Čtyřvrstvý dort z hořké a bílé čokolády s mátou

Čtyřvrstvý dort z hořké a bílé čokolády s mátou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Čokoládový korpus:

85 g másla

220 g bílé čokolády

4 velká vejce

1 lžička vanilkového extraktu

30 g třtinového cukru

 

Čokoládový cheesecake:

120 g hořké čokolády (alespoň 72%)

360 g mascarpone (nebo krémového sýra, popř. kombinace obou)

80 g krupicového cukru

2 vejce

3 lžíce holandského kakaa

2 lžíce zakysané smetany

1 lžička vanilkového extraktu

 

Krém z bílé čokolády s mátou:

450 ml smetany ke šlehání (min. 33% )

300 g bílé čokolády

1 vanilkový cukr

hrst mátových lístků

 

 

Čokoládová ganache:

 300 ml smetany

 300 g hořké čokolády

 

1. Troubu předehřejeme na 165 stupňů.  Dortovou formu o průměru 20 cm si vyložíme pečicím papírem. Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Pak vmícháme žloutky a vanilkový extrakt. Bílky vyšleháme společně s cukrem a opatrně po částech vmícháme do čokoládové směsi.

Přendáme do připravené dortové formy a dáme péct asi na 40 minut do předehřáté trouby. Dort vyběhne do výšky, ale po vychládnutí trochu spadne.

2. Troubu předehřejeme na 165 stupňů a dortovou formu o průměru 20 cm si vyložíme pečicím papírem. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Vyšleháme mascarpone s cukrem a kakaem, poté přidáme zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Vejce opatrně zašlehejte jedno po druhém. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu a dobře promícháme. Nalijeme do připravené formy a dáme asi na 30 minut péct do vyhřáté trouby. Necháme vychladnout a uložíme aslespoň na dvě hodiny do lednici, ale klidně i přes noc.

 

3. Čokoládu rozpustíme a necháme vychladnout. Mátové lístky rozmixujeme v mixéru s trochou smetany a přídáme k čokoládě.Zbylou smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem do tuha a opatrně vmícháme čokoládovo-mátovou směs. Zpočátku se čokoláda od smetany bude oddělovat, ale po delším míchání se vše krásně spojí. Je však důležité, aby čokoláda byla vychladlá.

 

4. Nasekanou čokoládu zalijemehorkou smetanou. Necháme chvilku odstát a pak vymícháme do hladké emulze. Necháme chvilku zchladnout, aby ganache zhoustla.

 

5. Vychladlý korpus dáme na tác a seřízneme do roviny, na něj opatrně položíme vrstvu cheesecaku a navrch rozetřeme vrstvu krému z máty a bílé čokolády. Pak si vezmeme čokoládovou ganache a dort polijeme. Na bocích uhladíme dortovým nožem. Ozdobit dort můžeme podle fantazie, já jsem použila čokoládové hoblinky a lístky máty.

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit