Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cuketové placky s medovou zálivkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Velmi snadné Na 12 placek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1159 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 80 g
Tuky 61 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Placičky potěší skoro každého. Navíc v této podobě obvykle snědí zeleninu i ti, kdo se jí jinak snaží vyhnout. Medová zálivka s chilli je navíc pozvedne na zcela novou úroveň. Stala se jedním z bezkonkurenčních hitů našeho letního focení. 

Suroviny

maximálně 500 g celkem, nastrouhaná
sůl ½ ČL
mouka rýžová 20 g
nebo kukuřičný škrob
kypřicí prášek do pečiva ¼ ČL
sezamová semínka 2 PL
opražená + na posypání
pepř barevný ¼ ČL
mletý
máta 2 ČL
nebo petrželka
nastrouhaný
vejce 2 ks
velká
jarní cibulka 2 ks
nakrájená natenko
řepkový olej
na smažení
sůl vločková
k podávání
bylinky
čerstvé, na ozdobení – např. máta, koriandr, petrželka (nemusí být)
Na medovou zálivku
med 2 PL
chilli sušené ½ ČL
vločky nebo nitky
najemno nastrouhaná ze 2 citronů

Postup

1

Cukety dejte do síta a osolte (1/2 lžičky soli). Nechte 30 minut vykapávat.

2

Na medovou zálivku prohřejte v minirendlíčku med, 2 lžíce vody, chilli vločky či nitky a citronovou kůru. Zhruba po 3 minutách by směs měla připomínat sirup, což je váš cíl. Odstavte a odložte. 

3

Z vykapaných cuket vymačkejte co možná nejvíc tekutiny. V míse smíchejte oba druhy mouky, kypřicí prášek, sezam a pepř. Přidejte mátu, haloumi a cuketu, zlehka promíchejte. Pak do mísy rozklepněte vejce, přisypte jarní cibulky a vmíchejte je do směsi vidličkou. Vytvořte husté těstíčko. 

4

Ve velké nepřilnavé pánvi s těžkým dnem rozehřejte 1 lžíci oleje a rozlijte ji po dně. Na každou placičku dejte na pánev 2 vrchovaté lžíce těstíčka a zploštěte je obracečkou. Opékejte pár minut dozlatova, obraťte a opět zploštěte obracečkou. Opékejte dalších pár minut dozlatova a tak, aby byly propečené. Osušte na papírových utěrkách a posypte troškou vločkové soli. Podávejte s medovou zálivkou a posypané dalším sezamem, popřípadě ozdobené čerstvými bylinkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...