Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Čtyřvrstvý dort z hořké a bílé čokolády s mátou

Popis receptu: 

Tento dort se skládá ze čtyř vrstev, základ tvoří korpus z bílé čokolády bez mouky, na něm je vrstva čokoládového pečeného cheesecaku, třetí vrstvu tvoří krém z bílé čokolády s mátovým nádechem a poslední vrstvou je čokoládová ganache. Dort je navíc bezlepkový. 

Autor: Andrea Prachařová
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Čokoládový korpus:

    85 g másla

    220 g bílé čokolády

    4 velká vejce

    1 lžička vanilkového extraktu

    30 g třtinového cukru

     

    Čokoládový cheesecake:

    120 g hořké čokolády (alespoň 72%)

    360 g mascarpone (nebo krémového sýra, popř. kombinace obou)

    80 g krupicového cukru

    2 vejce

    3 lžíce holandského kakaa

    2 lžíce zakysané smetany

    1 lžička vanilkového extraktu

     

    Krém z bílé čokolády s mátou:

    450 ml smetany ke šlehání (min. 33% )

    300 g bílé čokolády

    1 vanilkový cukr

    hrst mátových lístků

     

     

    Čokoládová ganache:

     300 ml smetany

     300 g hořké čokolády

     

Příprava jídla

1. Troubu předehřejeme na 165 stupňů.  Dortovou formu o průměru 20 cm si vyložíme pečicím papírem. Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Pak vmícháme žloutky a vanilkový extrakt. Bílky vyšleháme společně s cukrem a opatrně po částech vmícháme do čokoládové směsi.

Přendáme do připravené dortové formy a dáme péct asi na 40 minut do předehřáté trouby. Dort vyběhne do výšky, ale po vychládnutí trochu spadne.

2. Troubu předehřejeme na 165 stupňů a dortovou formu o průměru 20 cm si vyložíme pečicím papírem. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Vyšleháme mascarpone s cukrem a kakaem, poté přidáme zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Vejce opatrně zašlehejte jedno po druhém. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu a dobře promícháme. Nalijeme do připravené formy a dáme asi na 30 minut péct do vyhřáté trouby. Necháme vychladnout a uložíme aslespoň na dvě hodiny do lednici, ale klidně i přes noc.

 

3. Čokoládu rozpustíme a necháme vychladnout. Mátové lístky rozmixujeme v mixéru s trochou smetany a přídáme k čokoládě.Zbylou smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem do tuha a opatrně vmícháme čokoládovo-mátovou směs. Zpočátku se čokoláda od smetany bude oddělovat, ale po delším míchání se vše krásně spojí. Je však důležité, aby čokoláda byla vychladlá.

 

4. Nasekanou čokoládu zalijemehorkou smetanou. Necháme chvilku odstát a pak vymícháme do hladké emulze. Necháme chvilku zchladnout, aby ganache zhoustla.

 

5. Vychladlý korpus dáme na tác a seřízneme do roviny, na něj opatrně položíme vrstvu cheesecaku a navrch rozetřeme vrstvu krému z máty a bílé čokolády. Pak si vezmeme čokoládovou ganache a dort polijeme. Na bocích uhladíme dortovým nožem. Ozdobit dort můžeme podle fantazie, já jsem použila čokoládové hoblinky a lístky máty.

Přidat komentář