Placičky potěší skoro každého. Navíc v této podobě obvykle snědí zeleninu i ti, kdo se jí jinak snaží vyhnout. Medová zálivka s chilli je navíc pozvedne na zcela novou úroveň. Stala se jedním z bezkonkurenčních hitů našeho letního focení.
Suroviny
Postup
Cukety dejte do síta a osolte (1/2 lžičky soli). Nechte 30 minut vykapávat.
Na medovou zálivku prohřejte v minirendlíčku med, 2 lžíce vody, chilli vločky či nitky a citronovou kůru. Zhruba po 3 minutách by směs měla připomínat sirup, což je váš cíl. Odstavte a odložte.
Z vykapaných cuket vymačkejte co možná nejvíc tekutiny. V míse smíchejte oba druhy mouky, kypřicí prášek, sezam a pepř. Přidejte mátu, haloumi a cuketu, zlehka promíchejte. Pak do mísy rozklepněte vejce, přisypte jarní cibulky a vmíchejte je do směsi vidličkou. Vytvořte husté těstíčko.
Ve velké nepřilnavé pánvi s těžkým dnem rozehřejte 1 lžíci oleje a rozlijte ji po dně. Na každou placičku dejte na pánev 2 vrchovaté lžíce těstíčka a zploštěte je obracečkou. Opékejte pár minut dozlatova, obraťte a opět zploštěte obracečkou. Opékejte dalších pár minut dozlatova a tak, aby byly propečené. Osušte na papírových utěrkách a posypte troškou vločkové soli. Podávejte s medovou zálivkou a posypané dalším sezamem, popřípadě ozdobené čerstvými bylinkami.