Darina a její maminka Dana oživily bodášky – pečené vdolky obalované v perníku. V jejich rodině se dědí z generace na generaci.
Suroviny
Postup
Nejprve udělejte kvásek: droždí smíchejte se lžičkou cukru na tekutou kaši. Přisypte lžíci mouky, zalijte polovinou vlažného mléka, zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě 10 minut vzejít. Do větší mísy prosijte obě mouky, přidejte sůl, zbytek cukru, kůru z citronu a pak přilijte zpěněný kvásek a zbytek mléka rozkvedlaného se žloutkem a rozehřátým máslem. Zadělejte těsto a nechte hodinu kynout.
Z vykynutého těsta vykrajujte lžící stejné kousky, udělejte bochánky a dejte ještě půl hodiny kynout na máslem nebo sádlem vymazaný plech. Pak je trošku stlačte a dejte na 20 minut péct do trouby při 170 °C dozlatova. Vyndané bodášky ihned hoďte do rozpuštěného másla (to je nejlepší) nebo do vody a obalte v nastrouhaném perníku smíchaném s cukrem.
NĚCO NAVÍC
Do vody či másla se upečené bodášky házejí proto, aby na nich dobře držel perník s cukrem. Studené bodášky můžete napařit a před podáváním znovu obalit v perníku s cukrem. Obalovat je můžete i v máku.