Rafinované, a přitom snadné přílohy umocní finální dojem z grilované chobotnice.
Suroviny
NA POMERANČOVÉ PYRÉ
mrkev
4
ks
pomerančová šťáva
200
ml
máslo
100
g
sůl mořská
NA PAPRIKY
paprika červená
2
ks
máslo
2
PL
olivový olej
2
PL
vývar
100
ml
z chobotnice
sůl mořská
NA BRAMBŮRKY
brambory
4
ks
nové, uvařené ve slupce
tymián
4
snítky
olivový olej
1
PL
sůl vločková
pepř
NA VANILKOVOU PĚNU
vývar
500
ml
z chobotnice
vanilkový lusk
½
ks
vyškrábnutá dřeň
nepovinně - 1 g lecitinu, nemusí být (koupíte v lékárnách jako doplněk stravy v prášku či granulích)
Postup
1
Pomerančové pyré
- Mrkev nakrájejte na tenké plátky. Opékejte ji velmi zvolna na másle, aby nezhnědla.
- Přilijte džus a vařte půl hodiny zcela doměkka. Umixujte dohladka, případně propasírujte a osolte.
2
Papriky
- Papriky potřete olejem a opékejte, až slupka zčerná. Přetáhněte je fólií, po chvíli rozpulte a oloupejte.
- Odstraňte semena i žebra. Z dužiny vykrojte kolečka a prohřejte je v dochuceném vývaru s máslem.
3
Brambory
- Rozpůlené brambory opečte dozlatova na oleji s tymiánem. Nakonec opepřete a posypte vločkami soli.
4
Vanilková pěna
- Vývar svařte na polovinu s dření z vanilkového lusku. Dochuťte solí, vmíchejte lecitin a napěňte mixérem.
5
Servírování a zdobení
- Pomerančové pyré naneste lžící na talíře. Okolo rozložte kolečka paprik a opečené brambůrky.
- Dvojchapadlo rozdělte na dvě části a jedno celé větší chapadlo položte na střed talíře.
- Druhé chapadlo rozkrojte na tři díly a naaranžujte na talíř. Ozdobte lístky lichořeřišnice.
- Nakonec sem tam naneste lžící vanilkovou pěnu. Podávejte se zbylými lístky lichořeřišnice.