Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4391 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 593 g
Tuky 178 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Darina a její maminka Dana oživily bodášky – pečené vdolky obalované v perníku. V jejich rodině se dědí z generace na generaci.

Suroviny

droždí 20 g
cukr 50 g
mléko 375 ml
mouka pšeničná polohrubá 250 g
mouka pšeničná hladká 250 g
sůl
citronová kůra 1 ks
žloutek 1 ks
máslo 40 g
+ na potření
sádlo
lze nahradit máslem, na vytření plechu
Na obalování
máslo 100 g
směs na perník 125 g
nastrouhaný
krupicový cukr 100 g
jemný

1Nejprve udělejte kvásek: droždí smíchejte se lžičkou cukru na tekutou kaši. Přisypte lžíci mouky, zalijte polovinou vlažného mléka, zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě 10 minut vzejít. Do větší mísy prosijte obě mouky, přidejte sůl, zbytek cukru, kůru z citronu a pak přilijte zpěněný kvásek a zbytek mléka rozkvedlaného se žloutkem a rozehřátým máslem. Zadělejte těsto a nechte hodinu kynout.

2Z vykynutého těsta vykrajujte lžící stejné kousky, udělejte bochánky a dejte ještě půl hodiny kynout na máslem nebo sádlem vymazaný plech. Pak je trošku stlačte a dejte na 20 minut péct do trouby při 170 °C dozlatova. Vyndané bodášky ihned hoďte do rozpuštěného másla (to je nejlepší) nebo do vody a obalte v nastrouhaném perníku smíchaném s cukrem.

NĚCO NAVÍC
Do vody či másla se upečené bodášky házejí proto, aby na nich dobře držel perník s cukrem. Studené bodášky můžete napařit a před podáváním znovu obalit v perníku s cukrem. Obalovat je můžete i v máku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit