Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Darininy bodášky

Darina a její maminka Dana oživily bodášky – pečené vdolky obalované v perníku. V jejich rodině se dědí z generace na generaci.

Vydání: 2008/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí 1,5 hodiny
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Česká

Ingredience

    • 20 g droždí
    • 50 g cukru
    • 370–380 ml mléka
    • 250 g polohrubé mouky
    • 250 g hladké mouky
    • sůl
    • kůra z biocitronu
    • 1 žloutek
    • 40 g másla + máslo na potření
    • sádlo nebo máslo na vymazání plechu

    Na obalování

    • 100 g másla
    • 125 g nastrouhaného perníku
    • 100 g jemného krupicového cukru

Příprava jídla

Nejprve udělejte kvásek: droždí smíchejte se lžičkou cukru na tekutou kaši. Přisypte lžíci mouky, zalijte polovinou vlažného mléka, zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě 10 minut vzejít. Do větší mísy prosijte obě mouky, přidejte sůl, zbytek cukru, kůru z citronu a pak přilijte zpěněný kvásek a zbytek mléka rozkvedlaného se žloutkem a rozehřátým máslem. Zadělejte těsto a nechte hodinu kynout.

Z vykynutého těsta vykrajujte lžící stejné kousky, udělejte bochánky a dejte ještě půl hodiny kynout na máslem nebo sádlem vymazaný plech. Pak je trošku stlačte a dejte na 20 minut péct do trouby při 170 °C dozlatova. Vyndané bodášky ihned hoďte do rozpuštěného másla (to je nejlepší) nebo do vody a obalte v nastrouhaném perníku smíchaném s cukrem.

NĚCO NAVÍC
Do vody či másla se upečené bodášky házejí proto, aby na nich dobře držel perník s cukrem. Studené bodášky můžete napařit a před podáváním znovu obalit v perníku s cukrem. Obalovat je můžete i v máku.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ditiny opilé řízky

Karolininy bramborové šišky se strouhankou

Kátina kulajda

Jídla za pár korun

Jako od maminky

REKLAMA

Přidat komentář