Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Darininy bodášky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4391 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 593 g
Tuky 178 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Darina a její maminka Dana oživily bodášky – pečené vdolky obalované v perníku. V jejich rodině se dědí z generace na generaci.

Suroviny

cukr 50 g
mléko 375 ml
sůl
+ na potření
lze nahradit máslem, na vytření plechu
Na obalování
máslo 100 g
nastrouhaný
jemný

Postup

1

Nejprve udělejte kvásek: droždí smíchejte se lžičkou cukru na tekutou kaši. Přisypte lžíci mouky, zalijte polovinou vlažného mléka, zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě 10 minut vzejít. Do větší mísy prosijte obě mouky, přidejte sůl, zbytek cukru, kůru z citronu a pak přilijte zpěněný kvásek a zbytek mléka rozkvedlaného se žloutkem a rozehřátým máslem. Zadělejte těsto a nechte hodinu kynout.

2

Z vykynutého těsta vykrajujte lžící stejné kousky, udělejte bochánky a dejte ještě půl hodiny kynout na máslem nebo sádlem vymazaný plech. Pak je trošku stlačte a dejte na 20 minut péct do trouby při 170 °C dozlatova. Vyndané bodášky ihned hoďte do rozpuštěného másla (to je nejlepší) nebo do vody a obalte v nastrouhaném perníku smíchaném s cukrem.

NĚCO NAVÍC
Do vody či másla se upečené bodášky házejí proto, aby na nich dobře držel perník s cukrem. Studené bodášky můžete napařit a před podáváním znovu obalit v perníku s cukrem. Obalovat je můžete i v máku.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...