minut, potom vmíchejte hořčici a muškátový oříšek a osolte. Pokud máte sušené bylinky, vmíchejte je také. Potom odložte stranou.
Troubu předehřejte na 220 °C.
Všechny plátky chleba potřete bešamelem, rozetřete ho pěkně do krajů.
Na 4 krajíčky rozdělte šunku a přendejte je na plech vyložený pečicím papírem. Posypte polovinou sýra a přiklopte zbylými plátky chleba tak, aby byl bešamel nahoře.
Posypte zbylým sýrem, čerstvými bylinkami (máte-li je) a dejte zapéct na 10–15 minut, aby se sýr roztavil a byl pěkně dozlatova opečený. Podávejte horké, s okurkami nebo kapary.
NĚCO NAVÍC:
- Ve směsi nesmí chybět tymián, rozmarýn, bazalka, oregano a saturejka. Sušené vmíchejte do bešamelu, máte-li čerstvé, odrhněte lístky, nasekejte je a použijte na posypání toustů před zapečením.
- Bešamel můžete připravit den předem, nechte ho zchladnout na pokojovou teplotu, přitiskněte na něj potravinářskou fólii a dejte do lednice.
- Předem lze připravit také celý croque monsieur. Zakryjte hotové chleby fólií a večer je jen rozložte na plech a zapečte.
- Pokud milujete vejce, přidejte navrch ještě volské oko, a máte rázem variantu croque madame!