Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Croque monsieur
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Croque monsieur

2.2/5 Počet hodnocení: 56
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6733 kcal
Bílkoviny 344 g
Sacharidy 652 g
Tuky 291 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Croque monsieur není žádný obyčejný toust. Kvalitní sýr, spousta bylinek a jemný bešamel povýší plátky toustového chleba na luxusní večeři. Vše zapečte a ještě teplé tousty podávejte s nakládanou okurkou nebo kapary. 

Související recepty

Suroviny

mléko 370 ml
hořčice dijonská 2 PL
lze nahradit hrubozrnnou
strouhaný
sůl
bylinky
provensálské, sušené nebo čerstvé (viz Něco navíc)
šunka 8 plátků
kvalitní
nastrouhaný
nebo kapary, k podávání

Postup

1

Máslo rozpusťte v menším rendlíku, když zpění, zasypte ho moukou a umíchejte jíšku.

2

Po částech zapracujte mléko, každou dávku řádně zašlehejte, jen tak získáte hladký bešamel. Za častého míchání vařte na středním plameni zhruba 5 minut, potom vmíchejte hořčici a muškátový oříšek a osolte. Pokud máte sušené bylinky, vmíchejte je také. Potom odložte stranou.

3

Troubu předehřejte na 220 °C.

4

Všechny plátky chleba potřete bešamelem, rozetřete ho pěkně do krajů.

5

Na 4 krajíčky rozdělte šunku a přendejte je na plech vyložený pečicím papírem. Posypte polovinou sýra a přiklopte zbylými plátky chleba tak, aby byl bešamel nahoře.

6

Posypte zbylým sýrem, čerstvými bylinkami (máte-li je) a dejte zapéct na 10–15 minut, aby se sýr roztavil a byl pěkně dozlatova opečený. Podávejte horké, s okurkami nebo kapary.

NĚCO NAVÍC:

  • Ve směsi nesmí chybět tymián, rozmarýn, bazalka, oregano a saturejka. Sušené vmíchejte do bešamelu, máte-li čerstvé, odrhněte lístky, nasekejte je a použijte na posypání toustů před zapečením.
  • Bešamel můžete připravit den předem, nechte ho zchladnout na pokojovou teplotu, přitiskněte na něj potravinářskou fólii a dejte do lednice.
  • Předem lze připravit také celý croque monsieur. Zakryjte hotové chleby fólií a večer je jen rozložte na plech a zapečte.
  • Pokud milujete vejce, přidejte navrch ještě volské oko, a máte rázem variantu croque madame!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/12

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...