0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.8 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4391 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 593 g
Tuky 178 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Darina a její maminka Dana oživily bodášky – pečené vdolky obalované v perníku. V jejich rodině se dědí z generace na generaci.

Suroviny

droždí 20 g
cukr 50 g
mléko 375 ml
mouka pšeničná polohrubá 250 g
mouka pšeničná hladká 250 g
sůl
citronová kůra 1 ks
žloutek 1 ks
máslo 40 g
+ na potření
sádlo
lze nahradit máslem, na vytření plechu
Na obalování
máslo 100 g
směs na perník 125 g
nastrouhaný
krupicový cukr 100 g
jemný

1Nejprve udělejte kvásek: droždí smíchejte se lžičkou cukru na tekutou kaši. Přisypte lžíci mouky, zalijte polovinou vlažného mléka, zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě 10 minut vzejít. Do větší mísy prosijte obě mouky, přidejte sůl, zbytek cukru, kůru z citronu a pak přilijte zpěněný kvásek a zbytek mléka rozkvedlaného se žloutkem a rozehřátým máslem. Zadělejte těsto a nechte hodinu kynout.

2Z vykynutého těsta vykrajujte lžící stejné kousky, udělejte bochánky a dejte ještě půl hodiny kynout na máslem nebo sádlem vymazaný plech. Pak je trošku stlačte a dejte na 20 minut péct do trouby při 170 °C dozlatova. Vyndané bodášky ihned hoďte do rozpuštěného másla (to je nejlepší) nebo do vody a obalte v nastrouhaném perníku smíchaném s cukrem.

NĚCO NAVÍC
Do vody či másla se upečené bodášky házejí proto, aby na nich dobře držel perník s cukrem. Studené bodášky můžete napařit a před podáváním znovu obalit v perníku s cukrem. Obalovat je můžete i v máku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit