0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čtyřvrstvý dort z hořké a bílé čokolády s mátou

Čtyřvrstvý dort z hořké a bílé čokolády s mátou

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Čokoládový korpus:

85 g másla

220 g bílé čokolády

4 velká vejce

1 lžička vanilkového extraktu

30 g třtinového cukru

 

Čokoládový cheesecake:

120 g hořké čokolády (alespoň 72%)

360 g mascarpone (nebo krémového sýra, popř. kombinace obou)

80 g krupicového cukru

2 vejce

3 lžíce holandského kakaa

2 lžíce zakysané smetany

1 lžička vanilkového extraktu

 

Krém z bílé čokolády s mátou:

450 ml smetany ke šlehání (min. 33% )

300 g bílé čokolády

1 vanilkový cukr

hrst mátových lístků

 

 

Čokoládová ganache:

 300 ml smetany

 300 g hořké čokolády

 

1. Troubu předehřejeme na 165 stupňů.  Dortovou formu o průměru 20 cm si vyložíme pečicím papírem. Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Pak vmícháme žloutky a vanilkový extrakt. Bílky vyšleháme společně s cukrem a opatrně po částech vmícháme do čokoládové směsi.

Přendáme do připravené dortové formy a dáme péct asi na 40 minut do předehřáté trouby. Dort vyběhne do výšky, ale po vychládnutí trochu spadne.

2. Troubu předehřejeme na 165 stupňů a dortovou formu o průměru 20 cm si vyložíme pečicím papírem. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Vyšleháme mascarpone s cukrem a kakaem, poté přidáme zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Vejce opatrně zašlehejte jedno po druhém. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu a dobře promícháme. Nalijeme do připravené formy a dáme asi na 30 minut péct do vyhřáté trouby. Necháme vychladnout a uložíme aslespoň na dvě hodiny do lednici, ale klidně i přes noc.

 

3. Čokoládu rozpustíme a necháme vychladnout. Mátové lístky rozmixujeme v mixéru s trochou smetany a přídáme k čokoládě.Zbylou smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem do tuha a opatrně vmícháme čokoládovo-mátovou směs. Zpočátku se čokoláda od smetany bude oddělovat, ale po delším míchání se vše krásně spojí. Je však důležité, aby čokoláda byla vychladlá.

 

4. Nasekanou čokoládu zalijemehorkou smetanou. Necháme chvilku odstát a pak vymícháme do hladké emulze. Necháme chvilku zchladnout, aby ganache zhoustla.

 

5. Vychladlý korpus dáme na tác a seřízneme do roviny, na něj opatrně položíme vrstvu cheesecaku a navrch rozetřeme vrstvu krému z máty a bílé čokolády. Pak si vezmeme čokoládovou ganache a dort polijeme. Na bocích uhladíme dortovým nožem. Ozdobit dort můžeme podle fantazie, já jsem použila čokoládové hoblinky a lístky máty.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit