Čtyřvrstvý dort z hořké a bílé čokolády s mátou

Čtyřvrstvý dort z hořké a bílé čokolády s mátou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Čokoládový korpus:

85 g másla

220 g bílé čokolády

4 velká vejce

1 lžička vanilkového extraktu

30 g třtinového cukru

 

Čokoládový cheesecake:

120 g hořké čokolády (alespoň 72%)

360 g mascarpone (nebo krémového sýra, popř. kombinace obou)

80 g krupicového cukru

2 vejce

3 lžíce holandského kakaa

2 lžíce zakysané smetany

1 lžička vanilkového extraktu

 

Krém z bílé čokolády s mátou:

450 ml smetany ke šlehání (min. 33% )

300 g bílé čokolády

1 vanilkový cukr

hrst mátových lístků

 

 

Čokoládová ganache:

 300 ml smetany

 300 g hořké čokolády

 

1. Troubu předehřejeme na 165 stupňů.  Dortovou formu o průměru 20 cm si vyložíme pečicím papírem. Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Pak vmícháme žloutky a vanilkový extrakt. Bílky vyšleháme společně s cukrem a opatrně po částech vmícháme do čokoládové směsi.

Přendáme do připravené dortové formy a dáme péct asi na 40 minut do předehřáté trouby. Dort vyběhne do výšky, ale po vychládnutí trochu spadne.

2. Troubu předehřejeme na 165 stupňů a dortovou formu o průměru 20 cm si vyložíme pečicím papírem. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Vyšleháme mascarpone s cukrem a kakaem, poté přidáme zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Vejce opatrně zašlehejte jedno po druhém. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu a dobře promícháme. Nalijeme do připravené formy a dáme asi na 30 minut péct do vyhřáté trouby. Necháme vychladnout a uložíme aslespoň na dvě hodiny do lednici, ale klidně i přes noc.

 

3. Čokoládu rozpustíme a necháme vychladnout. Mátové lístky rozmixujeme v mixéru s trochou smetany a přídáme k čokoládě.Zbylou smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem do tuha a opatrně vmícháme čokoládovo-mátovou směs. Zpočátku se čokoláda od smetany bude oddělovat, ale po delším míchání se vše krásně spojí. Je však důležité, aby čokoláda byla vychladlá.

 

4. Nasekanou čokoládu zalijemehorkou smetanou. Necháme chvilku odstát a pak vymícháme do hladké emulze. Necháme chvilku zchladnout, aby ganache zhoustla.

 

5. Vychladlý korpus dáme na tác a seřízneme do roviny, na něj opatrně položíme vrstvu cheesecaku a navrch rozetřeme vrstvu krému z máty a bílé čokolády. Pak si vezmeme čokoládovou ganache a dort polijeme. Na bocích uhladíme dortovým nožem. Ozdobit dort můžeme podle fantazie, já jsem použila čokoládové hoblinky a lístky máty.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit